Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +15 °C
Apmācies
Trešdiena, 9. oktobris
Helga, Elga, Elgars

Situācija izaicina ceļotgribētājus

Nesenie notikumi tūrisma nozarē, kad cilvēki, kuri samaksājuši par ceļojumu, paliek gan bez ceļojuma, gan bez naudas, liek aktualizēt jautājumu par tūrisma nozares uzraudzību un kontroli ceļotāju interesēs.

Daudzas uzņēmējdarbības nozares ietekmējis karš Ukrainā un ar to saistītā politiski ekonomiskā situācija Krievijā un citās valstīs. Tūrisma nozare nav izņēmums. Tiešā veidā tas skar ienākošo tūrismu no Krievijas, taču pastarpināti ietekmē gan izejošo tūrismu, gan nozari kopumā. Arī valūtas kursa svārstības nenāk situācijai par labu.

Tūrisma nozares uzraudzība Latvijā šobrīd ir diezgan formāla. Tūrisma uzņēmumiem likumdošanā noteikti dažādi pienākumi, taču to kontroles mehānismi - vāji. Faktiski pašiem ceļotājiem uzlikts pienākums izvērtēt, cik ceļojuma organizētājs ir drošs sadarbības partneris, raugoties no ceļotāja finanšu ieguldījumu drošības viedokļa.

Latvijas tūrisma nozarē var runāt par divu veidu cilvēku piekrāpšanas gadījumiem. Vienā - ceļojumu piedāvā blēži, kuriem ir mērķis saņemt no cilvēkiem naudu pret solījumu organizēt braucienu un pēc tam pazust. Šādi gadījumi pēdējā laikā mazinājušies, taču diemžēl ik pa laikam parādās. Otru tendenci gribētos saistīt nevis ar tiešu, apzinātu krāpšanu, bet ar nestabilu uzņēmuma finansiālo situāciju, kas noved pie tā, ka firmai nepietiek apgrozāmo finanšu līdzekļu norēķiniem ar ārvalstu sadarbības partneriem ceļojumu nodrošināšanai vai naudas atdošanai cilvēkiem atbilstoši līguma nosacījumiem par nenotikušu braucienu.

Lai ceļotgribētāji varētu izvērtēt tūrisma firmas finansiālo situāciju, ieteicams pievērst uzmanību trim būtiskiem faktoriem. Pirmkārt, svarīgi ir apzināt klientu atsauksmes. Atsauksmēs uzmanību vēlams pievērst tieši tiem aspektiem, kas saistīti ar uzņēmuma finansēm. Otrkārt, būtisks signāls ir atlaides. Izvērtējot atlaides no firmas finanšu stabilitātes viedokļa, uzmanība jāpievērš tam, vai atlaides patiešām nav lielas. Ja tūrisma aģentūra piedāvā patiešām lielas atlaides, tas ir signāls, ka firmai ir problēmas ar apgrozāmajiem līdzekļiem un tāpēc tā, dodot lielas atlaides, cenšas ātri iegūt darbības nodrošināšanai apgrozāmos līdzekļus. Tūrisma nozarē uzcenojums svārstās 5-20% ietvaros, tāpēc lielas atlaides nav ekonomiski pamatotas. Treškārt, vēlams apmeklēt tūrisma firmas biroju un pārliecināties, vai atmosfēra tajā rada iespaidu, ka firma nodarbojas ar tūrisma braucienu organizēšanu.

Līdzās minētajām pazīmēm vēlams arī pārliecināties par firmas godaprātu attiecībā uz vairākām formalitātēm. To ievērošana negarantē pilnīgu drošību, taču liecina, ka uzņēmums pret savu darbu un līdz ar to pret saviem klientiem izturas godprātīgi un problēmu gadījumā būs, no kā prasīt atbildību. Pirmkārt, nepieciešams noskaidrot, vai tūrisma aģentūra reģistrēta Ekonomikas ministrijas uzturētajā Tūrisma aģentu un tūrisma operatoru (TATO) datubāzē. Šādā veidā iespējams izvairīties no fiktīviem ceļotāju organizētājiem. Otrkārt, TATO datubāzē jāpārliecinās, vai ceļojumu aģentūra apdrošinājusi klientu iemaksāto naudu. Treškārt, vēlams noskaidrot, vai uzņēmums ir Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas biedrs. Un, protams, pērkot ceļojumu, obligāti jāslēdz līgums, kurā atrunātas ceļojuma detaļas un cenā iekļautie pakalpojumi, kā arī gala cena, samaksas termiņi un finanšu garantijas.

Noslēgumā gribu aicināt likumdevēju sakārtot tūrisma nozari. To var darīt, gan ieviešot licencēšanu, kas izslēgtu manipulācijas ar dažādiem operatora un aģenta statusiem, kurus ne visi pakalpojumu sniedzēji ievēro godprātīgi, gan izveidojot patiešām reālu uzņēmumu kontroles sistēmu.

* Tūrisma aģentūras Jēkaba ceļojumi vadītājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izraēla šobrīd cīnās par Eiropu

Par to, kādas sajūtas un emocijas valda Izraēlā gadu pēc teroristu asiņainajiem uzbrukumiem, un par to, vai un kā iespējama situācijas atrisināšanās, Andis Sedlenieks sarunājas ar Izraēlas vēst...

Siliņai jāizdara tas, ko nespēj Sprūds

Pirms neilga laika ar nelielu ironiju rakstīdama par Progresīvo politiskā brieduma un vieduma trūkumu, iekuļoties katrā iespējamā problēmā, ko politiskā dienaskārtība tiem servē, patiesi nenoja...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?