Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 21. maijs
Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna

Krievija apstiprina AES celtniecības plānus Turcijā

Japānas kodolkrīze, kas daudzām Rietumeiropas valstīm likusi pārskatīt atomenerģijas nākotni, nav biedēklis Krievijai, kas šonedēļ Turcijai apstiprināja plānus par kopīgas atomelektrostacijas (AES) celtniecību. Šajā nedēļā Maskava noslēdza līgumu arī ar Minsku par kopīgas AES būvēšanu Baltkrievijā 150 kilometru attālumā no Latvijas robežas.

Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs un Turcijas premjerministrs Redžeps Tajips Erdoans trešdien pēc tikšanās Maskavā paziņoja, ka tuvākajā laikā Turcijas dienvidu provincē Mersinā tiks sākta abu valstu kopīgās četru kodolreaktoru AES celtniecība, kas izmaksās 20 miljardus dolāru (10 miljardi latu).

Stacija atradīsies tikai 20 kilometru no aktīvas ģeoloģiskās plaisas, tomēr turkus un krievus nebiedē augstā zemestrīces iespējamība šajā rajonā, jo AES tikšot aprīkota ar pašām modernākajām drošības sistēmām. «Nav tādu investīciju, kas nebūtu riskantas,» paziņoja R. T. Erdoans. «Mēs nevaram atteikties no kopprojekta realizācijas zemestrīces dēļ.» Savukārt D. Medvedevs sacīja, ka «atomenerģija var būt un ir droša, bet ir nepieciešams pieņemt pareizos lēmumus par AES atrašanās vietu, uzbūvi un operatoru».

Turki cer, ka AES, kuras projektēšanu un celtniecību nodrošinās Krievijas valsts atomenerģētikas uzņēmums Rosatom, pamatakmens tiks ielikts aprīļa beigās vai maija sākumā.

Rietumu prese asi kritizējusi Krievijas pēdējās aktivitātes kodolenerģētikas jomā. Piemēram, ASV laikraksts The Christian Science Monitor raksta, ka lēmums par AES būvniecību Baltkrievijā pieņemts bez novērtējuma videi veikšanas un sabiedriskās apspriešanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits