Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Igaunijā turpinās skolotāju streiks

Ceturtdien turpinās Igaunijas izglītības darbinieku streiks, kurš tika sākts trešdien un kura dēļ lielākā daļa Igaunijas skolu un bērnudārzu būs slēgti līdz pirmdienai, ziņo aģentūra LETA. Pēc Igaunijas Izglītības darbinieku arodbiedrības vadītāja Svena Rondika sniegtās informācijas, streikā piedalās 16 000 pedagogu.

Lai izrādītu atbalstu streikojošajiem pedagogiem, ceturtdien Tallinā visu dienu nekursēs sabiedriskais transports, bet visā Igaunijā darbu pārtrauks dzelzceļa darbinieki. Ceturtdien Tallinā nekursēs tramvaji, trolejbusi un autobusi, taču autobusu satiksme piepilsētā tiks nodrošināta. Streikā piedalīsies arī Igaunijas dzelzceļa darbinieku arodbiedrība.

Kā skaidroja Igaunijas Dzelzceļa darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Oļegs Čubarovs, 8.martā Igaunijā vismaz 24 stundas nekursēs neviens vilciens.

Igaunijas dzelzceļa uzņēmuma "Eesti Raudtee" saistītie uzņēmumi "EVR Infra" un "EVR Cargo" otrdienas vakarā vērsās tiesā, apstrīdot ceturtdien iecerētā dzelzceļa darbinieku streika likumību. Kā norāda prasības iesniedzēji, ar arodbiedrību noslēgtais kolektīvais līgums liedz darba ņēmējiem pārtraukt darbu.

"Mūsuprāt, ir savādi, ka streikotāji radījuši situāciju, kurā arodbiedrības atkāpušās no savām saistībām, kas noteiktas kolektīvajā līgumā, bet Igaunijas dzelzceļš ir pildījis savas saistības pret strādājošajiem, un pašlaik nav domstarpību darba devēju un ņēmēju starpā," teikts Igaunijas dzelzceļa uzņēmumu izplatītajā paziņojumā.

"Mūs satrauc tas, ka streiks, kurš iecerēts skolotāju atbalstam un nav vērsts pret darba devēju, var izvērsties par iniciatīvu, kuras mērķis ir 8.martā iesaldēt Igaunijas dzelzceļa ekonomisko aktivitāti un nodarīt maksimālu kaitējumu darba devējam."

No aptuveni 1800 Igaunijas dzelzceļa uzņēmuma darbiniekiem arodbiedrībās iesaistījušies 57%. Pēc Igaunijas dzelzceļa uzņēmuma aplēsēm, ceturtdien iecerētais vienas dienas streiks radīs zaudējumus 300 000 eiro (210 841 latu) apmērā. 

Piektdien streikotājiem pievienosies arī energokompānijas "Narva Elektrijaamad" darbinieki. Streikotāji plāno piektdien no plkst.7 līdz plkst.19 uz pusi samazināt energokompānijas galvenās degslānekļa termoelektrostacijas "Eesti Elektrijaam" saražoto enerģijas apjomu. Streikā piedalīsies vairāk nekā 800 "Narva Elektrijaamad" darbinieki.

Kamēr daļa strādājošo ar streika palīdzību vēlas paust atbalstu Igaunijas skolotājiem, citi pievienojas Igaunijas Arodbiedrības konfederācijas prasībām - panākt vienošanos par nodarbinātības apdrošināšanas jautājumiem, ņemt vērā arodbiedrību ieteikumus attiecībā uz izmaiņām kolektīvā darba līgumu likumā, kā arī parlamentā noraidīt likumprojektu, kas cilvēkiem, kuri pēc savas vēlēšanās aiziet no darba, rosina par 40% samazināt bezdarbnieka pabalsta apmēru. Arodbiedrība vēlas, lai skolotāju algas šogad tiktu palielinātas par 20%, kā arī par 15% nākamgad un 2014.gadā.

Igaunijas pedagogi atkarībā no darba stāža pašlaik saņem no 608,18 līdz 736,07 eiro (no 427,43 līdz 517,31 latam) mēnesī, bet metodiķi saņem 888,88 eiro (624,70 latus) mēnesī. Vidējā mēnešalga Igaunijā trešajā ceturksnī veidoja 809 eiro (568 latus).

Jau ziņots, ka streiku nedēļa savu kulmināciju Igaunijā sasniedza trešdien, kad trīs dienas ilgus nacionāla mēroga protestus sāka Igaunijas skolotāji, kā arī arī bērnu aprūpes centru darbinieki un bērnudārzu skolotāji.

Atbalstu streikotājiem pauduši arī daudzu citu arodbiedrību biedri - jūrnieki, veselības aprūpes darbinieki, ārsti, dzelzceļa darbinieki. Trešdienas protesta akcijai pievienojās arī Tartu neatliekamās palīdzības dienests un autobusu vadītāji.

Tallinā trešdien arī notika mītiņš skolotāju atbalstam. "Es vēlos būt skolotājs, meklēju sponsoru", "Mums rūp, bet mēs nevienam nerūpam", "Vidējā skolotāja alga Igaunijā ir 640 eiro, Grieķijā - 1900 eiro; lēmums - atbalstīsim Grieķiju!" - vēstīja demonstrantu plakāti.

Kā liecina Izglītības ministrijas aprēķini, streikotāju prasību izpildīšanai šogad būtu vajadzīgi 69 miljoni eiro (48,49 miljoni latu), nākamgad 123 miljoni eiro (86,44 miljoni latu) un 2014.gadā 172 miljoni eiro (120,88 miljoni latu). Skolotāju arodbiedrības līderis jau paziņojis, ka skolotāju prasību nepildīšanas gadījumā arodbiedrība rudenī rīkos vēl plašāku streiku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Jaunumi

Vairāk Jaunumi