Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Medicīniskās palīdzības ziņā tā nav leiputrija

Esmu Kanādas latvietis no Britu Kolumbijas. Kanādā ierados 1949. gadā un nostrādāju pie Kanādas valdības un valsts korporācijas 43 gadus. Man ir trīs pensijas, visas no federālās valdības. Es jau biju Kanādā, kad sākās tā saucamā Senior Security Pension jeb vecuma pensija. Mēs, iebraucēji, spriedām: vai tā būs arī mums vai tikai šeit dzimušajiem.

Federālā valdība maksā par 35 nostrādātiem gadiem. Var strādāt ilgāk, bet tad pensiju fondā vairs neveic iemaksas. Par velti Kanādā nekā nav. Katru mēnesi es vēl maksāju 24,50 dolārus un mans darba devējs to pašu. Tāda pati sistēma ir citās provincēs.

Gribu pastāstīt, ka veselības aprūpe visā valstī nav vienāda, dažādās provincēs tās atšķiras. Pastāv četras vai piecas sistēmas. Kad mani pārcēla darbā no Manitobas uz Britu Kolumbiju, sasniedzot 65 gadu vecumu, zāles man bija par brīvu, bet «apkalpes» cena trīs dolāri jāmaksā par katru recepti.

Piemēram, Ontārio provincē tā nebija. Drīz vien sākām maksāt uzlikto tarifu, t. i., pirmie 300 dolāri gadā par zālēm jāmaksā pašam, tad par brīvu. Manai paziņai jāpiemaksā ap 50% par katru recepti. Kanādā skatās pakaļ pensionāriem, cik tas iespējams katras provinces robežās, bet medicīniskās palīdzības ziņā tā nav leiputrija.

Arī veco ļaužu mītnes nav vienādas. Piemēram, First Place Hamiltonā Ontārio aizņem vienu pilsētas kvartālu, tā ir 24 stāvu ēka un piedāvā visāda veida istabas, pat dzīvokļus. Tur mīt mana māsa, viņai ir viena istaba, vannas istaba un daļēja aprūpe. Pašai savas mēbeles un gultas veļa. Trīs maltītes dienā ar ēdienkartes izvēli, tēja vai kafija dabūjama visu dienu. Tas maksā ap 2000 dolāru mēnesī. Šī senioru mītne piederēja anglikāņu baznīcai, bet pirms diviem gadiem tika pārdota. Lielākā daļa senioru lielo mītņu pieder vai nu dzīvības apdrošināšanas firmām, vai lielajām bankām. Zemāka līmeņa senioru mītnes ir provinču uzraudzībā.

Britu Kolumbijas mītnēm nav tās kvalitātes. Tās, kur es apmeklēju vientuļos seniorus, ir labi iekārtotas, bet nav individuālas istabas katram. Istabas kā slimnīcas palāta, kur katram ir savs nodalījums, aizklāts ar aizkariem. Iekļūšanas rinda ir gara. Tiem, kuri nevar maksāt, kam nav pensijas, sociālās security pensijas čeks automātiski iet uz pansionātu. No tā vienu daļu saņem pacients. Ēdiens gan esot labs un pietiekams.

Es atceros: Kanādā ap 1990. gadu pensionāri sāka runāt, ka, aizejot pensijā, cilvēks vēl nav vecs. Atceros, tad organizēja velosipēdistu grupu braucienam pāri Kanādai no Viktorijas Britu Kolumbijā līdz Halifaksai Jaun-skotijā. Es arī pieteicos, tikai mans ģimenes ārsts teica, ka viņš nedomā, ka mans kara laikā ievainotais gurns un mugura izturēs. Es palikšot kaut kur pusceļā. Neatceros, cik ilgā laikā viņi pārskrēja pāri Kanādai, bet mediji teica, ka «tas ir kaut kas».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

pensionārs Kanādā
dzīvo Britu Kolumbijā
86 gadi

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.

Met ko mezdams, apdomā galu

Ik pa laikam Latvijā veiktajās aptaujās kā vislielākais vides drauds tiek minēti tieši atkritumi dabā. Esam aktīvi dažādu talku un atkritumu vākšanas akciju dalībnieki, un tieši atkritumu šķiro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?