Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +10 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Latvijas futbola izlases īpatnības

Analizējot jūnijā piedzīvotos Latvijas futbola izlases zaudējumus Izraēlai un Austrijai, objektīvi jāskatās uz pašreizējo situāciju un jādomā, kā to uzlabot. Par pagātnē pieļauto kļūdu ietekmi uz komandas sniegumu, kā arī par iespējamām izlases aprisēm tuvākā un tālākā nākotnē pēc atgriešanās no Austrijas domās dalījās valstsvienības galvenais treneris Aleksandrs Starkovs.

Kadru trūkums

Latvijas izlases treneru štābs pirms jūnija spēlēm izvirzīja uzdevumu panākt maksimālo rezultātu abās spēlēs, tātad - uzvarēt. Neizdevās, lai gan iespējas bija. «Nedrīkst aizmirst, ka mēs spēlējām ar futbola ziņā daudz attīstītāku valstu izlasēm. Jā, mēs varam viņus uzvarēt, bet ar nosacījumiem, ka spēlējam labākajā sastāvā un ka visi futbolisti ir optimālā sportiskā kondīcijā,» norādīja Starkovs. Arī pretinieki nespēlēja savos labākajos sastāvos, bet tur jau arī ir tā būtiskākā atšķirība - Latvijā kvalitatīvu futbolistu starptautiska līmeņa spēlēm knapi pietiek vienam pieteikumam. Šoreiz arī to pašu vidū bija spēlētāji, kas izlasei pievienojās fiziski negatavi.

Starkovs atgādināja, ka spēles tonusa uzturēšana un fiziskā kondīcija ir divas atšķirīgas lietas. Pirmo lielā mērā ietekmē klubu treneri, turklāt - ne vienmēr objektīvu iemeslu dēļ, bet par fizisko gatavību attaisnojumu nav. «Vai futbolists savos klubos spēlē vai nespēlē, viņš ir atbildīgs par to, lai izlasei pievienotos labā fiziskā kondīcijā. Tas ir viņa pienākums.» Lai gan Petrovičs vārdos nevienu grēkāzi nenosauca, nav grūti uzminēt, uz kura spēlētāja palīdzību viņš bija cerējis, bet palika vīlies. Grūti pateikt, kāpēc Kaspars Gorkšs atvaļinājuma laikā rūpējās par savu fizisko kondīciju, bet Māris Verpakovskis, kurš aktīvi meklējot sev jaunu darbavietu, aizvadīja vien pāris treniņu un atzina, ka nav gatavs spēlēt pret Izraēlu pat desmit minūtes.

Kā vienu no būtiskākajiem zaudējuma iemesliem Starkovs nosauca atjauninātā sastāva pieredzes trūkumu. «Pašatdeves un cenšanās trūkumu spēlētājiem nevar pārmest, tomēr meistarība un pieredze uz meistarīgāko pretinieku futbolistu fona bija jūtama.»

Patriotisma stīga

Latvijas izlases galvenajam trenerim nereti pārmet novēlotu viena otra jaunā futbolista piesaistīšanu izlasei. Jocīgi jau ir, ka, piemēram, Lukjanovu uz izlasi nesauc gadiem pat izvērtēšanas nolūkos, bet tad uzreiz liek pamatsastāvā. Tiesa, jāsaprot, ka kandidāti netiek vērtēti tikai pēc sportiskajiem principiem. «Ņemam vērā arī spēlētāju profesionalitāti, personību un rakstura iezīmes, to, cik ātri atveseļojas pēc savainojumiem, un vēl virkni citu faktoru,» skaidro Starkovs. Piemēram, Gauračs ar izteikumiem presē vairākkārt licis noprast, ka neprot būt rezervists. Varbūt tieši tāpēc Starkovs viņu neaicināja līdz brīdim, kad bija drošs, ka Edgaram tiks atvēlēts spēles laiks.

«Viens no kritērijiem, izvēloties sastāvu, ir patriotisms. Iespējams, tas ir pat svarīgākais kritērijs. Piemēram, Rudņevs marta spēlē Izraēlā guva savainojumu, kas neļāva viņam spēlēt mēnesi. Bet viņš pievienojās izlasei šoreiz, nospēlēja gandrīz pilnu maču arī pret Austriju, nevienā epizodē nevairoties no riska atkal gūt savainojumu, visur viņš atstrādāja līdz galam. Izlasē viņam nemaksā, viņš to dara patriotisma vārdā,» ar lepnumu atzina Starkovs.

Šogad virslīgas līdera Ventspils rindās visai pārliecinoši spēlē centra pussargs Oļegs Laizāns. Ņemot vērā, ka tieši šajā pozīcijā izlasē trūkst izvēles, varētu izskatīt viņa piesaistīšanu valstsvienībai, taču pirms dažiem gadiem Oļegs Laizāns ieradās pie Starkova uz treniņu Krievijas treniņtērpā… Iespējams, tieši patriotisma trūkums liedza vairākiem Daugavpils kluba spēlētājiem aizkavēties izlasē. Pats Starkovs par to runā izvairīgi - kaut kas viņos nepatika.

Cerība uz jaunajiem

Izlasē rit paaudžu maiņa, un komanda vēl nav spējīga risināt augstus uzdevumus. 2004. gada Eiropas čempionāta finālturnīrā Portugālē Latvija bija rūdītākā pēc spēlētāju vidējā vecuma. Lai no pašreizējās paaudzes futbolistiem pēc gadiem sagaidītu Latvijas izlases lielākā panākuma atkārtojumu, jāturpina progresēt ne tikai tiem, kas jau tagad spēlē valstsvienībā, bet arī spēlētājiem, ar kuriem saistām cerības. Pirmais no tiem ir Slovākijā spēlējošais Artūrs Zjuzins. Pēc Jevgeņija Kosmačova uzkāpšanas uz zvaigžņu slimības grābekļa, Starkovs diez vai riskēs Zjuzinu izsaukt uz izlasi nākotnes vārdā, bet noteikti cer, ka Artūrs ar savu spēli klubā pārliecinās treneru korpusu.

Tāpat nedrīkst aizmirst izlases tuvumā jau bijušos spēlētājus. «Prieks, ka Višņakovam parādījās tāda kā otrā elpa. Viņš ir lielisks piemērs daudziem, kas salīdzinoši agrā vecumā iemirdzējās, bet tad savu spožumu zaudēja. Ejiet un atgūstiet zaudēto! Tas attiecas uz Kosmačovu, Gabovu, Malašenoku, O. Laizānu… Atgriešanās izlasē ir viņu pašu rokās,» Starkovs izaicina futbolistus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Futbols

Valstsvienības pēdējās spēles
Latvija - Izraēla 1:2 (EČ kvalifikācijas cikla spēle 4.VI) Vārti: Cauņa 62. (11 m) - Benajuns 19., Ben Haims 43. (11 m)
Austrija - Latvija 3:1 (pārbaudes spēle 7.VI) Vārti: Dibons 74., Harniks 81., 95. (11 m) - Mihadjuks 49.
Nākamā spēle 10.VII Skonto stadionā ar Somiju (pārbaudes spēle)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Starp populistiem un politikas "sanitāro kordonu"

Vēlēšanu gads Lietuvā sasniedzis kulmināciju – šīs nedēļas nogalē kaimiņvalsts pilsoņi jau trešo reizi šajā gadā tika aicināti uz vēlēšanām. Maijā tika vēlēts prezidents, šo amatu saglabājot līdzši...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?