Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis
Ar desmit gadu celto arēnu saistīti vairāki korupcijas skandāli

Sanktpēterburga tiek pie izšķērdības stadiona

Kārtējais piemineklis korupcijai, izšķērdībai un neizdarībai Krievijā. Tā droši varētu dēvēt desmit gadu tapušo un nesen atklāto iespaidīgo futbola stadionu Sanktpēterburgā. Arēnas Krestovskij, kas šovasar uzņems Konfederāciju kausa, bet jau pēc gada – Pasaules kausa spēles, nodošanas termiņš vairākas reizes tika pārcelts un celtniecības izmaksas laika gaitā pieauga vismaz pieckārši. Stadionu apvij arī izmeklēšanas kukuļdošanā un tiesas procesi.

Pamatakmeni stadionam, kura ietilpība ir 68 tūkstoši skatītāju vietu un kuru tā futūristiskā veidola dēļ vietējie ir iesaukuši par kosmosa kuģi, ielika 2007. gadā, kad Krievija vēl nebija pieteikusi kandidatūru uz 2018. gada pasaules čempionāta futbolā finālturnīra rīkošanu. Arēna bija plānota kā Sanktpēterburgas futbola komandas Zeņit jaunā mājvieta, un to vajadzēja pabeigt pirms 2009. gada Krievijas premjerlīgas sezonas sākuma. Krestovskij sākotnējās izmaksas tika lēstas 6,7 miljardu rubļu (107 miljoni eiro) apmērā, raksta The Moscow Times. 

Dažus mēnešus pēc celtniecības darbu sākšanas Zeņit vadība paziņoja, ka stadions netiks nodots ekspluatācijā agrāk kā 2010. gadā. Taču korekcijas ieviesa Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) lēmums uzticēt Krievijai Pasaules kausa organizēšanu. FIFA pieprasīja veikt nopietnas izmaiņas stadiona dizainā, lai tas atbilstu turnīra standartiem. Šī iemesla dēļ stadiona cēlēji būves nodošanu pārcēla uz 2013. gada beigām.
 
Līdz ar celtniecības pagarināšanos dramatiski pieaugušas arī jaunā stadiona izmaksas. Krievijas valdības kontrolētā ziņu aģentūra TASS pērn jūlijā vēstīja, ka stadiona celtniecībai ir iztērēti jau 39,2 miljardi rubļu (627 miljoni eiro). Bet izrādījās, ka ar to nav pietiekami – šī gada sākumā Krievijas vicepremjers Vitālijs Mutko sūkstījās, ka vajadzēšot vēl aptuveni divus miljardus rubļu (32 miljoni eiro) lielas piešprices, lai arēnu varētu sagatavot atbilstoši Pasaules kausa standartiem. 

Sporta foruma vajadzībām 11 Krievijas pilsētās tiek pārbūvēti vai no jauna celti 12 futbola stadioni, bet Krestovskij ir vienīgais, kura būvniecības izmaksas ir uz vietējās pašvaldības pleciem. "Ikreiz, kad stadiona izmaksas pieaug, pilsētas vadībai no budžeta ir jāpaņem nauda, kas ir paredzēta skolām un slimnīcām, jo tā pabeigšana ir politiska prioritāte," pretkorupcijas organizācijas Transparency International nodaļas Sanktpēterburgā vadītājs Dmitrijs Suharevs sacīja The Christian Science Monitor

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena pirmdienas, 20.marta, numurā!

Top komentāri

drūmais
d
Latvijai šajā jomā nav ko lepoties. Ir gan Dienvidu tilts, gan Tumsonības pils, gan visādi sīkāka mēroga brīnumi, kuros lielski pazaga viss politbomžonds. Gan TP, gan Vienotība, gan Saskaņa, visi!
rekur
r
Cik esmu lasijis, tad stadions ir tehniski ļoti novatorisks un supermoderns. Pats modernākais Krievijā. Par tehnisko salīdzinājumu ar Eiropu vai ASV- nezinu. Kas attiecās uz zagļiem un kukuļņēmējiem- viņus liek cietumā. Katru mēnesi iesēdina kādu- gubernātoru, ministru, mēru, deputātu, ģenerāli vai miljonāru. Ķīnā viņus nošauj. Viņi ir visur. Irakas karā pēc ASV valsts kontroles datiem esot pazuduši, bez pēdām, 40 miljardi USD...
TrollisJT
T
Katra laba diena sākas ar nelabu ziņu par Krieviju.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits