Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Nav gaišreģis, bet skrien līdzi laikam

«Nav tā, ka esam norobežoti no ārējās pasaules un vienīgais mērķis ir analizēt informāciju. Piemēram, šodien analīzes darbam atvēlētas divas stundas, rīt tās būs sešas, bet parīt, iespējams, būs visas astoņas vai pat vairāk,» stāsta Nordea bankas vecākais kredītu analītiķis Kaspars Dreimanis. Profesijā viņam patīk darbs ar skaitļiem, informācijas analīze un kopsakarību meklēšana, kā arī sastrādāšanās ar cilvēkiem. Beidzot Rīgas Ekonomikas augstskolu, Kaspara plāns bija veidot karjeru audita, mārketinga vai banku jomā. Izvēlējies banku, jo padevās analīzes priekšmeti.

Termiņš ir termiņš

Noteiktā astoņu stundu darbadiena Kasparam gadās reti, jo jāspēj pielāgoties klientu vēlmēm, ja, piemēram, viņi vēlas ātru atbildi par kredīta iespējamību vai atteikumu. Lētākais kredīts ar zemāko likmi bieži vien nav tas labākais, bankas konkurē ne tikai ar cenu vai ar kredīta apmēriem, bet arī ar ātrumu un servisu, teic Kaspars. Savu darbadienu viņš plāno pats, taču, iesaistoties projektos, to lielā mērā nosaka uzņēmēju ritms. Apmēram 20% no darbadienas aizņem kontakti ar klientu daļas vadītājiem un pašiem klientiem, lai arī finanšu analītiķis nepārdod apjomus un produktus un nekaulējas par nosacījumiem.

Profesijas pamatprincipi nemainās, tāpēc var rēķināties, ka tajā nav strauju dinamisku izmaiņu, Kaspars stāsta. Personīgā pilnveide notiek ar laiku un pieredzi. Augstskolā viņš ieguvis ļoti labas teorētiskās zināšanas, kā arī atziņu, ka noteiktais galatermiņš ir galatermiņš. Dažiem studiju biedriem, kas par desmit minūtēm nokavējuši bakalaura darba tēmas iesniegšanu, nācies atsākt studijas pēc gada. Augstskolā iemācīta precizitāte un spēja argumentēt savu viedokli. Kaspars atzīstas, ka esot piepildījies arī viņa sapnis strādāt līderuzņēmumā.

Neparedzamā krīze

Ādažu vidusskolā Kasparam padevās matemātika, fizika, ķīmija. Vecāki beiguši tehniskās augstskolas un ir inženieri, arī brālis studējis tehniskās zinātnes. Kaspars izvēlējies ekonomiku, jo matemātikā bija stiprāki pamati.

Finanšu analītiķa profesijas pluss - tas nav darbs tikai ar skaitļiem un informāciju, bet arī ar cilvēkiem, atzīst Kaspars. Piemēram, pārdošanas jomas kolēģiem viņš kursu un mācību veidā palīdz padziļināt zināšanas par kredītu analīzi, riskiem. Pašam ikdienā jāseko līdzi procesiem ekonomikā un citās nozarēs.

Jautāts, cik liela vaina jāuzņemas finanšu analītiķiem par to, ka neparedzēja pasaules ekonomisko krīzi, Kaspars atbild, ka notiekošajā līdzvainīgi ir gan uzņēmēji, gan baņķieri, gan valstsvīri, gan iedzīvotāji. Procesu attīstību, viņaprāt, var paredzēt tikai tuvākajam gadam. «Tik dziļa krīze bija pārsteigums lielākajai daļai, un neviens to neprognozēja. Gaišreģi neesam, varam veidot prognozes un noteikt tendences, pamatojoties uz publiski pieejamo informāciju,» Kaspars saka. Pasaules ekonomiku būtiski var ietekmēt dabas katastrofas, piemēram, zemestrīce Japānā un no tās izrietošās sekas. To neviens nevarēja paredzēt, teic finansists.

