Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Šveicē notiesā baņķierus par "Putina naudasmaka" Roldugina kontu atvēršanu

Tiesa Šveicē atzinusi par vainīgiem banku noteikumu neievērošanā četrus baņķierus, kuri bez pienācīgas izpētes (due diligence) ļāva atvērt daudzmiljonu kontus tuvam ilggadējam Krievijas prezidenta Vladimira Putina draugam, čellistam Sergejam Rolduginam, kurš dažādos pētījumos tiek dēvēts par "Putina naudasmaku, vēsta Reuters.

Bloomberg ziņo, ka četriem baņķieriem – trīs Krievijas un vienam Šveices pilsonim – tiesa Cīrihē piesprieda nosacītu septiņu mēnešu cietumsodu ar pārbaudes laiku uz diviem gadiem un nosacītus naudassodus. Par vainīgu atzītajam bankas vadītājam piespriests 540 tūkstošu Šveices franku (542 tūkstoši eiro) naudassods, pārējiem par vainīgiem atzītajiem – mazāks. Notiesātie strādājuši Krievijas Gazprombank Cīrihes filiālē, kas pašlaik atrodas likvidācijas procesā.

Baņķieri palīdzējuši S. Rolduginam, kurš ir V. Putina vecākās meitas Marijas krusttēvs, laikā no 2014. līdz 2016. gadam kontos bankā Šveicē ieskaitīt ap 30 miljoniem Šveices franku.

Atbilstoši Šveices likumiem, bankām ir jāatsaka kontu atvēršana vai jāslēdz konti, ja pastāv šaubas par kontu īpašniekiem vai naudas avotiem. Tiesnesis tiesā paziņoja, ka nav šaubu par to, ka S. Roldugins nebija īstais viņa kontos ieskaitītās naudas īpašnieks. Tiesnesis arī teica, ka četriem baņķieriem, kuri ļāva atvērt šos kontus, vajadzēja uzdot jautājumus par to, no kurienes nāca šī nauda, ja S. Roldugins nebija uzņēmējs un viņam nebija atbilstošu ienākumu.

Šveices prokurors Jans Hofmans tiesā uzsvēra, ka "visi pierādījumi ir pretēji pieņēmumam, ka Sergejs Roldugins varētu būt īstais naudas īpašnieks", citē Reuters .

Finanšu saites starp V. Putinu un S. Rolduginu tika atklātas 2016. gadā, kad tika nopludināti miljoni konfidenciālu dokumentu no Panamā bāzētās juridiskās firmas Mossack Fonseca. Pats S. Roldugins 2014. gadā intervijā The New York Times uzsvēra, ka neesot uzņēmējs un neesot miljonārs. 

V. Putins ir raksturojis S. Rolduginu kā draugu, izcilu mūziķi un cilvēku, kurš godīgi nopelnījis kādu naudu no mazākuma daļas Krievijas uzņēmumā. Kremlis kā "pretkrievisku putinofobiju" ir noraidījis pieņēmumus, ka S. Roldugina nauda ir saistīta ar V. Putinu, raksta Reuters.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits