Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Kā pareizi mācīt matemātiku?

Lielbritānijas Izglītības institūta profesors Deivs Prets uzskata, ka ir atradis atbildi - pēc viņa domām, līdzšinējās apmācības metodes ir vārda tiešā nozīmē ačgārnas, un pienācis laiks izmantot jaunas. "Piemēram, mācoties kādu valodu, apmācības process notiek, runājot šajā valodā, taču matemātikā iznāk tā, ka sākumā kaut kas jāmācās, bet tikai pēc tam to iespējams pielietot," skaidro D. Prets.
Tas, ka jaunieši nevēlas studēt eksaktās zinātnes, kurās lielu lomu spēlē matemātika, priekšroku dodot sociālajām zinātnēm, nav tikai Latvijas fenomens, ziņo izglītības portāls un skolvadības sistēma E-klase.lv.

Britu raidkorporācija BBC vēsta, ka aptuveni pusei pieaugušo Lielbritānijas iedzīvotāju matemātikas zināšanas ir sākumskolas līmenī. Kā radīt jauniešos interesi par matemātiku?

Pēc profesora domām, matemātikas mācīšanā lielākā problēma ir tā, ka lielākajai daļai skolēnu šis priekšmets šķiet pilnīgi abstrakts. "Viņi neredz tā saistību ar savu dzīvi. Tas tiek pasniegts, runājot par abstraktām koncepcijām, nevis konkrētu pielietojumu," ir pārliecināts profesors.

Viņš izstrādājis uz jaunām tehnoloģijām balstītu apmācības sistēmu, kas skolēniem dotu iespēju atrast pielietojumu savām matemātiskajām zināšanām jau mācību procesa laikā. Kā piemēru D. Prets minējis aritmētisko aprēķinu izmantošanu, mācot skolēnus veidot datorgrafikas un animācijas.

Matemātika nepieciešama arī, piemēram, lai izlemtu, kurā vietā visizdevīgāk projektēt ciemata apvedceļu, lai nospriestu, kāda medicīniskā palīdzība konkrētam pacientam būtu piemērotākā. D. Prets uzsver, ka šajos gadījumos matemātiskās zināšanas jāsamēro ar ētiskiem apsvērumiem, sociālo situāciju. "Es vēlos, lai bērni saskatītu matemātikas varenību, bet vienlaikus arī saprastu tās ierobežojumus," uzsvēris profesors, kurš vēlreiz norādījis, ka matemātikas mācīšana nedrīkst būt atrauta no reālās dzīves. Viņa secinājumiem piekritis arī Matemātikas skolotāju asociācijas pārstāvis Pīters Leisijs, kurš atzinis, ka matemātikas pasniedzēji pārāk maz eksperimentējot un nepietiekami iesaistot skolēnus, kuriem, iespējams, būtu interesanti ar matemātikas palīdzību rast risinājumus konkrētām problēmām.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Jaunumi

Vairāk Jaunumi