Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Galavārdu par konsolidācijas soļiem teiks aizdevēji

Pēc vairākas nedēļas ilgušajām diskusijām un strīdiem valdība otrdien sēdē aiz slēgtām durvīm vienojās par pasākumiem, kādā veidā šāgada budžetā tiks nodrošināta starptautiskajiem aizdevējiem solītā papildu konsolidācija par 50 miljoniem latu. Galavārds par šiem pasākumiem jāsaka aizdevējiem, kam iecerētie soļi ir iesniegti vētīšanai. Finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība) cer, ka aizdevēji akceptēs valdības iesniegto konsolidācijas pasākumu paketi. Ministrs gan neizslēdza, ka «varbūt kaut kas [izdevumu daļā] trūks» un tēriņus pēc aizdevēju iebildēm nāksies mazināt krasāk, nekā paredzēts.

Finanšu ministrs pēc valdības sēdes paziņoja, ka 34 miljonus latus no 50 miljonu latu konsolidācijas gada griezumā nodrošinās ieņēmumu palielināšana, bet atlikušos 16 miljonus - izdevumu mazināšana. Informācija Finanšu ministrijas (FM) interneta mājaslapā gan liecina, ka valdība vienojusies par pasākumiem, kas pilna gada griezumā nodrošinās par desmit miljoniem latu lielāku konsolidāciju - 60 miljonus latu. No tiem 44 miljonus dotu ieņēmumu palielināšana, bet 16 miljonus - izdevumu samazināšana. Konsolidācijas pasākumi ir «ar rezervi», proti, drošībai gadījumā, ja aizdevēji kādu no pasākumiem neatbalsta, noprotams no FM sacītā.

Par konsolidācijas pasākumiem ieņēmumu sadaļā valdība vienojās pirms vairāk nekā nedēļas, tomēr gala dokumentā attiecībā uz nodokļu izmaiņām ir nelielas izmaiņas. Proti, akcīzi benzīnam un alkoholam plānots paaugstināt ātrāk - nevis no 1. jūlija, bet no 1. jūnija. Izdevumu samazināšanas pozīcijās, par ko pēdējā nedēļā bija karstākās diskusijas, notikusi piekāpšanās. Ministrijām, kuru paspārnē ir augstākās izglītības iestādes, izdevās saglābt finansējumu budžeta vietām, ko iepriekš bija paredzēts samazināt programmās, kas dublējās. «Netika rasta iespēja samazināt studiju vietas dublējošajās programmās, jo patlaban notiek [programmu] vērtēšana un rezultāti būs redzami vasaras beigās,» skaidroja A. Vilks.

Vienlaikus izdevumu samazināšanas daļā ir parādījusies papildu pozīcija - dotācijas samazinājums sabiedriskā transporta pārvadājumiem. Uz kuru pārvadājumu rēķina šo naudu ietaupīs, būšot jālemj Satiksmes ministrijai. Savukārt nodarbināto skaits un atalgojums valsts pārvaldē netiks mazināts tik dramatiski, kā iepriekš plānots (5% atalgojuma fonds vai 10% štati). Tā vietā ministrijas piedāvājušas mazināt tēriņus citviet, piemēram, preču un pakalpojumu iegādē. Pilnībā izvairīties no darbinieku skaita mazināšanas gan nebūšot iespējams.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Kā konsolidēs budžetu par 60 miljoniem latu*?
44 milj. latu nodrošinās ieņēmumu palielināšanās. T. sk.:
22,3 milj. akcīzes paaugstināšana benzīnam, alkoholam, cigaretēm, smēķējamajai tabakai; 10,13 milj. akcīzes nodokļa atvieglojumu atcelšana dabasgāzei, ko izmanto elektroenerģijas ražošanai; 7 milj. samazinātās PVN likmes vietā mājsaimniecību izmantotajai dabasgāzei, kā arī medicīnisko ierīču piegādēm piemērojot PVN pamatlikmi - 22%; 2-3 milj. azartspēļu nodokļa likmju paaugstināšana; 1,65 milj. no licencēm nebanku patēriņa kreditētājiem.
16 milj. latu nodrošinās izdevumu mazināšana. T. sk. būtiskākie:
2,1 milj. mērķdotācijas samazināšana skolām saistībā ar skolēnu skaita sarukumu; 4,4 milj. mazinot atalgojuma fondu vai štatus un arī mazinot citus tēriņus; 5 milj. konsolidācija pašvaldību budžetos, mainot iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu proporciju starp valsti un pašvaldībām; 3 milj. samazinot dotāciju zaudējumu segšanai sabiedriskā transporta pakalpojuma sniedzējiem. *ietekme gada griezumā. Avots: FM

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?