Garšīgais sviesta cālis
Perfekta, cepta vistiņa, kuru lepni var celt galdā kādās no pirmajām jaunā gada pusdienām. Aromātiska un mīksta, ar tik gardu sviesta "mētelīti", ka mēli var norīt! Noteikti netaupiet ne sviestu, ne kinzu, jo tas ir tā vērts.
Pagatavošanas laiks: 1 stunda
Sarežģītības pakāpe: nekā grūta nav
Daudzums: 6 porcijas
SASTĀVDAĻAS:
- 1 vesela vista (man bija kukurūzas cālis, 1,6 kg)
- 4–5 ķiplokdaiviņas
- 200 g mīksta sviesta
- 1 citrons
- liela bunte svaigas kinzas
- sāls un svaigi malti melnie pipari pēc garšas
Kinzas buntei jābūt palielai, par daudz nebūs!
GATAVOŠANA:
1. Mīkstu sviestu liek bļodā, piespiež ķiplokdaivas un pievieno sakapātu kinzu, droši ar visiem kātiem. Citronu sagriež četrās daļās, daļu sulas izspiež un atstāj citronu ceturtdaļas bļodā.
2. Ar rokām visu samaisa, lai zaļumu sviests sajauktos ar citrona sulu. Pieber krietnu šķipsnu sāls, maltus piparus un vēlreiz samīca. Arī vistu no ārpuses pārkaisa ar sāli un pipariem.
3. Zaļumu sviesta pildījumu ar citrona ceturtdaļām gabaliem sabāž vistai vēderā un, cik var, arī zem ādas. Arī vistas ārpusi ieziež ar sviesta maisījumu.
4. Tad pildīto vistu liek uz plāts un cep 200 grādu karstumā aptuveni 50 minūšu, pāris reižu to aplaistot ar pannā satecējušo sviesta mērci.
Saldie sviesta cepumi
Vienkārši, bet ļoti garšīgi cepumi, kurus var sacept tā pavairāk, sasaiņot skaistās metāla cepumu kārbās un dāvināt visiem draugiem kārumniekiem. Vēlams gan, kopā ar sporta kluba dāvanu karti!
Pagatavošanas laiks: 2 stundas (ja grib izcept visu mīklu vienā piegājienā)
Sarežģītības pakāpe: elementāri
Daudzums: apmēram 40 cepumu
SASTĀVDAĻAS:
- 400 g brūnā cukura
- 220 g mīksta sviesta
- 2 olas
- šķipsna sāls
- mazliet vaniļas ekstrakta vai vaniļas cukura
- 260 g miltu
- 1 tējk. cepamā pulvera
- 200 g šokolādes
Ja vēlas, cepumu mīklā var iemaisīt papildu sastāvdaļas, piemēram, sakapātus Indijas riekstus vai rozīnes.
GATAVOŠANA:
1. Sviestu un cukuru liek bļodā un ar mikseri puto dažas minūtes. Tad pa vienai pieputo klāt olas, šķipsnu sāls un vaniļas ekstraktu vai cukuru.
2. Citā bļodā miltus samaisa ar cepamo pulveri, tad šo maisījumu iemaisa sviesta masā un pievieno arī sakapātu šokolādi.
3. Mīklas bļodu atdzesē ledusskapī apmēram 45 minūtes. Tad no mīklas taisa ēdamkarotes lieluma bumbiņas un liek uz pannas – uz vienas pannas ne vairāk par sešām, jo mīkla cepoties plūdīs.
4. Cep 190 grādos sakarsētā cepeškrāsnī apmēram 10–12 minūšu. Cepumiem ļauj nedaudz padzist uz pannas, tad ņem nost.