Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Turīgākajiem nākotnē būšot jāmaksā vairāk

Līdz ar kadastrālo vērtību samazināšanos nākamgad vidēji par 30-40% saruks arī iedzīvotāju un uzņēmumu nekustamā īpašuma nodokļa maksājumi, tajā skaitā mazāks, nekā rēķinot patlaban, būs arī dzīvojamo platību nodoklis, kas tiek ieviests ar 2010.gadu. Jau vēstījām, ka par mājokli nākamgad būs jāmaksā nodoklis 0,1% apmērā no kadastrālās vērtības. Taču šis, iespējams, būs tikai pagaidu risinājums, vēlāk nodokļa likmi tomēr piesaistot mājas vai dzīvokļa vērtībai un proporcionāli lielāku slogu uzliekot dārgāku īpašumu saimniekiem.

Plašs diapazons

Lai gan iepriekš mājokļa nodokli tika plānots aprēķināt, ņemot vērā arī objekta platību, galīgā politiķu vienošanās tomēr paredz to aprēķināt, pamatojoties tikai uz kadastrālo vērtību. Kā Dienai skaidro Valsts zemes dienesta (VZD) Nekustamā īpašuma vērtēšanas departamenta vadītāja vietniece Rita Pētersone, nākamgad, sekojot cenu kritumam tirgū, tiks samazināta arī ēku un zemes kadastrālā vērtība. To aprēķina, ņemot vērā objekta atrašanās vietu, tipu, fizisko stāvokli. Vērtību diapazons ir ļoti plašs. Piemēram, privātmājām tas veidos 16-525 (Rīgas centrs) latus par kvadrātmetru, bet ārpus Rīgas maksimālā latiņa nākamgad būs 210 latu. Savukārt 3-5 stāvu daudzdzīvokļu mājās dzīvokļu kadastrālās vērtības diapazons būs 13-475 lati. Kā liecina VZD aprēķini, lielākā daļa privātmāju īpašnieku - 60% - nākamgad nodoklī maksās ne vairāk kā piecus latus. Visdārgāk mājoklis izmaksās tiem, kuri mīt Rīgā un Pierīgā - Mārupē, Garkalnē, Stopiņos, Ķekavā utt.

Kadastrālo vērtību samazināšana ietekmēs arī nodokļa aprēķinus par zemi. Zemes nodokli jau tagad maksā gan privātmāju īpašnieki, gan arī tie dzīvokļu saimnieki, kam zemesgrāmatā ir nostiprinātas tiesības uz kopīpašumā esošām zemes domājamām daļām. Šajā gadījumā nodokļa maksājums tiek proporcionāli sadalīts starp mājā esošo dzīvokļu īpašniekiem.

Patlaban zemes nodokļa likme ir 1%, savukārt nākamgad tā pieaugs līdz 1,5%, vienlaikus tiks saglabāts ierobežojums, ka maksājums nākamgad drīkst pieaugt ne vairāk kā par 25%, salīdzinot ar šo gadu.

Piemēros atlaides

Pagaidām nav zināms, vai, piemērojot mājokļa nodokli, lielāks slogs tiks uzlikts tukšiem objektiem, kur neviens savu dzīvesvietu nav deklarējis. Iepriekš tāda iespēja tika pieļauta. Vienlaikus tiek paredzēts, ka pašvaldībām būs iespēja noteiktām iedzīvotāju kategorijām nodokļa apmēru samazināt līdz 90 procentiem.

Iespējams, ka pašreiz piedāvātais dzīvojamo platību nodokļa risinājums būs tikai pagaidu variants - nodomu vēstulē SVF valdība uzsver, ka 2010.gads būs «pārejas periods». Premjera Valda Dombrovska (JL) preses sekretāre Līga Krapāne Dienai apliecināja, ka pašreizējais variants varētu būt spēkā gadu vai divus, pēc tam ieviešot progresivitātes principu: dārgāku objektu īpašniekiem būs arī lielāka nodokļa likme.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?