Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +10 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Bez citu atbalsta palīdzēt nevarētu

«Mārim nācās gaidīt sešus gadus, lai četru mēnešu laikā viņš spētu patstāvīgi staigāt,» stāsta puisēna mamma Svetlana Simsone. Nesen Mārim apritēja astoņi gadi, bet viņš ir mazs un trausls, toties dzīvespriecīgi smaida un vislabāk jūtas, kad klausās un dzīvo līdzi mūzikas ritmiem.

Svetlanu liktenis nav žēlojis, abi viņas bērni dzimuši priekšlaikus, abiem ir bērnu cerebrālā trieka. Vecākā meita Santa nestaigā un nerunā. Māris piedzimis sešos mēnešos un svēris tikai 940 gramu. Pēc piedzimšanas viņam veikta acu operācija, lai redzētu. Tā kā viena kājiņa auga nepareizi, bez citu palīdzības puisēns nestaigāja, toties vienmēr bijis aktīvs un zinātkārs. Svetlana izmēģinājusi visu iespējamo, bet atzīst, ka bez citu atbalsta nekad dēlam nebūtu iespējams veikt operāciju Minhenes ortopēdiskajā klīnikā un dot iespēju viņam brīvi pārvietoties. Jaunā sieviete visiem, kas ziedojuši akcijās «Eņģeļi pār Latviju», pat veltījusi dzejas rindas, kurās novēl bezgalīgu laimi un lai no šo cilvēku dzīves pazūd bailes.

Tā kā vecākā meita Santa jau bija pārcietusi vairākas smagas, bet neveiksmīgas kāju operācijas Valmieras slimnīcā, dēlu Svetlana nevēlējās pakļaut šīm mokām. Vairākas reizes izmēģinājusi ārstniecības kursu Vaivaros, ar lielām cerībām brauca uz Starptautisko rehabilitācijas centru Truskovecā. Arī pēc tur izciestajām intensīvajām nodarbībām un zināmiem uzlabojumiem Māris tomēr bez atbalsta varēja paiet. No citām mammām viņa uzzinājusi par dakteri Berniusu Minhenē.

«Ielāgoju kādas sievietes padomu un mēģinu rast mieru un pieņemt to, ko nevaru mainīt. Tādēļ zinu, ka Santa nekad nerunās, bet Māris ir spējīgs loģiski domāt un par sevi parūpēties,» savus centienus palīdzēt bērniem atklāj Svetlana. Akcijā «Eņģeļi pār Latviju» 2008. gada ziemā tika saziedoti nepieciešamie 16 tūkstošu eiro, un maijā visa ģimene devās uz Minheni. «Izjutām nesalīdzināmi citādu attieksmi. Vissīkākās detaļas, ieskaitot speciālus kāju apsējus, liecināja, ka ir domāts, lai būtu ērti un bērnam neradītu ciešanas,» par piedzīvoto stāsta Māra mamma. Trešajā dienā pēc operācijas zēns jau stāvējis. Atceroties, kā dēls spēris pirmos soļus, Svetlana vēl tagad nespēj valdīt emocijas. Novembrī apritēs divi gadi, kopš Māris staigā.

Kādu dienu dēlēns saucis viņu un, laimīgi smaidot, demonstrējis, ka uzlīdis uz dīvāna augšējās malas un tur nogūlies, vai to, kā guļot pacēlis abas kājas augšā. Tie ir viņa lielie sasniegumi, ar kuriem vēlas dalīties.

Svetlana neslēpj arī rūgtumu par cilvēku neizpratni, pat nenovīdību, tādēļ viņa lūdz uzrakstīt, ka vecāki saziedoto naudu savās rokās netur. Tie no ziedot.lv uzreiz nokļūst ārstniecības iestāžu fondos.

Jautāta, kur pati rod spēkus, atklāj it kā jau zināmu patiesību, ka mūsu domas formē realitāti un jāatrod iekšējā enerģija, lai cīnītos ar depresiju, kas mēdz pielavīties. Svetlana uzskata, ka arī Māris cenšas, jo kā gan citādi jau pazītu burtus, krāsas, mēģinātu lasīt, rēķināt, apgūt datoru. Taču Svetlana uzsver, cik ļoti svarīga ir arī apkārtējo attieksme atveseļošanās procesā. Ilgu laiku vedusi Māri uz speciālo pirmsskolas izglītības iestādi Valmierā, jo līdzīgā Cēsīs nepieņemts. Vēl tagad viņa pateicīga atsaucīgajām bērnudārza «Bitīte» audzinātājām. Kad Cēsu speciālajā pirmsskolas izglītības iestādē par vadītāju kļuvusi Anžella Pāže, puisēnam vieta atradusies arī bērnudārzā tepat pie mājām. «Māris ļoti labprāt dodas uz dārziņu, vēlas būt starp citiem bērniem, tur veiksmīgi darbojas arī logopēds,» teic Svetlana.

Nākamais Māra patstāvīgais solis būs jūlijā 10 pavadītās dienas nometnē «Kopā jaukāk!» Vēlējusies, lai arī Santa tur nokļūst, bet dalība ļauta tikai vienam bērnam no ģimenes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Starp populistiem un politikas "sanitāro kordonu"

Vēlēšanu gads Lietuvā sasniedzis kulmināciju – šīs nedēļas nogalē kaimiņvalsts pilsoņi jau trešo reizi šajā gadā tika aicināti uz vēlēšanām. Maijā tika vēlēts prezidents, šo amatu saglabājot līdzši...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?