Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Stabilas locītavas garantē kv alitatīvu dzīvi

Cilvēkam ir apmēram 200 locītavu un 400 muskuļu. Ja ikdienā gadās kādu sastiept, pagriezt, traumēt, sajūtas nav patīkamas. Dažreiz jau pēc dažām dienām sīkās vainas aizmirstas kā nebijušas. Taču vērība jāpiegriež, ja:

* locītavas sāp un ir stīvas no rītiem un naktīs;

* sāpes (pēdu, plaukstu locītavās, mugura jostas krustu daļā) neļauj naktīs gulēt;

* sāpes un stīvums locītavās no rīta pēc piecelšanās ilgst pusstundu un ilgāk;

* ja nav bijusi trauma, bet pēkšņi pietūkst, piemēram, pirksta, plaukstas vai kāda cita locītava.

Pirmā rīcība, doties pie ģimenes ārsta. Tālākais jau būs atkarīgs no tā, ko pats pacients izstāstīs par savām sāpēm, sajūtām un bijušajām traumām. Ja ģimenes ārsts būs izvēlējies dzirdēt vēl kāda speciālista viedokli, tad standartizmeklējumam sekos dažādas analīzes, rentgeni, ultrasonogrāfijas. Iespēju un metožu izmeklējumiem ir daudz, vienotas rekomendācijas nav.

Locītavu sāpju gadījumā reimatologiem interesē 68 locītavas - vai tās sāp, un vai 66 no tām nav pietūkušas. Lai izmeklētu mugurkaulu, ārsts veic dažādas tā kustību pārbaudes, kas palīdz saprast, cik veselas ir mugurkaula locītavas. Locītavu saslimšanas ir komplicētas, un to ārstēšanā var palīdzēt gan traumatologs, gan ortopēds, gan neirologs, gan reimatologs, arodveselības ārsts un, protams, ģimenes ārsts.

Artrītu (slimība, kas dažādu iemeslu dēļ rada sāpes) veidi ir simtiem, bet tos var iedalīt trīs galvenajās grupās.

Autoimūns artrīts - iekaisums locītavās, ko rada imūnās sistēmas darbība nezināmu iemeslu dēļ.

Podagra, ko izraisa vielmaiņas traucējumi, urīnskābei veidojot kristālus locītavās.

Osteoartrīts - skrimšļa nodilums, ko rada kaulu ass izmaiņas - novirzīšanās no fizioloģiskā stāvokļa, kādā daba ir paredzējusi locītavai kustēties. Osteoartrīts var skart gan mugurkaula, gan citas locītavas.

Jebkurā vecumā locītavu sāpēm, stīvumam, pietūkumam jāpievērš uzmanība. Ar specifisku artrīta formu var saslimt arī bērni. Turklāt līdz sirmam vecumam pastāv iespējamība, ka imūnā sistēma var radīt iekaisumu locītavās. Tomēr galvenais locītavu izmaiņu iemesls ir nepareizs kustību režīms - vai tas ir pārāk spēcīgs vai arī nepietiekams.

Agrāk bija pieņēmums, ka podagra ir «vīriešu» slimība, bet statistika liecina pretējo. Ar to sirgst arī sievietes, it sevišķi brīdī, kad samazinās dabiskā hormonālā aizsardzība jeb iestājas menopauze.

Cēloņus meklējot

Ja vecākiem bijis artrīts, nav pamata uztraukumam, ka autoimūns artrīts tiks pārmantots arī nākamajās paaudzēs, jo iedzimtība ir ļoti maza (1-5%). Iedzimtībai (pa sieviešu līniju) ir nozīme, ja vecmāmiņai ir rokas ar mezglotām pirkstu locītavām, no vecākiem caur hromosomām tiek nodotas skrimšļaudu uzbūves īpatnības un līdz ar to arī balsta kustību sistēmas vājums.

Tiem, kuri ikdienā smagi fiziski strādā, jāuztraucas vairāk, jo locītavām ir pārslodze. Tikpat bīstams ir vienveidīgs darbs bez īpašas iespējas izkustēties. Piemēram, it kā no malas tik vienkāršais biroja darbs - sēdēšana pie datora, arī var veicināt ātrāku osteoartrīta attīstīšanos.