Kasparam ļoti patīk, ka darbs ir analītisks, ir iespēja strādāt ar Latvijas vadošo uzņēmumu vadītājiem un īpašniekiem. «Esmu iesaistīts dažādos procesos un zinu, kas notiek Latvijā dažādās nozarēs, tādējādi ir iespēja sekot līdzi laikam. Individuālais darbs šajā profesijā gan dominē pār komunikāciju ar citiem. Man tas šķiet mīnuss, bet kādu, iespējams, tas saistīs,» stāsta Kaspars.

Uzvarēt konkurentu

Finanšu analītiķim jāpiemīt analītiskajai domāšanai. Ja patīk risināt cieto riekstu uzdevumus - tā piemīt. Svarīga ir arī kritiskā domāšana, jābūt savam viedoklim, jāspēj to formulēt un par to pastāvēt. Pildot savus pienākumus, Kasparam nākas saskarties ar viedokļu atšķirībām, arī prezentējot kredītlietas kredītkomitejās.

Uzņēmumi uztur kontaktus ar vairākām bankām vienlaikus. Kad top jauns projekts, rodas vajadzība pēc investīcijām un nepieciešami kredītlīdzekļi, notiek konkurence starp bankām. «Lielākais gandarījums, ja esam vinnējuši cīņā ar sāncenšiem un kredīts tiek ņemts pie mums,» neslēpj Kaspars un teic, ka tas ir komandas panākums, sākot jau ar klientu menedžeriem. Nordea bankā ir seši finanšu analītiķi, salīdzinājumā ar citām bankām tas neesot daudz. «Maz, toties labi,» smaidot saka speciālists. Kopā ar kolēģiem Kaspars skrējis Nordea Rīgas maratonā, tajā piedalījusies vismaz puse bankas darbinieku. Brīvajā laikā Kaspars atslodzi rod mūzikā un sportā - braucot ar riteni, spēlējot futbola komandā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Ko dara
Sekojot līdzi informācijai par situāciju finanšu tirgū un izvērtējot uzņēmuma finansiālo stāvokli, ieceres un attīstību, izstrādā ieteikumus uzņēmuma vadībai vai klientam par atsevišķu finanšu instrumentu izmantošanu un riskiem, sagaidāmo ienesīgumu, nākotnes cenām u. tml. Finanšu analītiķis uzņēmumos arī plāno, īsteno, kontrolē un vērtē uzņēmuma finanšu politiku, sniedz vadībai attiecīgus pārskatus un ieteikumus, meklē cēloņus, ja neizdodas sasniegt iecerētos finanšu rezultātus.

Kur mācās
Finansista vai finanšu ekonomista specialitāti var apgūt Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātē (profesionālais bakalaurs, pilna laika studijas - četri gadi, valsts budžeta vietas vai Ls 1250 gadā; nepilna laika studijas - 4,5 gadi, Ls 850). Finanšu analītiķa specialitāte iegūstama maģistrantūrā.
Banku augstskolā profesionālā bakalaura grādu finanšu analītiķa specialitātē var iegūt pilna laika studijās (četri gadi, Ls 1300 gadā). Rīgas Tehniskās universitātes Datorzinātnes un IT fakultātē var iegūt profesionālā bakalaura grādu finanšu inženierijā specialitātē finanšu analītiķis (pilna laika studijas, četri gadi, budžeta vietas vai Ls 950).
Rēzeknes Augstskolas Ekonomikas fakultāte piedāvā 2. līmeņa profesionālo studiju programmu Finansists, Latvijas Lauksaimniecības universitātes Ekonomikas fakultātē var iegūt profesionālā maģistra grādu programmā Finanšu vadība - finanšu analītiķis. Finanšu jomu var studēt arī citās augstskolās, kur apgūst ekonomikas pamatus, piemēram, Rīgas Ekonomikas augstskolā, Ekonomikas un kultūras augstskolā u. c.

Kur strādā
Bankās, privātuzņēmumos, uzņēmējsabiedrībās vai investīciju kompānijās. Paretam var būt arī pašnodarbinātie.

Darbarīki
Informācijas datubāzes, biznesa ziņas, dators.

Cik pelna
Algas lielums atkarīgs no uzņēmuma lieluma, kā arī no darba pieredzes un profesionalitātes - Ls 700-3000 mēnesī.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?