Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Seko filmai sociālajos tīklos

Producenta Andreja Ēķa un režisora Aigara Graubas jaunākā filma Sapņu komanda 1935 - stāsts par Latvijas basketbola komandu, kas kļuva pirmie Eiropas čempioni basketbolā, - pirmizrādi piedzīvos šā gada 11. novembrī. Līdz tam sociālajos tīklos ikvienam būs iespēja sekot līdzi filmas tapšanai, kā arī uzzināt interesantus faktus par Latvijas basketbola vēsturi, ko savākuši filmas veidotāji.

Mākslas filma, kuru sāka veidot pērn augustā, vēstīs par 1935. gadā Ženēvā rīkoto pirmo Eiropas čempionātu basketbolā, kuram gatavojās arī Latvijas valsts izlase. Tolaik basketbols bija ne īpaši populāra spēle Eiropā un kur nu vēl Latvijā. Tomēr žurnālists Valdemārs Baumanis (atveido aktieris Jānis Āmanis), ticot, ka basketbols ir tā spēle, kas piemērota gan Latvijas klimatiskajiem apstākļiem, gan arī finansiālajai varēšanai, spēja kā treneris apvienot dažādu interešu cilvēkus vienotam mērķim.

Leģendāro Latvijas valstsvienības kapteini Rūdolfu Jurciņu filmā atveido Mārcis Maņjakovs, kas basketbolu spēlē jau kopš bērnības un kādreiz ir nopietni domājis par sportista karjeru. Savukārt komandas trenera V. Baumaņa kundzes Elvīras Baumanes godā - aktrise Inga Alsiņa, kas izteic varbūtību, ka bez tādas sievietes pie trenera sāniem, iespējams, komanda nemaz nebūtu guvusi uzvaru.

«Stāstu ir daudz, un ne visu spēsim ievietot filmā,» trešdien presei teica režisors A. Grauba. Filmas tapšanas laikā izpētīts plašs informatīvo materiālu klāsts, arī periodika, apzināti cilvēki, kas reiz pazina filmas varoņu prototipus dzīvē un bija aculiecinieki notikušajam. No stāstiem zināms, ka V. Baumanis vienmēr stingri turējies pie savas pārliecības un tad, kad komanda tika apbalvota ar Ulmaņa pulksteņiem, viņš pateicis: «Paldies par pulksteņiem, bet Latvijai ir ļoti nepieciešama zāle, kur trenēties.» Šiem un citiem stāstiem jau tagad ir iespējams sekot līdzi filmas profilā sociālajos tīklos. Kā norāda filmas veidotāji, parādīšanās internetvidē nepieciešama arī tādēļ, lai jau pirms filmas laišanas «gaisā» notiktu diskusijas par tās atbilstību reālajai vēsturiskajai situācijai. «Lai nav, kā bija ar Rīgas sargiem, kad strīdējās, vai tā ir mākslas vai dokumentālā filma,» saka A. Grauba.

Ar sociālo tīklu starpniecību ikviens tiks aicināts piedalīties arī masu skatu filmēšanā. «Vasarā paredzēts filmēt ārskatus, kā arī Ženēvā notikušo basketbola čempionātu, tāpēc masu skatiem būs nepieciešami apmēram 4000 cilvēki,» saka A. Ēķis. Tas gan varētu būt izaicinoši, jo līdzjutējiem uz soliņa, iespējams, būs jāpavada vismaz desmit stundas.

Filmas Sapņu komanda 1935 kopbudžets ir aptuveni pusmiljons latu. Atbalsta valsts, Latvijas Mobilais telefons un Latvijas Neatkarīgā televīzija.

Marta sākumā pirmizrādi piedzīvos cita mākslas filma - Dancis pa trim (režisors Arvīds Krievs, studija Kaupo filma). Nacionālā Kino centra informācija liecina, ka bez A. Graubas un A. Ēķa kopdarba šogad ar valsts atbalstu plānots pabeigt arī spēlfilmas Nāve tev (režisors Juris Poškus, Fa Filma), Golfa straume zem ledus kalna (Jevgēnijs Paškevičs, studija Nida Filma; Latvijas, Krievijas un Ungārijas kopražojums), Mona (Ināra Kolmane, Studija Deviņi; Islande, Latvija), Cilvēki tur (Aiks Karapetjans, studija Lokomotīve) un Sēņotāji (Ivars Tontegode, studija Lokomotīve).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?