Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Laimīgs, ka laikus domāju par pensijas vecumu

Kanādā dzīvoju gandrīz visu mūžu. Latviju ar ģimeni atstājām 1944. gadā - nokļuvām Vācijā, sagaidījām kara beigas, tad tētis aizbrauca strādāt uz Kanādu un pēc laika izsauca ģimeni - tur ieradāmies 1950. gadā. Izglītojos par skolotāju, kā vidusskolas skolotājs vēsturē, sociālajās zinātnēs nostrādāju gandrīz 30 gadu. Pensijā aizgāju, kad man bija 61 gads.

Man pensiju rēķināja, par katru nostrādāto gadu piešķirot 2%. Piemēram, nostrādājot 35 gadus, šo skaitli reizina ar divi, tādējādi pensijā saņem 70% no algas. Būtiska ir pēdējo piecu gadu alga, tie ir labākie gadi pensijas pelnīšanai. Kanādā var vēl saņemt divas standarta pensijas: no 65 gadiem veco ļaužu pensiju un, sākot ar 60 gadiem, ja izvēlas nestrādāt, darbojas Kanādas pensiju plāns - ja katru gadu tajā iemaksāta noteikta summa, var saņemt darba pensiju. Tie, kas strādājuši lielākā firmā vai, piemēram, par skolotāju, saņem lielāku pensiju nekā mazākā personīgajā uzņēmumā strādājušie, kam biznesā nav gājis labi. Ja pats neko daudz pensiju fondā nav spējis iemaksāt, vecumā iztikt grūti. Par veselības un sociālo aprūpi nav jāraizējas, no 65 gadu vecuma zāles, ārstniecība ir gandrīz par brīvu, tikai kāds procents jāiemaksā. Man ir arī privāta apdrošināšana, kas mazliet paceļ aprūpes kvalitāti. Lielākie ir mājas izdevumi: par māju gadā jāsamaksā 45 00 dolāru liels pilsētas nodoklis, tad vēl nāk klāt apkure, citi izdevumi. Nesen mājai nācās likt jaunus logus. Pensijas vecuma cilvēkiem gan īpašu atlaižu nav, taču atradu vienu firmu, kas man kā senioram iedeva 15% atlaidi. Arī auto uzturēšana, remonti dārgi, taču degvielas cenas nav tik lielas kā Latvijā. Mēs ar dzīvesbiedri ceļojam, bet rūpīgi jārēķina budžets un laikus jāsāk krāt. Citreiz prātoju: kamēr strādāju, iespējas ceļot bija ierobežotas. Visus gadus krāju, un tagad it kā nevajadzētu tik viegli tērēt. Tomēr dzīve ir jābauda, un, ja nevar paceļot, kaut ko redzēt, tad tā dzīve nav neko vērta. Taču ceļo tikai tie, kas kaut ko ietaupījuši, kam labākas pensijas. Saprotams, daudzi pensionāri nevar atļauties ceļot, jo dzīvo no vienas mēneša pensijas līdz otrai.

Pats labākais pensijas vecumā ir tas, ka vairs nav jāceļas agri, pusastoņos - kafiju var dzert deviņos no rīta, iekārtot savu laiku. Ar dzīvesbiedri esam aktīvi iesaistījušies latviskos pasākumos - jau 15 gadu vadu Hamiltonas Latviešu biedrību, ir daudz citu sabiedrisko pienākumu. Septembra beigās Latviešu biedrībā ir Miķeļtirgus, katru otro gadu biedrība ir atbildīga par valsts svētku sarīkojumu, tad ir Draudzīgais aicinājums. Man saka: «Arnold, ņem ciet, uzņemies, dari!» Kad pats jūtu, ka to spēju sekmīgi veikt, ir gandarījums. Un esmu laimīgs, ka laikus sāku domāt par pensijas gadiem, ieguldīju līdzekļus, lai tagad varētu kvalitatīvi dzīvot. Latvijas pensionāriem varu novēlēt tikai labākus apstākļus, jo mēs visi esam darba mūžu nostrādājuši, gan šeit, gan tur.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

75 gadi
dzīvo Kanādā, Hamiltonā
vada Hamiltonas Latviešu biedrību

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.

Met ko mezdams, apdomā galu

Ik pa laikam Latvijā veiktajās aptaujās kā vislielākais vides drauds tiek minēti tieši atkritumi dabā. Esam aktīvi dažādu talku un atkritumu vākšanas akciju dalībnieki, un tieši atkritumu šķiro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?