Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Lietuvai trūkst līdzekļu Ignalinas AES demontāžai

Lietuvas slēgtās Ignalinas atomelektrostacijas (AES) kodolatkritumu glabātavas celtniecība atpaliek no termiņa par vairākiem gadiem, turklāt draud vēl krietni ieilgt, ja Viļņa nesaņems papildu finansējumu no Eiropas Savienības (ES), brīdinājis Lietuvas premjerministrs Andrus Kubiļus.

Lietuvai ir jāuzbūvē izmantoto kodoldegvielas stieņu pagaidu glabātava, kurai vajadzēja būt gatavai jau 2009. gadā. Ja kodolatkritumi netiks atbilstoši uzglabāti, tie draud radīt risku apkārtējai videi.

Lietuva uzstāj, ka AES demontāža attiecas ne vien uz Lietuvu, bet arī uz ES, jo abas puses par to vienojušās jau sarunās par Lietuvas iestāšanos Savienībā. Pirms valsts 2004. gadā pievienojās ES, tai pieprasīja slēgt padomju laikā būvēto staciju,

«Šādas AES slēgšana ir unikāls gadījums. Eiropā nevienam nav pieredzes šāda tipa AES slēgšanā, tādēļ mēs sastopamies ar dažādiem izaicinājumiem, tajā skaitā arī finansējuma jautājumos,» premjeru citēja Delfi.lt.

Ignalinas AES demontēšanai, kā norādījusi Lietuva, ES budžetā jāatvēl 770 miljoni eiro (541,16 miljoni latu), lai varētu līdz 2029. gadam pabeigt visus demontāžas darbus un agrākās AES vietā zaļotu zāle. Kopējās izmaksas tiek lēstas 2,3 miljardu eiro apmērā. Taču Eiropas Savienības budžetā laika posmā no 2014. līdz 2020. gadam AES demontāžas darbiem grib piešķirt tikai 210 miljonus eiro, vēstīja ES ziņu portāls EurActiv. Līdz 2013. gadam Lietuvai piešķirti jau 1,37 miljardi eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ārlietu ministrus kritizē par dalību protestā

Gruzijas valdošās partijas Gruzijas sapnis amatpersonas asi kritizējušas Baltijas valstu un Islandes ārlietu ministrus par piedalīšanos protestos pret "ārvalstu aģentu" likumu. Ministru ...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits