Un kur ir kāds spāņu, zviedru, arābu, ungāru krogs? Tikai Stabu ielas čehu Šveiks, Miesnieku ielas korejiešu Soraksans un beļģu alus krogi nāk prātā, jā, vēl vjetnamiešu ēstuvīte Sāgā. Tikmēr dažas citas virtuves vai to ēdieni ir iekarojuši stabilu un pat augošu vietu ne tikai galvaspilsētā, bet arī citur. Attiecībā uz Kaukāza restorāniem jārunā nevis par vietas iekarošanu, bet saglabāšanu – zināmie gruzīnu krogi gandrīz vienmēr ir apmeklētāju pilni. Atšķirībā no spāņiem itāļu virtuve un tās piedāvātāji Latvijā dzīvo, cepuri kuldami, lai gan bez Itālijas saules viņu ēdieni nekad tik labi negaršo kā pašā Itālijā. Ukraiņu ēdnīcas ir pa kādai, gribētos vēl vairāk. Skaita ziņā visstraujāk izplatās dažādas Tuvo Austrumu kebabnīcas – ja nav bail, ej iekšā un izstāsti mums, kā gāja. Ķīniešu restorānu ir mazāk, nekā varētu un vajadzētu būt, jo tās virtuves piedāvājums ir neizsmeļams pat tam, kas labu daļu no tā, ko ēd ķīnieši, nemūžam nebāztu mutē. Toties japāņi ir iekarojuši stabilu vietu gan kā restorāni, gan it īpaši kā sušērijas. Ja es būtu pagājušā gadsimta daiļslidošanas tiesnesis un man būtu jāvērtē suši un pelmeņa izpildījums, par izvēles programmu smagu sirdi nāktos vairāk punktu dot suši, lai gan obligāto programmu pelmenis izpilda daudz pārliecinošāk, gluži kā savulaik, 60.–70. gadu mijā austriešu daiļslidotāja Beatrise Šuba, kamēr viņas izvēles programma bija nebaudāma samērā ar austrumvācietes Gabijas Zeifertes trīskāršo Ritbergeru. Suši pārspēj pelmeni daudzveidībā, lai gan arī pelmenis var slēpt dažādu saturu un tikt dažādi pasniegts. Viens no suši ieročiem ir līdzīgs mūsu birokrātijas ieročiem – dažādi vienkāršajam apmeklētājam nesaprotami vārdi, turklāt japāņu valodā, kamēr mūsu birokrātijas pēdējā laika mīļvārdiņu «tvērums» vēl var iztēloties, lai gan ne gluži tā, kā, piemēram, Lībiņa-Egnere to gribētu. No otras puses, jo nesaprotamāks vārds, jo vieglāk tev tajā ielikt to jēgu, sapņus un ilgas, ko tu vēlies. Ja būtu rakstīts «rīsi ar jēlu zivi», tas tevi tā neiedvesmotu, vai ne?
Kur suši ābeci un nākamās stadijas vislabāk apgūt? Avotu un Stabu ielas stūra sušibārā Daudz laša! Varenplaša izvēle, ātra apkalpošana, daudz publikas, veģetāriešus un ārzemniekus, un angliski runājošus pašmāju jauniešus ieskaitot. Ar vienu reizi te nepietiks, gribēsies atgriezties vēl un vēl. Ja vien neesi tik kautrīgs, ka nespersi kāju nevienā suši bārā, kamēr nebūsi iemācījies ar irbulīšiem apieties tik virtuozi kā Jurģis Liepnieks ar zīmuli.
KRITIZĒ UN SLAVĒ EGĪLS ZIRNIS
Suši bārs DAUDZ LAŠA
Adrese: Avotu ielā 41
Atvērts: No 12.00 līdz 22.00 (Pk, S līdz 23.00)
SESTDIENA ĒDA
- Japāņu miso zupa ar tīģergarnelēm 5,10
- Aukstie rolli Apelsīnu Filadelfija 8 gab. (lasis,
- krēmsiers, apelsīns, apelsīnu mērce) 10,60
- Aukstie rolli Kalifornija 8 gab. (gurķis, avokado, krabju nūjiņa, masago ikri) 8,60
- Karstie rolli Alpi (lasis, japāņu omlete, salātlapa, garneles, siers, sezama sēklas) 9,10
- Karstie rolli Jupiters (lasis, krēmsiers, avokado, kraukšķīgie sīpoli, terijaki mērce, tempuras mīkla) 9,70
VĒRTĒJUMS
INTERJERS ★★★★
ĒDIENI ★★★★
APKALPOŠANA ★★★★★
ATMOSFĒRA ★★★★★
VĒRTĪGA VIETA SUŠI STUDIJĀM. Plaša suši izvēle mudina nākt šurp vēl un vēl, kamēr iemācies atšķirt, kas aiz katra japāņu vārda slēpjas.

