Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis
Pēc ilgstoša pārtraukuma sanāks NATO un Krievijas vēstnieki

Krievija sola attīstīt stratēģisko raķešu spēku

Krievija paziņojusi, ka nākamgad īpašu uzmanību veltīs ballistisko raķešu spēku attīstībai, tikšot dubultots to izmēģinājumu skaits, kā arī intensificēta ballistisko raķešu pārvietojamo sistēmu mobilitāte un pontontehnoloģijas, kas ļaušot tās izmantot līdz šim nepieejamās vietās.

Krievija uzstāj, ka visas tās militārās aktivitātes saistītas ar draudiem, ko tai rada NATO aktivitāšu pieaugums. Vienlaikus šodien Briselē ir paredzēta NATO un Krievijas padomes sanāksme vēstnieku līmenī, kāda nav notikusi kopš jūlija, pirmdien lasāms avīzē Diena.

BBC raksta, ka sasprindzinājums attiecībās starp Krieviju un NATO atrodas nemitīgā augšupejā, kopš Krievija anektēja Krimu un sāka atbalstīt separātistus karadarbībā pret Ukrainas armijas spēkiem Austrumukrainā. 2014. gadā NATO apturēja praktisko sadarbību ar Krieviju. Tagad izdevies vienoties par formālu sanāksmi, kurā pārrunāt savstarpējo attiecību saasināšanos, kas rada riskus stabilitātei Eiropā. NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs pagājušajā ceturtdienā paziņoja, ka uzaicinājis NATO un Krievijas padomes locekļus uz sanāksmi pirmdien. "Kad saspīlējums ir tādā līmenī kā pašlaik, ir vēl svarīgāk uzturēt tiešu dialogu ar Krieviju," Reuters citē ģenerālsekretāra pamatojumu par sanāksmju atjaunošanu.

Krievijas pārstāvis NATO Aleksandrs Gruško izteicies, ka cer uz atklātām diskusijām par drošības situāciju, īpaši, "ņemot vērā NATO austrumu flangu pastiprināšanas konsekvences". Viņš licis noprast, ka sanāksmes laikā Maskava gatavojas īpaši apspriest bažas, ko tai rada NATO plāni no nākamā gada izvietot multinacionālos spēku Baltijas valstīs un Polijā. 

Arī pagājušajā nedēļā Krievijas pārstāvji vainoja NATO attiecību saspīlēšanā. Krievijas propagandas rupors Sputnik citēja Krievijas Bruņoto spēku ģenerālštāba priekšnieku armijas ģenerāli Valēriju Gerasimovu, kurš, uzrunājot ārvalstu militāros atašejus Maskavā, paziņoja, ka "dialogs starp Krieviju un NATO ir iesaldēts, militārie kontakti apturēti, uzticība starp aliansi un Krieviju atrodas zemākajā līmenī kopš aukstā kara beigām". Viņš arī par destruktīvām un provokatīvām nodēvēja NATO intensificētās aktivitātes Baltijas, Barenca un Melnajā jūrā un apgalvoja, ka atšķirībā no NATO Krievija nepalielinot grupējumu sastāvu Rietumu robežu tuvumā, tikai optimizējot to vadības struktūru.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 19. decembra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits