Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Atliktā demisija ir premjera lēmums, ko kolēģi atbalsta

Lēmums pieņemt iekšlietu ministres Lindas Mūrnieces (Vienotība) demisiju, bet lūgt viņu turpināt darbu līdz 6. jūnijam ir ne tik daudz Vienotības valdes, kā premjera Valda Dombrovska izšķiršanās. Valdības vadītāja nostāju partijas biedri vērtē saprotoši, jo grūti esot iedomāties nepiemērotāku brīdi ministru maiņai ar paredzamām kaislībām jauna kandidāta meklējumos kā budžeta konsolidācija, kas ir valdības prioritāte.

Tāpēc premjers ir devis iespēju iekšlietu ministrei pabeigt iesāktos darbus. Viņas atkāpšanās datums sakrīt ar laiku, kad Saeima vēlēs Valsts prezidentu, ko opozīcija prognozē kā valstības stabilitātei riskantāko brīdi.

Pēc atgriešanās no atvaļinājuma L. Mūrniece atteicās atbildēt uz vairāku žurnālistu jautājumiem, taču otrdienas rītā lasītājus sasniedza žurnāla Privātā Dzīve kārtējais numurs, kuram iekšlietu ministre uzticējusi ne tikai savas pārdomas, bet arī foto no atvaļinājuma Apvienotajos Arābu Emirātos. L. Mūrniece atklāj, ka lēmumu par atlūgumu pieņēmusi minūtes laikā, atrodoties uz kuģa, kad saņēmusi informāciju par vēl diviem policistu aizturēšanas gadījumiem. «Pusstundas laikā atlūgums bija uz galda premjeram, kuram aizsūtīju īsziņu, un tad manam telefonam pazuda zona,» stāsta ministre, kuras telefonam pēc tam esot izlādējusies arī baterija. Kad viņa tikusi nost no kuģa, tālrunī esot bijušas 300 īsziņas. Intervijā PDz ministre runā arī par «pseidovīriešiem», kā viņa nodēvējusi cilvēkus, kas «man dursta duncīšus mugurā - dursta viņi tikai tāpēc, ka esmu sieviete iekšlietu sistēmas vadībā un stiprāka par dažu labu no viņiem». Piemēram, L. Mūrniece minējusi bijušos ministrus Dzintaru Jaundžeikaru, Jāni Ādamsonu, Daini Turlo, kuri medijos bija kritiski izteikušies par ministri. Viņa intervijā arī atklāj, ka «vēl viena vilšanās ir mans draugs Juris Rekšņa», kura viedoklis arī nebija atbalstošs. L. Mūrniece vēl piebilst, ka vilšanos sagādājis arī raidījuma Kas notiek Latvijā? vadītājs Jānis Domburs, «kurš bija izvēlējies ekspertus, kas kā šakāļu bars metās virsū man un policijai».

Kad Diena otrdien apmeklēja Vienotības frakciju, daži kolēģi bija sarūgtināti, ka L. Mūrniece tā vietā, lai demonstrētu gatavību strādāt, turpina cīnīties ar nelabvēļiem. Taču aptaujātie premjera lēmumu vērtē kā pareizu. Frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis un viņa kolēģis Ainars Latkovskis uzsvēra, ka valdībai tiešām nav svarīgāka darba par valsts budžeta konsolidāciju, kuras laikā ministru maiņa nav vēlama. To akcentē arī Silva Bendrāte, Rasma Kārkliņa un Lolita Čigāne. S. Bendrāte vēl piebilda, ka sabiedrībai joprojām neesot skaidrs, kas īsti bija ar policistu it kā apzagto mašīnu, kas ministrei bija pēdējais piliens (tiekot pārbaudīts, vai tas nav bijis inscenējums). «Šajā stāstā ir aisberga neredzamā daļa,» pieļāva deputāte. Dzintars Ābiķis domā, ka demisionējušās ministres statuss tomēr varētu apgrūtināt uzdevumu īstenošanu, jo var mazināt sistēmā strādājošo respektu pret L. Mūrnieci.

Iekšlietu ministrijas interneta mājaslapā ir teikts, ka L. Mūrniece apņēmusies īstenot pasākumus, kas paredzēti 2011. gada valsts budžeta grozījumos, nodrošināt sabiedrisko kārtību un drošību 16. martā un 9. maijā, vadīt sagatavošanās pasākumus iespējamajiem pavasara plūdiem un koordinēt plūdu novēršanas un seku likvidēšanas pasākumus. Ministrei būs jāatrod arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieks no amata aizejošā Ainara Penča vietā. Viņa ir apņēmusies risināt problēmas uz Latvijas un Krievijas robežas, līdz 1. aprīlim nodrošinot Autotransporta inspekcijas funkciju pārņemšanu. Pabeidzamo darbu sarakstā ir vēl virkne uzdevumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?