Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Bažas, ka Krievijas kuģi vāc informāciju iespējamām sabotāžām Ziemeļjūrā

Krievija aktīvi strādā pie programmas ar mērķi apzināt vietas Ziemeļjūrā, kur varētu veikt sabotāžas aktus un diversijas pret rietumvalstu komunikācijas kabeļiem un vēja turbīnu parkiem, atsaucoties uz Ziemeļvalstu sabiedrisko raidorganizāciju veikto pētījumu, vēsta BBC.

Pētījumā noskaidrots, ka Krievijai ir tādu kuģu flote, kas, maskējoties kā zvejas traleri un pētniecības kuģi, īstenībā ir aprīkoti ar novērošanas ierīcēm, lai iegūtu informāciju par vietām, pret kurām potenciāli varētu veikt sabotāžas aktus. BBC arī ziņo, ka Apvienotās Karalistes amatpersonām ir informācija par šādu Krievijas kuģu pārvietošanos valsts tuvumā.

Pirmo daļu no raidījumu sērijas par pētījumu trešdienas vakarā pārraidīja sabiedriskās televīzijas DR Dānijā, NRK Norvēģijā, SVT Zviedrijā un Yle Somijā.

Dānijas pretizlūkošanas dienesta pārstāvis pētījumā komentējis, ka sabotāžas plānus Krievija gatavo pilna mēroga konflikta ar Rietumiem gadījumam. Šī programma Krievijā esot pasludināta par ļoti svarīgu, un tās izpildi tieši kontrolē Maskava. Pētījumā analizēta pārtvertā Krievijas komunikācija, kas norāda, ka Ziemeļjūrā šie kuģi pārvietojas ar izslēgtiem transmiteriem, lai slēptu atrašanās vietu.

Pētījums fokusēts uz Krievijas kuģi Admiral Vladimirskij, kas ietilpst Krievijas Jūras spēku Baltijas flotes sastāvā. Oficiāli tas tiek dēvēts par okeanogrāfisko pētniecības kuģi, taču pētījumā pausts viedoklis, ka tas tiek izmantots spiegošanai. Kāds bijušais britu kara flotes eksperts izsekojis šī kuģa pārvietošanās gaitu pie Lielbritānijas un Nīderlandes krastiem vienas tā misijas laikā.

Secināts, ka tas mēnesi kuģojis ar izslēgtu transmiteri gar vēja parkiem šo valstu piekrastēs, pie katra samazinot ātrumu un veicot manevrus. Kad reportieris laivā pietuvojās kuģim, uz tā klāja parādījās ar automātu bruņots vīrietis kamuflāžas tērpā un bruņuvestē. Šis pats kuģis pērn tika redzēts Skotijas piekrastē.

Februārī Nīderlandes izlūkdienests nāca klajā ar oficiālu brīdinājumu par aktivitātēm, kas var norādīt uz gatavošanos traucēt infrastruktūras darbību jūras ūdeņos. Ģenerālis Jans Svillens paziņoja, ka pēdējos mēnešos Krievija aktīvi cenšas noskaidrot, kā darbojas enerģijas sistēma Ziemeļjūrā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

ASV mediji: Izraēla veikusi triecienus Irānā

Irānas valsts mediji piektdienas rītā ziņo par sprādzieniem Isfahānas provincē valsts centrālajā daļā, bet ASV mediji atsaucas uz amatpersonu teikto, ka Izraēla veikusi atbildes triecienus Irānai.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits