Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Portugāle klauvē pie aizdevēju durvīm, spāņi glābšoties paši

Portugāle pēc ilgas stīvēšanās dosies Grieķijas un Īrijas pēdās, kļūstot par trešo eirozonas valsti, kas lūgusi starptautisko palīdzību cīņai pret finanšu krīzi. Taču, kamēr daļa atviegloti uzelpo, piesaucot drīzu eirozonas nedienu galu, citi satraukti lūkojas Spānijas virzienā.

«Vienmēr esmu sacījis, ka starptautiskas palīdzības lūgšana būtu pats pēdējais solis, taču mēs esam līdz tam nonākuši,» Portugāles premjeru Žozē Sokratešu citējis BBC. Politiķis ilgi tam pretojās un pagājušajā nedēļā pat atkāpās no amata, nespējot vienoties ar parlamentu par bargajiem taupības pasākumiem. Taču Ž. Sokratešs turpinās darbu līdz jūnijā gaidāmajām vēlēšanām.

Pie Eiropas Savienības (ES) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) Portugāle nolēma vērsties pēc tam, kad trešdien pārdeva obligācijas viena miljarda eiro apmērā par īpaši augstām procentlikmēm, kas sasniedza pat 5,9% gadā.

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Barrozo saviem tautiešiem apsolījis palīdzību nodrošināt pēc iespējas ātrāk. Taču Portugāle vairās nosaukt datumu, kurā Eiropai sūtīs formālu lūgumu. Mediji norādījuši, ka pagaidu valdība pirms tam cer vienoties ar opozīciju par pieņemamiem aizdevuma nosacījumiem.

Eksperti lēš, ka dienvidvalstij nepieciešams aizdevums 60 līdz 80 miljardu eiro apmērā. Investīciju banka Goldman Sachs prognozē, ka tā procenti līdzināsies Grieķijai piešķirtajiem: pirmajos trijos gados 3,5%, bet vēlāk - 4,5%.

Īrijai piemēroti 5,8%, tomēr tā cīnās par procentlikmes samazināšanu. Taču eirozonas vājāko ekonomiku atkopšanos var apgrūtināt Eiropas Centrālās bankas ceturtdienas lēmums pirmo reizi gandrīz triju gadu laikā palielināt bāzes procentlikmi no 1 uz 1,25 procentpunktiem.

Portugālē jau gadiem ir lēna ekonomiskā izaugsme. Valdība cerēja iekasēt pietiekami daudz nodokļu no salīdzinoši augstajām algām. Taču banku krīze aizvien vairoja valsts parādu slogu, līdz tai nācās atzīt, ka finanšu tirgos nespēj piesaistīt valdības tēriņiem nepieciešamo.

Eiropa jau sen bažījas, ka nākamā glābjamo rindā pēc Portugāles var izrādīties Eiropas ceturtā lielākā ekonomika Spānija, kurā banku krīze un bezdarba līmenis ietekmējuši tautsaimniecību. Eiropai spāņu ekonomikas glābšanai varētu nepietikt līdzekļu, jo tā ir lielāka par Portugāli, Īriju un Grieķiju kopā. Taču Spānija, reaģējot uz Portugāles paziņojumu, nekavējoties steidza uzstāt, ka tiks galā saviem spēkiem. Taču tas, vai tā būs spiesta meklēt glābiņu, atkarīgs no investoru ticības Madrides spējām ievērojami samazināt budžeta deficītu un atdzīvināt stagnācijā nonākušo ekonomiku, raksta Reuters. Tomēr vairākums analītiķu prognozē, ka Portugāle ir pēdējā eirozonas valsts, kas klauvē pie aizdevēju durvīm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?