Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Itālija atkopjas no stihijas

Itālijas vidienes pilsētās un ciematos šonedēļ turpina apzināt postījumus, ko nodarījusi pagājušajā svētdienā piedzīvotā 6,6 magnitūdas stiprā zemestrīce, kāda Itālijā pēdējo reizi bija reģistrēta pirms vairāk nekā 30 gadiem. Brīnumainā kārtā ārkārtas dienesti līdz otrdienas pēcpusdienai nebija ziņojuši par bojāgājušajiem un nopietni ievainotajiem, bet daudzus aizkustinājusi ziņa par sabrukušas ēkas drupās iesprostota suņa atbrīvošanu. Itālijas valdība solījusi palīdzēt tūkstošiem iedzīvotāju, kuri palikuši bez mājām.

Zemestrīce visredzamāk skārusi nepilnu 5000 iedzīvotāju lielo Norčas pilsētiņu Umbrijas reģionā. Tur sagrautas ne tikai desmitiem dzīvojamo ēku, bet arī pilsētas lepnums – XIII gadsimtā celtā Svētā Benedikta bazilika, no kuras pāri palikusi tikai daļa fasādes. Vēl vienam viduslaikos celtam dievnamam nopietni cietis zvanu tornis. "Mēs centīsimies saglābt nenopostīto kultūras mantojumu, bet atgādināšu, ka atrodamies seismiskas aktivitātes epicentrā, pēcgrūdieni ir ļoti, ļoti spēcīgi," vietējais ugunsdzēsējs Domeniko De Vita sacīja ziņu aģentūrai Reuters.

Par zemestrīces skarto rajonu atjaunošanas darbiem atbildīgais Vasko Erani apsolījis glābt mākslas un arhitektūras vērtības un atdzīvināt vietējo ekonomiku. "Mēs nevaram pieļaut, ka daļu valsts pamet iedzīvotāji. Bez šīm teritorijām Itālija būtu cita valsts." Viņam pievienojies Itālijas premjerministrs Mateo Renci, kurš sola atjaunot sagrautās pilsētas, norīkot vairāk ārkārtas dienestu darbinieku un paātrināt pagaidu dzīvošanai aprīkoto konteineru piegādi.

Itālijas Civilās aizsardzības pārvalde informējusi, ka no zemestrīces vissmagāk skartajiem rajoniem evakuēti vairāk nekā 4500 cilvēku, kuri izmitināti viesnīcās Adrijas jūras piekrastē vai pie Trazimeno ezera netālu no Perudžas Universitātes. Vēl 10 tūkstoši civiliedzīvotāju nogādāti izmitināšanas centros Umbrijā un kaimiņos esošajā Markes reģionā. Vairāki tūkstoši iedzīvotāju bija spiesti pamest mājas arī pēc augustā notikušās 6,2 magnitūdas stiprās zemestrīces, kurā dzīvību zaudēja vairāk nekā 300 cilvēku.

Zemestrīce bija jūtama arī no epicentra 170 kilometru attālajā valsts galvaspilsētā Romā. Tur nedēļas sākumā bija slēgtas gandrīz visas skolas, lai veiktu ēku tehnisko apskati, bet slavenās Svētā Pāvila ārpus mūriem bazilikas fasādē pamanītas plaisas, vēsta ziņu aģentūra AFP.

Visu rakstu lasiet trešdienas, 2. novembra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits