Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Svētdiena, 26. janvāris
Agneta, Agnis, Ansis

Zaļi un spirdzinoši

Lai arī cik dīvaini šķistu ziemas laikā izcelt zaļumus, tas tomēr ir loģiski, jo janvāris ir zināmas atslodzes mēnesis – gan tādā nozīmē, ka visas lielās svinēšanas ir aiz muguras, gan tāpēc, ka gluži dabiski pēc štovētajiem kāpostiem, zirņiem ar speķi, rasoliem, pīrāgiem un dažādiem dzērieniem gribas ievērot rāmāku ēšanas režīmu. Tāpēc šomēnes celsim godā un galdā dažādus ziemā pieejamus zaļumus, šoreiz kinzu!

Svaigā salsa verde

Tulkojumā no spāņu valodas salsa verde nozīmē zaļā mērce. Tai ir dažādas receptes, un šī ir viena no versijām. Svaiga un spirgta, ar nelielu pikantu akcentu, tā ir ļoti iederīga gan dažādos salātos, gan pie gaļas un dārzeņu ēdieniem.

 

Pagatavošanas laiks: 10 minūtes

Sarežģītības pakāpe: vienkārši un ātri

Daudzums: pāris burciņu ar mērci

 

SASTĀVDAĻAS:

  • 900 ml tilpuma burka ar zaļajiem marinētajiem tomātiem
  • 1 mazs parastais dzeltenais sīpols
  • paliela bunte svaiga koriandra jeb kinzas
  • marinēti zaļie halapenjo pipari pēc garšas (stiprums dažādiem ražotājiem atšķiras)
  • sāls pēc garšas

Sarkanie marinētie tomāti nederēs un arī zaļie skābētie īsti nebūs tas. Zaļos marinētos tomātus var nopirkt lielveikalā, pēdējā laikā esmu manījis tikai viena ražotāja – "Zelta saules".

 

GATAVOŠANA:

1. Daļu no kātiem (apmēram pusi) kinzai nogriež nost un atliek maliņā. Lapainās kātu puses rupji sakapā un kopā ar marinētajiem tomātiem un rupji sagrieztu, nomizotu sīpolu liek blendējamā traukā.

2. Pievieno pāris šķēlīšu vai vairāk halapenjo (daudzums pēc garšas!), pielej arī apmēram pusi no zaļo tomātu marinādes, visu sablendē viendabīgā mērcē.

3. Ja par biezu, pielej vēl tomātu marinādi. Savukārt, ja prasās vēl asumu, pielej marinādi no halapenjo burciņas.

4. Vēl mazliet sablendē, pagaršo un pēc garšas pievieno sāli. Sīki sakapā malā atliktos kinzas kātus un iemaisa gatavajā mērcē. Sīpolu mīļotāji var arī iemaisīt papildus sīki sakapātus sīpolus.


Garneļu salāti ar avokado, kinzu un ķirštomātiņiem

Brīnišķīgi brokastu vai vakariņu salāti, kas neradīs smaguma sajūtu. Ja burciņā jau ir pagatavota salsa verde no otras receptes, ļoti ieteicams pāris karošu pievienot arī šiem salātiem. Izcili garšos kopā ar svaigu, kraukšķīgu maizīti.

 

Pagatavošanas laiks: 10 minūtes

Sarežģītības pakāpe: nekā grūta

Daudzums: 2 porcijas

 

SASTĀVDAĻAS:

  • 150 g atkausētu garneļu
  • 150 g ķirštomātiņu
  • 1 avokado
  • ½ no maza sarkanā sīpoliņa
  • 2 ēd. k. sīki sakapātas kinzas
  • sula no ½ laima
  • sāls pēc garšas
  • 1 ēd. k. labas olīveļļas
  • pāris karošu salsa verde (skatīt otru recepti!)

Ja vēlas salātiem asumiņu, var pievienot arī pāris sīki sakapātu marinēto halapenjo šķēlīšu.

 

GATAVOŠANA:

1. Ķirštomātiņus sagriež šķēlītēs vai mazos gabaliņos, ber salātu bļodā.

2. Nomizo avokado un sagriež mazos gabaliņos, pievieno tomātiem.

3. Pieliek garneles un sakapātu kinzu, kā arī sīki sakapātu sīpola pusīti.

4. Visu pārslaka ar laima sulu un olīveļļu, samaisa. Ja ir, iemaisa arī pāris karošu salsa verde. Pēc garšas pievieno sāli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Būs pozitīvas lietas

Ārlietu ministre Baiba Braže par gatavību sastrādāties ar ASV jauno administrāciju, par to, kas jādara ne tikai bruņotajiem spēkiem, un to, kas Latvijā ir labāks nekā citur.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata