Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Kad nauda saziedota, VM sola apmaksāt zāles

Montas (21) smagā diagnoze - ļaundabīgs audzējs - un valsts atteikums apmaksāt ķīmijterapijas zāles izmainīja ne tikai viņas ģimenes locekļu dzīvi, šis stāsts izgāja ārpus mājas sienām. Sociālajos tīklos Montas stāsts ļoti uzjundīja emocijas, un dažās dienās portālā ziedot.lv Montas zālēm saziedoja 12 136 latus. Pirmdien atmodās arī Veselības ministrija (VM), sociālajā tīklā Twitter vēstot: «VM: Monta un arī citi pacienti saņems nepieciešamās dārgās zāles, jo nozarei ir piešķirti papildu līdzekļi!» Montas māte gan vēl nav tam saņēmusi apstiprinājumu.

«Man ir divas ziņas. Viena - laba, otra - jācer, ka laba,» Dienas sazvanīta, bilst Montas māte Lelde. Pirmā ziņa - milzīgs prieks par ziedotājiem. Viņu ziedotā nauda savākta pirmajam no četriem ķīmijterapijas kursiem. Otru ziņu Lelde uzzinājusi pirmdien pavisam nejauši. Tā kā Montai ļoti sāpējusi galva, māte zvanījusi viņas ārstam. «Pieminēju, ka nesen esmu vērsusies ziedot.lv, cilvēki ziedo ķīmijterapijai naudu. Profesors jautāja: kāpēc tā darījāt? Teicu: mums taču ir atteikums apmaksāt zāles,» stāsta Lelde. Ārsts teicis, ka nākamajā piektdienā Montai gaidāms atkārtots konsilijs, esot iespēja, ka meitenei valsts varētu apmaksāt zāles. Viņa izbrīnījusies, jo nekādu vēstuli ģimene neesot saņēmusi, ka valsts varētu zāles finansēt. Pēdējais konsilijs Montai bijis šogad pavasarī.

Toreiz lēmumā apstiprināja smago diagnozi - vidusauss un deguna blakusdobuma ļaundabīgs audzējs - un noteica ārstēšanu, arī ķīmijterapijas zāles. Mediķi rekomendējuši, ka visefektīvāk ir iziet staru terapijas kursu kopā ar ķīmijterapijas zālēm Erbitux. Taču Veselības norēķinu centrs (VNC) atteica finansēt ķīmijterapijas zāles, skaidrojot, ka valsts apmaksā zāles konkrētam skaitam - 25 pacientiem. Māte saka: «Diemžēl Monta bija divdesmit septītā.» Meiteni iekļāva rindā. Diagnoze mainījusi visas ģimenes dzīvi. Meitenei ir dzirdes un redzes problēmas, tāpēc mamma kļuvusi par viņas pavadoni, Montas brālis izņēmis no skolas dokumentus, lai dotos strādāt uz ārzemēm tāpat kā tētis. «Mums ir liels hipotekārais kredīts. Paveicās, ka Nordea banka ļoti nāca mums pretī, citādi mēs zaudētu vēl mājokli,» saka Lelde. Ģimene nu gaida 23. septembri - konsilija dienu. Kādēļ vajadzīgs atkārtots konsilijs, nav zināms. «Acīmredzot lems - būs zāles vai nebūs,» saka Lelde. Četri Erbitux kursi izmaksā 48 500 latu.

Ziedot.lv vadītāja Rūta Dimanta Dienai stāsta - Montas māte labdarības portālā vērsās ar saņemto atteikumu no VNC, kā arī VM jūlijā sūtīto vēstuli, kura apstiprināja VNC atteikumu. Ja valsts tagad apmaksās Montai zāles, savākto naudu portāls novirzīs citu smagi slimu bērnu vai pieaugušo ārstēšanai vai rehabilitācijai, ko valsts neapmaksā.

Jau augusta sākumā VM piešķīra gandrīz miljonu latu, lai kompensētu dārgo C saraksta kompensējamo zāļu (arī Erbitux) izdevumus visiem rindās gaidošajiem pacientiem. VNC pārstāvis Toms Noviks saka - visi pacienti, kuriem nepieciešamas šīs zāles, pēc konsilija slēdziena tās saņems.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?