Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

ES atbalsts Lietuvai pieaugs par gandrīz 10%

Lai gan Eiropas Savienības jaunais daudzgadu budžets salīdzinājumā ar iepriekšējo ticis samazināts par aptuveni 3%, Lietuvai izdevies panākt savas atbalsta paketes palielināšanu par gandrīz 10% jeb četriem miljardiem litu (816 miljoniem latu) - līdz 44,5 miljardiem litu (9,08 miljardiem latu).

Kā uzskata Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, šajā Eiropai tik sarežģītajā laikā panākts "visām pusēm labākais iespējamais rezultāts".

"Ņemot vērā, kā samazinājies visas ES budžets, un ievērojot tās grūtības, ar kurām saskārusies Eiropa, tas ir labākais rezultāts, uz kādu Lietuva vispār varēja cerēt. Vairāk nekā 44 miljardi litu uz septiņiem gadiem - tā patiešām ir liela injekcija Lietuvas ekonomikā un paver jaunas iespējas mūsu valsts iedzīvotājiem," prezidentes teikto citē viņas preses dienests.

ES struktūrfondu atbalsts Lietuvai salīdzinājumā ar pašreizējo budžetu pieaugs gandrīz par miljardu litu, pārsniedzot 25 miljardus litu. Atbalsts lauku attīstībai un tiešmaksājumiem sasniegs 17,2 miljardus litu. Tiešmaksājumi Lietuvas lauksaimniekiem pieaugs par 70% un līdz 2020.gadam sasniegs 196 eiro (gandrīz 138 latus) par hektāru.

Par īpaši būtisku ieguvumu var uzskatīt to, ka Lietuvai izdevies panākt, lai vecās Ignalinas atomelektrostacijas likvidēšanas darbi tiktu finansēti tā, kā bija paredzēts līgumā par iestāšanos Eiropas Savienībā, pārceļot uz jauno budžetu arī neizmantotos pašreizējā budžeta līdzekļus. Kopumā laikā no 2014. līdz 2020.gadam šim mērķim lietuvieši varēs atvēlēt 750 miljonus eiro (527 miljonus latu).

Savukārt jaunais Eiropas infrastruktūras savienošanas instruments, kam budžetā nolemts atvēlēt kopumā 29 miljardus eiro, Lietuvai pavērs iespēju saņemt finansējumu svarīgiem enerģētikas projektiem - energosistēmu un gāzesvadu starpsavienojumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits