Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Stoltenbergs: Sarunās par INFT ar Krieviju progress nav panākts

NATO un Krievijas augsta ranga sarunās centienos glābt Līgumu par vidējā un tuvā darbības rādiusa raķešu likvidāciju (INFT) piektdien progress nav panākts, pavēstīja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

"Šodien sanāksmē reāls progress netika panākts, jo Krievija neizrādīja vēlēšanos mainīt savu nostāju," sacīja Stoltenbergs.

Sarunās piektdien Briselē piedalījās augsta ranga Krievijas amatpersonas, arī ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs, tomēr, kā norādīja Stoltenbergs, Krievija nav izrādījusi nekādu piekāpšanos.

"Krievija tagad pārkāpj līgumu, izstrādājot un izvietojot jaunās raķetes," viņš norādīja. "Šīs jaunās raķetes ir grūti pamanīt, tās ir mobilas, tās var aprīkot ar kodolieročiem, tās var sasniegt Eiropas pilsētas, tās samazina brīdinājuma laiku un līdz ar to arī kodolieroču potenciālās izmantošanas slieksni."

Laiku līdz 2.februārim un tam sekojošo sešu mēnešu ASV izstāšanās procesu viņš raksturoja kā "iespēju logu" Krievijai, lai tā "atgrieztos pie [līguma] ievērošanas".

"Mums ir jāsaprot, ka līgums ir nopietni apdraudēts. Tas ir iemesls, kāpēc mēs esam lūguši mūsu militāros komandierus izvērtēt, kādas būs sekas pasaulei bez INFT," uzsvēra Stoltenbergs.

INFT 1987.gadā Vašingtonā parakstīja toreizējais ASV prezidents Ronalds Reigans un Padomju Savienības līderis Mihails Gorbačovs.

ASV uzskata, ka Krievija ir pārkāpusi šo līgumu, izstrādājot spārnoto raķeti 9M729, un ASV prezidents Donalds Tramps oktobrī paziņoja, ka Savienotās Valstis no līguma izstāsies.

NATO ārlietu ministri decembra sākumā pieņēma paziņojumu par INFT, kurā pauž vienprātību ar ASV un secina, ka Krievija ir attīstījusi un testējusi līgumā aizliegtās raķetes, tādējādi pārkāpjot ne tikai INFT, bet arī apdraudot eiroatlantisko drošību.

NATO ministru sanāksmes laikā ASV nāca klajā ar paziņojumu par INFT saistību apturēšanu februāra sākumā, ja Krievija nemainīs savu rīcību attiecībā uz ilgstošajiem līguma pārkāpumiem.

Krievija noliedz, ka tā pārkāptu līgumu, ar kuru aizliegtas no zemes palaižamas tuvā un vidējā darbības rādiusa raķetes.

Krievija un ASV apstiprinājušas Vašingtonas nodomu 2.februārī izstāties no līguma.

Top komentāri

S ♥ NATO
S
Vienīgais kompromiss - pilnīga krievijas kodolatbruņošana !
ērce
ē
Varu ieteikt filmu «The Death of Stalin» («Staļina nāve»). Krievijā tā ir aizliegta, bet to ir vērts redzēt.
Ass
A
Tie pamulki no NATO un ASV pat apskatīt raketi neieradās,viņus neinteresē kas ta par raketi ,ka lido.Krieviem tiek piestādīts ultimāts un cauri!Ko tad pasi krievi saka?Kur ir atklāta diskusija?Kapec mums akli jātic ASV un NATO?Apdirsisies liberālie rietumi ar savam sankcijām un ultimātiem un bus latvietim kažociņš atkal jāmaina!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits