Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Eiropas vides aģentūra: Gaisa piesārņojums ES izmaksā miljardus

Gaisa piesārņojums, ko rada Eiropas Savienības (ES) rūpnīcas, ik gadu nodara vairākus miljardus eiro lielus zaudējumus, sākot ar pāragru nāvi un slimībām līdz pat zemākai lauksaimniecības kultūru ražai, otrdien paziņoja Eiropas vides aģentūra (EVA).

EVA aprēķinājusi, ka gaisa piesārņojums un siltumnīcefekta gāzu izmeši no elektrostacijām, naftas pārstrādes rūpnīcām un metālapstrādes 2012.gadā vien izmaksāja no 59 līdz 189 miljardiem eiro.

Laika posmā no 2008. līdz 2012.gadam aģentūra izvērtējusi vairāk nekā 14 300 rūpnīcas. Tā norāda, ka pusi zaudējumu nodarījušas tikai 147 rūpnīcas - 1% no kopējā skaita.

"Kamēr mēs visi izbaudām priekšrocības no rūpniecības un elektrības ražošanas, pētījums uzrāda, ka rūpnīcu izmantotās tehnoloģijas rada papildu izmaksas mūsu veselībai un apkārtējai videi," paziņoja EVA vadītājs Hanss Brujniks. "Arī citas nozares, īpaši transports un lauksaimniecība, pasliktina gaisa kvalitāti."

Saskaņā ar EVA sniegtajiem datiem 26 no 30 "viskaitējošākajām" rūpnīcām laika posmā no 2008. līdz 2012.gadam bija elektrostacijas, kuras par kurināmo izmantoja ogles un lignītu (brūnogles). Vairums no tām atrodas Bulgārijā, Polijā, Rumānijā un Vācijā.

Tomēr pēdējo piecu gadu laikā kaitējums videi ES ir samazinājies, pateicoties stingrākiem likumiem un recesijas ietekmē samazinātai rūpniecības aktivitātei. Ziņojumā gan nav minēti rūpniecības industrijas ieguvumi, piemēram, darba vietu radīšana, nodokļu ieņēmumi vai produktu ražošana.

EVA norādīja, ka tā izmantojusi dažādas metodes kaitējuma izmaksu noteikšanai, jo nepastāv viena metode. Starp lielākajiem gaisa piesārņotājiem minēts amonjaks, slāpekļa oksīds, putekļu daļiņas, kā arī sēra oksīds.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits