Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Zelenskis Elizejas pilī parakstīs drošības garantiju līgumu ar Franciju

Paredzams, ka Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis šodien Elizejas pilī Parīzē kopā ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu parakstīs divpusējo līgumu par drošības garantijām Ukrainai, vēsta France24.com. Līdzīgu divpusējo līgumu, kurā pausta apņemšanās palīdzēt Ukrainai ar modernu bruņojumu un karavīru apmācību, janvārī Ukraina parakstīja ar Apvienoto Karalisti.

V. Zelenskis šodien sāk ārvalstu braucienu, kura laikā viņam paredzēta arī tikšanās Vācijā ar kancleru Olafu Šolcu, kā arī uzstāšanās ikgadējā Minhenes drošības konferencē 17. februārī, kurā viņš tiksies ar ASV viceprezidenti Kamalu Herisu, kā arī Čehijas, Dānijas un Nīderlandes līderiem, vakar paziņoja V. Zelenska birojs. AFP vēsta, ka vizītes laikā iespējama arī drošības garantiju līguma parakstīšana starp Ukrainu un Vāciju.

Elizejas pils vakar paziņoja, ka līguma parakstīšana ar Ukrainu pilda apņemšanos, kas tika panākta pasaules attīstītāko demokrātisko valstu apvienības G7 līderu tikšanās laikā NATO samitā Viļņā 2023. gadā. Toreiz NATO nevienojās par specifisku laika grafiku Ukrainas ceļam uz dalību NATO, taču G7 valstis apņēmās sniegt ilgtermiņa atbalstu Ukrainas drošībai divpusēju vienošanos formātā.

Paredzams, ka V. Zelenska vizītes laikā Francija paziņos par konkrētu militāro palīdzību Ukrainai un vismaz 200 miljonu eiro atvēlēšanu fondam dažādiem civilajiem projektiem Ukrainā.

12. janvārī divpusējo drošības līgumu starp Ukrainu un Apvienoto Karalisti, uzturoties vizītē Kijivā, parakstīja britu premjerministrs Riši Sunaks. V. Zelenskis ierakstā platformā X to nodēvēja par bezprecedenta drošības vienošanos, kas būs spēkā, līdz Ukraina pievienosies NATO. "Tā nav vienkārša deklarācija. Tas ir pienesums, ko dod mūsu sadarbība, tās ir globālās lielvaras – Apvienotās Karalistes – apņemšanās drošības jomā. Ja AK un citas valstis būtu sniegušas mums šāda līmeņa garantijas pēc 1991. gada, Krievijas agresijas nebūtu vispār. Mūsu kopīgais mērķis ir panākt, lai nekad vairs nenotiktu uzbrukums Ukrainai pēc tam, kad tiks apturēta pašreizējā Krievijas agresija un Ukraina – nostiprināta," rakstīja V. Zelenskis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits