Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Muižnieces liktenis vispirms ST rokās

«Nepatīkami, bet Saeima atkal nav saskaņojusi likumus,» jautāts par neskaidrībām ar Satversmes tiesas (ST) tiesneses Vinetas Muižnieces izdošanu kriminālvajāšanai, parlamentu kritizē Valsts prezidenta padomnieks likumdošanas jautājumos Edgars Pastars. Kaut gan Satversmes tiesas likumā noteikts, ka par ST tiesneša izdošanu kriminālvajāšanai lemj tikai ST, Kriminālprocesa likums paredz, ka par to lemj tikai Saeima, viņš skaidroja. Par spīti neskaidrībām, paredzams, ka šajā gadījumā visu izšķirs šodien gaidāmais ST tiesnešu balsojums.

Šī gada sākumā Saeimas deputāti Aleksejs Loskutovs un Ilma Čepāne (abi Vienotība) nāca klajā ar paziņojumu, ka, pēc visa spriežot, V. Muižniece, būdama 9. Saeimas Juridiskās komisijas vadītāja (tolaik TP), viltojusi komisijas sēdes protokolu, tādējādi apturot Krimināllikuma grozījumu virzību, kuri paredzēja bargus sodus par partiju finansēšanas noteikumu pārkāpumiem. Prokuratūra pagājušonedēļ pabeidza izmeklēšanu un atzina, ka pietiek pierādījumu, lai lūgtu izdot tiesnesi kriminālvajāšanai. V. Muižniecei draud apsūdzība dienesta viltojuma izdarīšanā, par ko var piespriest naudas sodu vai piespiedu darbu, bet, kamēr nav atcelta tiesneses kriminālprocesuālā imunitāte, apsūdzības viņai izvirzīt nevar.

Izšķirs ST lēmums

«Esam ST un Saeimas Juridisko komisiju rakstiski informējuši, ka esam gatavi šo jautājumu iekļaut Saeimas darba kārtībā, tiklīdz saņemsim ST lēmumu un Juridiskās komisijas sagatavotu lēmumprojektu. Bez lēmumprojekta neko darīt nevaram,» norāda E. Pastars. ST lēmums gaidāms pirmdien, bet Saeimas Juridiskās komisijas lēmumprojektu prezidenta kanceleja (aizejošās Saeimas darba kārtību nosaka Valsts prezidents) gaidīs līdz trešdienas vakaram. Līdz ar to jautājums par V. Muižnieces izdošanu parlamentā varētu tikt izlemts jau 13. oktobrī, kad ieplānota atlaistās Saeimas pēdējā sēde, kaut gan juridiski tā skaitītos kā atsevišķa ārkārtas sēde. Tomēr tikpat iespējams, ka par V. Muižnieces izdošanu nāksies lemt jau nākamajam parlamentam, - 10. Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja I. Čepāne Dienai norādīja, ka pēdējā ieplānotā komisijas sēde jau ir notikusi un V. Muižnieces gadījums ir bezprecedenta, tāpēc pirmdien viņa ar Saeimas Juridiskā biroja darbiniekiem vēl apspriedīšoties, lai lemtu par turpmāko rīcību.

E. Pastars savukārt skaidro, ka atslēga šajā gadījumā tik un tā būs ST lēmums - ja tā izlems V. Muižnieci neizdot, no Saeimas balsojuma vairs jēgas nebūs. Tikpat labi ST tiesneši var lemt par labu savas kolēģes izdošanai, norādot, ka pietiek ar ST nolēmumu, un arī šajā gadījumā Saeimas balsojums atkritīs. «Prezidenta pozīcija ir, ka viņš uzticas tiesībsargājošajām iestādēm, tāpēc, ja tas būs atkarīgs no viņa, jautājuma iekļaušana Saeimas darba kārtībā netiks kavēta,» uzsver E. Pastars.

Lems aiz slēgtām durvīm

ST priekšsēdētāja vietniece Aija Branta Dienai apstiprināja, ka «gaisā virmo» neskaidrības par jautājumu, kam īsti jālemj par tiesneses izdošanu, tāpēc ST savā pirmdienas sanāksmē pieskaršoties arī šim jautājumam. Viņa arī norādīja, ka, lemjot par V. Muižnieces izdošanu, tiesneši var uzklausīt kolēģes skaidrojumus, bet pagaidām nezināja, vai tas tikšot darīts. Prokurora minētie fakti papildus pārbaudīti netikšot. V. Muižnieces likteni ST izlems slēgtā sēdē.

ST patlaban darbojas sešu tiesnešu sastāvā, jo V. Muižniece no lietu izskatīšanas ir atstatīta. Pārējie tiesneši kategoriski atsakās komentēt iespējamos balsojuma rezultātus par viņas izdošanu, tomēr ST priekšsēdētājs Gunārs Kūtris ziemā Latvijas Radio izteicās, ka no «protokola lietas» ieguvēji ir tikai Vienotības deputāti. Pārējie ST tiesneši ir Aija Branta, kura kopš Viktora Skudras nāves ieņem tiesas priekšsēdētāja vietnieces amatu, Uldis Ķinis, kurš vairākus gadus pavadījis komandējumā Hāgas Kara noziegumu tribunālā, vasarā Saeimas deputātu lielā vienprātībā atbalstītā Sanita Osipova, kuru amatam izvirzīja tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs (Vienotība), Kristīne Krūma, kura savulaik iebilda pret pārējo kolēģu spriedumu Abrenes jautājumā, un Kaspars Balodis, kura virzīšanu ST tiesneša amatam savulaik aktīvi atbalstīja Tautas partija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?