Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Berluskoni ērai Itālijā parādās norieta draudi

Itāļi pateikuši «nē» premjera Silvio Berluskoni rosinātajām reformām, liekot politiķim četros nozīmīgos referendumos piedzīvot apkaunojošu sakāvi. Ap 95% vēlētāju noraidīja S. Berluskoni ieceres, to starpā arī likumu, kas ļautu premjeram glābt savu ādu no tiesas procesiem, kuros tas iesaistīts.

Tauta lēma, ka neļaus politiķiem izvairīties no piedalīšanās tiesas sēdēs, aizbildinoties ar aizņemtību darba pienākumos, kā arī noraidīja atomelektrostaciju darbības atjaunošanu, no kā tā atteicās astoņdesmitajos gados neilgi pēc Černobiļas katastrofas. Pārējos divos referendumos itāļi noraidīja ūdens apsaimniekošanas sektora privatizāciju.

Pļauka valdībai

«Rezultāti ir «pļauka valdībai», kas iezīmē vēsturisku S. Berluskoni sakāvi,» raksta Corriere della Sera. Premjers triecienu piedzīvoja jau maijā, kad viņa Tautas brīvības partija reģionālajās vēlēšanās zaudēja kontroli pār tādām pilsētām kā Milāna un Neapole. Viņa pozīcijas apdraud pret viņu sāktās tiesas prāvas, arī par korupciju un nepilngadīgo prostitūciju, kas izsaukušas plašu starptautisko mediju uzmanību. Tomēr referenduma rezultāti mudinot domāt, ka itāļu pacietības mērs ir pilns un pienācis S. Berluskoni teju 20 gadu nesatricināmās varenības noriets.

«Valdībai un parlamentam pilnībā jāakceptē referendumu rezultāti,» S. Berluskoni citējis Reuters. Itālija atteikšoties no valdības kvēli atbalstītās kodolenerģijas ieguves programmas un pievērsīšoties atjaunojamajiem energoresursiem. Partija nekavējās uzsvērt, ka referendumi neietekmēs valdības stabilitāti. Taču, kā ziņo La Repubblica, premjers saviem sabiedrotajiem norādījis, ka «turpmāk viss būs krietni grūtāk».

Opozīcija uzstāj, ka politiķim jāatkāpjas. «Tas ir bijis referendums par valdības un tautas šķiršanos,» norādot uz valsts politisko krīzi, sacījis Demokrātiskās partijas pārstāvis Pjerluidži Bersāni.

S. Berluskoni nonācis dziļākā koalīcijas sabiedrotās Ziemeļu līgas gūstā, vēsta CNN. Tā varētu sagraut jau tā vājās valdības saites, kurās dominē domstarpības par nodokļu politiku un atbalstu NATO misijai Lībijā. Izšķirošs var izrādīties 22. jūnija parlamenta uzticības balsojums, kura mērķis ir pārliecināties par valdības stabilitāti pēc sakāves reģionālajās vēlēšanās. Tomēr reti kurš uzdrošinās premjera dienas saukt par skaitītām. Analītiķi ir skeptiski pret valdības krišanu, jo paredz koalīcijas partneru lojalitāti.

Televīzijas noriets

Referendums «iezvanījis politiskās ēras beigu posmu», raksta Corriere della Sera. Tauta sacēlusies pret premjeru, kurš pie varas ar īsiem pārtraukumiem ir kopš 1994. gada un netraucēti virzījis sev labvēlīgus likumus.

Politiķis cerēja uz tautiešu politisko apātiju, aicinot tos nepiedalīties balsojumā. Pēdējos 16 gados nevienā no sešiem referendumiem nebija izdevies savākt kvorumu, kas nepieciešams, lai rezultātus atzītu par derīgiem. Šoreiz nobalsojuši 57% jeb ap 27 miljoniem itāļu. Par premjeru kļuvušais mediju magnāts vēlētāju pārliecināšanai paļāvās uz savu tradicionālo ieroci televīziju. «Berluskoni zaudējis spēju komunicēt televīzijā,» Ziemeļu līgas līdera Umberto Bosi teikto citējis The Daily Telegraph.

Eksperti S. Berluskoni sakāvi saista ar jauno mediju uzvaru pār televīziju. Tajos opozīcijas partijas aktīvi aicinājušas sabiedrību piedalīties referendumā. Izšķiroša loma bijusi jauniešiem, kas valdību vaino 30% lielajā bezdarbā gados jauno itāļu vidū un izmantojuši sociālos tīklus, aicinot balsot un stāties pretim premjera iecerēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Itāļi iebilst referendumā

Itāļi ar 95% balsu referendumā noraidījuši valdības virzītos projektus par atomelektrostaciju darbības atjaunošanu un ūdens apsaimniekošanas sfēras privatizāciju, kā arī likumu, kas ļautu amatpersonām, arī pašam S. Berluskoni, neierasties pret viņu vērstajās tiesas sēdēs, aizbildinoties ar aizņemtību darbos. Referendumos piedalījās 57% Itālijas balsstiesīgo iedzīvotāju. Pirmo reizi kopš 1995. gada savākts kvorums, kas nepieciešams, lai referenduma rezultātus akceptētu.

Mediju moguls

S. Berluskoni politikā ienāca 1994. gadā kā veiksmīgs biznesmenis un valsts lielākais mediju magnāts. 74 gadus vecais politiķis kļuvis par ilgāk valdošo vadītāju Itālijas vēsturē kopš Benito Musolīni laikiem. S. Berluskoni pastiprinātas mediju uzmanības lokā nonācis par aizraušanos ar gados jaunām skaistulēm un tiesas prāvām, kurās viņam pārmet arī korupciju, krāpšanos ar nodokļiem un nepilngadīgo prostitūciju. Premjera vaina ne reizi nav pierādīta, un viņš uzsver, ka ir viens no lielākajiem cietējiem pasaules vēsturē.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?