Ja ir palielināts svars. Liekie kilogrami, kas tiek nēsāti ikdienā līdzi, tīri mehāniski ietekmē muguru, gūžas, ceļgalu locītavas. Arī tauku šūnas ir ļoti aktīvas, jo tās izdala tādas ķīmiskas vielas, kas skrimslim palīdz ātrāk noārdīties ķīmiskā veidā.

Ja bijušas traumas, arī atkārtotas un pēkšņas traumas var provocēt skrimšļa izdilšanu. Jebkura trauma bērnībā - arī smags kritiens no velosipēda vai no ābeles - var izraisīt artrītu. Turklāt arī profesionālais sports var veicināt to, ka ātrāk nodilst locītavu iekšējā kārtiņa - skrimslītis, un tiek konstatēta diagnoze - osteoartroze.

Jādomā par profilaksi

Par vienu no svarīgākajiem vitamīniem, kas būtu vajadzīgs locītavām, P. Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Reimatoloģijas nodaļas reimatoloģe Inita Buliņa nosauc D vitamīnu. Neskatoties uz to, ka ēdam olu dzeltenumu, lietojam eļļas bagātinātus salātus un zivis, Latvijas iedzīvotājiem D vitamīna rādītāji ir zemi. D vitamīns ir svarīgs arī tāpēc, ka palīdz uzsūkties kalcijam un veido kaulu struktūru stiprāku. Ja D vitamīns asinīs ir samazināts, D vitamīns jālieto sistemātiski, kas gan ir recepšu medikaments un to izraksta ārsts. Latvijā D vitamīna analīze ambulatori jeb ārpus slimnīcas jāapmaksā cilvēkam pašam, jo tas nav iekļauts valsts apmaksāto analīžu sarakstā.

Plašāki pētījumi veikti par glikozamīna sulfātu, kas uzlabo ceļu un gūžu locītavas. Zinātniskie secinājumi ir atšķirīgi, un dažādu valstu nostājas ir dažādas - ir valstis, kas rekomendē lietot uztura piedevas, ievērojot precīzu shēmu noteiktam laika periodam un pēc tam izvērtēt - palīdz vai nepalīdz. Zinātne attīstās, meklējumi turpinās.

Laikus atrast iemeslu

«Ja savlaicīgi nediagnosticē, tad apturēt artrītu ir grūti,» rezumē ārste Buliņa un turpina: «Tāpēc svarīgi atrast patieso iemeslu sāpēm arī tad, kad izskaidrojums varētu būt caurvējā saaukstēta mugura vai celis sāp tāpēc, ka gadījies nokrist.»

Slimību var apturēt, izārstēt vai iemācīties ar to sadzīvot. «Reaktīvais artrīts, kad vīruss izraisa iekaisumu locītavās, var ilgt no dažām nedēļām līdz pusgadam. Tas var būt arī vienīgā epizode cilvēka mūžā. Bet ir arī tādi artrītu veidi, kurus, pat ja izdodas agrīni diagnosticēt, tradicionālā medicīna nespēj apturēt. Tomēr lielākajai daļai autoimūnu artrītu, tos apturot slimību agrīnā stadijā, ir iespējams dzīvot tā, it kā šīs slimības nemaz nebūtu bijis. Dažiem varbūt būs jālieto zāles regulāri, bet citi to varēs darīt ar pārtraukumiem. Osteoartrīta gadījumā ir svarīgi, cik liels ir skrimšļa nodilums un cik liels ir mūsu gribasspēks uztrenēt muskuli, lai tas spētu noturēt locītavu pēc iespējas tādā stāvoklī, kā daba radījusi,» saka ārste. Par to, ka laikus jāvēršas pēc palīdzības pie mediķiem, reimatoloģei ir spilgts piemērs - ja viena locītava sāk šķiebties tāpēc, ka skrimslis dilst, iestājas kompensācijas mehānisms, attiecīgi reaģē ķermeņa otra puse un tiek pārslogotas veselās locītavas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?