Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Kandidātēm uz Satversmes tiesu būs jācīnās par 51 balsi

Nevienai no kandidātēm uz Satversmes tiesas tiesneša amatu - ne Vienotības virzītajai Silvijai Meijerei, ne tautpartijietei Vinetai Muižniecei - pagaidām nav ievēlēšanai nepieciešamā 51 deputāta balss. Drīzumā Saeimai būs jāizšķiras starp vienu ļoti labi pazīstamu politiķi un parlamentā reti kuram zināmu juristi, kura ir Satversmes tiesas (ST) padomniece.

Premjera pārstāvētā _Jaunā laika_ līdere Solvita Āboltiņa pārliecināta, ka ST būtu jāstrādā cilvēkam no akadēmiskās vides, viņa S. Meijeri uzskata par labu izvēli arī viņas politiskās neitralitātes dēļ. Savukārt vecās varas partijas atbalsta V. Muižnieci un viņas lielo parlamentāro pieredzi vērtē kā priekšrocību.

Šodien Saeimas prezidijs nodos Juridiskajai komisijai informāciju par iesniegtajiem Satversmes tiesas tiesneša amata kandidātiem; uz to izvirzītā S. Meijere ir arī Latvijas Universitātes lektore. Opozīcijā esošā TP vēlas, lai Satversmes tiesā strādātu frakcijas vadītāja V. Muižniece, kura ir politikā jau 12 gadu. Pirms ievēlēšanas Saeimā viņa bija Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa juridiskā padomniece, bet Augstākās padomes laikā strādājusi parlamenta Juridiskajā pārvaldē.

Juridiskajai komisijai Saeimas lēmuma projekts jāsagatavo 15 dienu laikā. Tā kā V. Muižniece ir arī Juridiskās komisijas priekšsēdētāja, sēdi vadīs viņas vietnieks Dzintars Rasnačs (TB/LNNK), kurš aicinās kandidatūras apspriest jau tuvākajā laikā. Saeimas deputātiem aizklāti ar vēlēšanu zīmēm būs jābalso par abām kandidātēm. Lai kļūtu par Satversmes tiesas tiesnesi, tāpat kā Valsts prezidenta vēlēšanās ir nepieciešams saņemt vismaz 51 deputāta atbalstu. Jaunu ST tiesnesi jāievēl, jo 8. jūnijā desmit gadu pilnvaru termiņš šajā amatā beidzas Jurim Jelāginam.

Neviena no frakcijām vēl nav lēmusi par attieksmi pret kandidātēm. Saskaņas centra deputāts Valērijs Agešins, kura pārstāvētajai frakcijai būs izšķiroša nozīme balsojumā tāpat kā nelielajai kreiso frakcijai PCTVL, atzina, ka viedokli varēs paust tikai pēc abu kandidātu uzklausīšanas. No ZZS frakcijas vadītāja Augusta Brigmaņa un LPP/LC frakcijas vadītāja Andra Bērziņa sacītā varēja secināt, ka viņiem nebūtu iebildumu atbalstīt V. Muižnieci, viņi nesaskatot problēmas arī viņas ilgstošajā politiskajā darbībā.

Turpretī Vienotības pārstāvji pieļauj, ka pieredze, ciešā saistība ar vienu politisko spēku un darbs Juridiskās komisijas vadībā V. Muižniecei var radīt «morālu interešu konfliktu». V. Muižniece uzsver, ka komisijai un Satversmes tiesai ir viens mērķis - izveidot pēc iespējas labāku tiesību sistēmu. Liedzot iespējas kādam pretendēt uz amatu tikai tāpēc, ka cilvēks ir darbojies politikā, viņasprāt, nozīmē raidīt sabiedrībā nepareizu signālu, ka iesaistīšanās politikā nozīmē to, ka «tā ir pēdējā stacija».

Tiesa, Satversmes tiesas bijušais priekšsēdis Aivars Endziņš, kurš bija valdības virzīts kandidāts, arī pirms tam strādāja Saeimā un vadīja Juridisko komisiju. A. Endziņš Dienai atzina, ka šie gadījumi ir atšķirīgi, jo viņš ir piedalījies ST izveidošanā un tiesas likuma sagatavošanā. Viņa vadībā Juridiskās komisijas darbs nebija tik politizēts, kā tas esot tagad. Viņš uzskata, ka par ST tiesnesi vajadzētu kļūt S. Meijerei, jo viņa ir politiski neitrāla un profesionāla.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?