Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
"Pētījumā" pīlītes saista ar apvērsuma mēģinājumiem, kas tiek realizēti caur ASV miljardieru Sorosa un Rokfellera fondiem

Krievijā aizliedz opozīcijas mītiņu Rietumu "apvērsumu pīles" dēļ

Krievijas pilsētā Iževskā septembrī aizliegts Alekseja Navaļņija rīkots pretkorupcijas mītiņš, jo dalībnieki vēlējušies tajā izmantot dzeltenās plastmasas pīlītes, kas, kā liecina varas iestāžu skaidrojums, ir "pretvalstisku, nelikumīgu apvērsumu simbols no Rietumiem", raksta Eiropas Savienības (ES) viltus ziņu apkarošanas portāls EU vs Disinfo.

Tiesas procesā, ko uzsāka šī brīža Krievijas prezidenta politiskā pretinieka Alekseja Navaļnija kampaņa Iževskā, uzskatot, ka mītiņa aizliegums bija nelikumīgs, amatpersonas iesniegušas pierādījumus, ka dzeltenās plastmasas pīlītes, ko Navaļnija atbalstītāji izmanto, ka valdības korumpētības simbolu, patiesībā ir starptautiskas protesta kustības simbols, kas saistāms ar izlūkošanas dienestiem un miljardieri Džordžu Sorosu. 

Kā vēsta portāls Meduza, pilsētas pārstāvji tiesā iesniedza kādā portālā news-front.info publicētu pētījumu Opozīcijas neoriģinālais "izgudrojums": Ko dzeltenā pīlīte nozīmē protestos Krievijā un citviet? (Неоригинальное „изобретение“ оппозиции: что означает желтая уточка на российских (и не только) протестах? - krievu val.) -. Vienu no nodaļām sauc "Ūdens putnu nozīme pasaules globalizācijā". Šķietami pilsētas pārstāvji juta, ka viņu aizstāvībai tiesā, skaidrojot mītiņa aizliegumu, nepieciešami papildu pamatojumi. 

Rakstā skaidrots, ka pīlīte kā protesta simbols izmantota Serbijā un Brazīlijā. Tāpat notiek atsaukšanās uz Ķīnā 2013. gadā izplatīto interneta joka bildi (sauktu angļu valodā par meme), kur tanki, kuru ceļu aizšķērso kāds nezināms, vientuļš vīrietis, aizvietoti ar dzeltenām pīlītēm. Kontekstam jānorāda, ka oriģinālais attēls uzņemts 1989.gadā Ķīnas Tiaņaņmeņa laukuma pēc tam, kad armija, izmantojot brutālu spēku, bija apspiedusi pilsoņu protestus. 

Organizācijas, kas izmanto pīlītes, rakstā tiek saistītas ar Rietumu vēlmi ieviest savu kārtību tādās valstīs kā Serbija, kā piemēri izmantoti arī netradicionālo seksuālo orientāciju atbalsta gājieni, kur arī parādās šī rotaļlieta. Kā Meduza norāda, pīle tiek saistīta ar Rietumu valstu izlūkdienestiem un ārvalstīs organizētiem apvērsumu mēģinājumiem. Rakstā arī secināts, ka pīlīte, kas ir daudz maigāks un interneta joku ērai atbilstošāks tēls, ir aizstājusi agrāko laiku revolūciju simbolu - agresīvo dūri. 

"Pētījumā" pīlītes simbolika un tās izmantojums tiek saistīts ar apvērsumu mēģinājumiem, kas tiek realizēti caur ASV miljardieru Sorosa un Rokfellera fondiem. 

Jānorāda, ka Krievijā pīlītes simbolu Navaļnija atbalstītāji saista ar Krievijas viceprezidenta Dmitrija Medvedeva villu, kur, kā secināja opozīcija pēc drona video materiāla apskatīšanas, ir uzcelta atsevišķa celtne pīlēm, kas dzīvo villas teritorijā. 

Kā atgādina EU vs Disinfo, šī nav pirmā reize, kad Krievijā varasiestādes vēršas pret popkultūras simboliem, piemēram, nesen tika norādīts, ka populārā jauniešu rotaļlieta grozāmgrābslis (fidget spinner - angļu val.) ir sazvērestības rīks, savukārt iepriekš publiski skaidrots, ka populārā viedtālruņu spēle Pokemon Go, patiesībā ir izlūkdienestu radīts spiegošanas līdzeklis. 

Savukārt portāls Diena.lv jau vēstīja, ka Krievijas Kultūras ministrija apsver iespēju aizliegt izrādīt britu kinorežisora Armando Januči (Armando Iannucci) komēdiju Staļina nāvekas veidota pēc grafikas noveles ar tādu pašu nosaukumu motīviem un vēsta par notikumiem PSRS pēc diktatora Josifa Staļina nāves. Amatpersonas norādījušas, ka filma ir uzskatāma kā plānota provokācija. 

Top komentāri

pek! pek!
p
Vai Krievu impēriju valda prātā sajucis idiots (tāpat kā visi iepriekšējie)?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits