Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Repše nekur nav aizgājis un gatavs startēt kā līderis

Partija Latvijas attīstībai (LA) startēs Saeimas vēlēšanās ar savu sarakstu visos piecos vēlēšanu apgabalos, ir pārliecināts tās priekšsēdētājs Einars Repše, kurš būs saraksta līderis Vidzemē. Viņu varētu pieteikt arī kā partijas premjera kandidātu. E. Repše Dienai izteica nožēlu, ka nav izdevies vienoties par sadarbību vēlēšanās ar Mārtiņa Bondara vadīto Latvijas Reģionu apvienību, jo tā būtu iespēja mazināt politisko sadrumstalotību.

Savukārt par Aināra Šlesera un viņa domubiedru piedāvājumu iekļauties bijušo premjeru komandā Latvijas attīstībai vadītājs sacīja, ka vēlas no tā «pieklājīgi distancēties».

Pēc neveiksmes Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās LA piedzīvoja dažas pārmaiņas. E. Repšes domubiedrs un atbalstītājs, miljonārs Valērijs Belokoņs izstājās no biedrības Latvijas nākotnes forums, jūnija sākumā ziņoja aģentūra LETA. Taču daudziem negaidīti par vēlmi pievienoties šai E. Repšes dibinātajai biedrībai Latvijas Televīzijas raidījumā 1:1 paziņoja pazīstamais hokejists Sandis Ozoliņš, kurš nolēmis beigt karjeru sportā un tobrīd bija apņēmības pilns iesaistīties politikā.

Ozoliņš ietur pauzi

Pirms pāris dienām E. Repšem bijusi saruna ar S. Ozoliņu, kurš tomēr nolēmis ieturēt pauzi un mazliet pavērot politiskos procesus, pirms izšķiras par aktīvu darbību. Līdz ar to nav pārliecības, ka viņš kandidēs vēlēšanās. Taču ļoti iespējams, ka tajās startēs Andrejs Žagars, kurš bija lokomotīve Eiropas Parlamenta vēlēšanās - par spīti lieliem naudas ieguldījumiem, LA tomēr neieguva mandātu EP. Pēc vēlēšanām medijos parādījās ziņas, ka partijā iespējama varas pārbīde un pat līdera maiņa, par ko E. Repše tagad sacīja: «Baumas rodas tur, kur baumas rodas. Es pats biju pārsteigts.» Jūnijā E. Repše vairs nebija redzams publiskajā telpā, un partijas vārdā pārsvarā uzstājās tās ģenerālsekretārs Juris Pūce. Taču pēc atgriešanās no atvaļinājuma ārzemēs LA priekšsēdētājs atkal ir spara pilns.

E. Repše apstiprināja, ka ar Latvijas Reģionu apvienību (LRA) notikušas sarunas, jo abiem politiskajiem spēkiem ir līdzīgs skatījums uz reģionu un biznesa vides attīstību. Tiesa, iepriekš LA valdes loceklis Vladimirs Reskājs, kurš piedalījies partiju sarunās, bija pamanījis arī atšķirības - viņš pretēji LRA pašvaldību pārstāvjiem uzskata, ka administratīvi teritoriālā reforma ir jāturpina, jo ir mazi novadi, kas pašu spēkiem nespēj attīstīties. Taču arī V. Reskājs partiju nodomu tuvināties vērtēja kā loģisku.

Reģionu alianses priekšsēdētājs, Babītes novada mērs Andrejs Ence par lēmumu neiet kopā ar LA sacīja, ka LRA vēlas saglabāt savu identitāti, «lai mūs nesaista ar politiķiem no citām partijām, bet Repše viņiem ir kā akmenī iekalts». Var secināt, ka, iespējams, reakcija būtu cita, ja E. Repši tomēr būtu izdevies nostumt un tad par kopīgās komandas premjera kandidātu varētu kļūt arī M. Bondars. Neoficiāli zināms, ka novadu pārstāvjiem bijušas šaubas arī par iespēju sadarboties ar Edgaru Jaunupu un dažādi vērtēts bijušais Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs J. Pūce. «Kad es iepazinos ar Einaru Repši, sapratu, ka viņš nav tāds, kāds ir izveidots viņa tēls,» būdams pozitīvās domās par priekšsēdētāju, sacīja V. Reskājs. Viņš uzsvēra, ka partijas vadītāju «neviens negatavojoties bīdīt nost un viņš paliks priekšsēdētājs».

Cīnīsies par vienu vēlētāju

Kad Vienoti Latvijai! vadītājs Ainārs Šlesers veidoja bijušo politikas smagsvaru komandu, viņš uzrunāja kādreizējos premjerus. E. Repše apstiprināja, ka «Šlesera kungs lūdza sarunu acīmredzot par šo tēmu, bet es neuzskatu par pareizu tādu komandas veidošanas principu, ja tā tiek komplektēta no dažādu partiju līderiem bez dziļāka ideoloģiskā seguma». Var pieļaut, ka E. Repšes un A. Šlesera vadītās partijas cīnīsies par vienu vēlētāju, kam svarīgas uzņēmēju intereses. Tas var mazināt kā viena, tā otra izredzes. No šī viedokļa var saprast citādi grūti izskaidrojamo piedāvājumu E. Repšem iet kopā ar cilvēkiem, kas viņa premjerēšanas laikā pirms desmit gadiem panāca valdības vadītāja atkāpšanos. A. Šlesers apstiprināja interesi par E. Repšes iesaistīšanu savā komandā, jo Latvija esot tik maza, ka katrs pieredzējis politiķis ir vērtība, pat ja viņam esot tikai viena laba ideja. «Vīru starpā var izrunāties, pateikt, ka biju vainīgs, un piedot,» teica A. Šlesers.

LA izredzes vēlēšanās saista ar savu programmu. EP vēlēšanās tā lika uzsvaru uz kultūru, nevis uzņēmējdarbību un veselības jomas attīstību, par ko plānots runāt Saeimas vēlēšanu kampaņā. LA priekšsēdis pieļauj, ka tā varbūt bija kļūda nepieminēt pārējās prioritātes, taču nacionālo valstu veselības aprūpe nav EP kompetencē. Ir LA biedri, kas pieļauj, ka ar E. Repši kā saraksta līderi starts vēlēšanās varētu būt veiksmīgāks, jo uz EP priekšsēdētājs nekandidēja. V. Reskājs cer arī uz priekšvēlēšanu diskusijām televīzijā, kur partijai ir visas iespējas sevi pārliecinoši pasniegt un «parādīt, ka mums ir labākā programma». Tas, ka vēlētājs ietekmējas no socioloģiskajām aptaujām, gan varot atstāt negatīvu iespaidu, jo reitingu tabulā LA ir zem piecu procentu barjeras. LA līderi vēlēšanu apgabalos bez E. Repšes vēl varētu būt J. Pūce, A. Žagars, V. Reskājs un Rihards Pīks. Taču pagaidām netiek atklāts, kā izdosies nokomplektēt pilnus sarakstus, kuros ir vieta 115 kandidātiem. Partiju dibināja tikai nedaudz vairāk kā 200 biedru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?