Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Dakteru acis

Radioloģija ir medicīnas nākotne, un to saprot gan studenti, izvēloties profesiju, gan pieredzējuši radiologi, kas jau strādā šajā nozarē. Arī KĀRLIS KUPČS, kurš aizrautīgi ievieš arvien jaunas metodes.

Gastroenterologs, latviski sakot, ir vēdera ārsts, oftalmologs — acu ārsts, bet kas ir radiologs?

Radiologi, kas mēs esam? Dakteru acis. Klīnikas acis! Jo mēs visu redzam.

Kā jūs pats tikāt līdz tādam profesionālajam līmenim, kāds jums ir pašlaik?

Radioloģija Latvijā arī Padomju Savienības laikā bija labā līmenī un, kad sāku strādāt kā jaunais ārsts rezidents, bija iespēja apgūt labus pamatus. Pēc tam kad sapratu, ka ir lietas, ko mēs šeit nedarām, bet varētu darīt, sāku meklēt iespējas pilnveidoties. Tā gan nebija sagadīšanās, bet veiksme, ka man 2001.gadā izdevās nokļūt Zviedrijā, Upsalas universitātes klīnikā, un satikt ļoti atsaucīgus kolēģus. Tur parādīju, ka man jau ir ielikti labi pamati, un pirmajās dienās, kad sāku mācīties, man ļāva pašam strādāt ar pacientiem. Biju pat drusku pārsteigts!  Man bija trīsdesmit divi gadi. Tad atbraucu atpakaļ, un jau varējām sākt darīt tādas lietas, ko līdz šim Latvijā nebijām darījuši. Tā bija invazīvā neiroradioloģija, kad caur asinsvadiem ārstē dažādas galvas smadzeņu asinsvadu patoloģijas. Aneirismas jeb asinsvadu paplašinājumus, kas, paaugstinoties asinsspiedienam no stresa vai kā cita, plīst, un mēs tos no asinsvadu iekšpuses varam aiztaisīt ciet. Ārstējam arterovenozās malformācijas — tas ir patoloģisku asinsvadu tīkliņš, kamols, kurš neļauj asinīm brīvi riņķot, un ar ļoti vājām sieniņām, kas var arī plīst.
Pirms gadiem trim ko tādu vajadzēja veikt Latvijas TV žurnālistam, bet viņš toreiz izvēlējas ārstēties ārzemēs, tika vākta ziedojumu nauda operācijai. Neuzticējās Latvijas dakteriem.
Joprojām pastāv stereotipi, ka ārzemēs viss ir labāk. Tas tāpēc, ka sabiedrībā valda noskaņojums, ka veselības sistēma nav līdz galam sakārtota. Un nav jau arī! Bieži vien ģimenes ārsti nezina, ko var izdarīt Latvijā. Normāla prakse būtu tāda, ka ģimenes ārsts piedāvā visas iespējas un Latvijā ārstu konsilijs lemj, kas pacientam būtu labāk: operēt šeit pašiem, operēt, pieaicinot viesārstu, vai operēt ārzemēs. Ja vajag operēt ārzemēs, valsts parasti sedz operācijas izmaksas.

Visu interviju ar radiologu Kārli Kupču lasiet Sestdienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata