Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +10 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Veiksmīgi ieguldīta ES nauda: trīs viesu nami, kas pārdzīvojuši krīzi

Ar ES fondu atbalstu agrāk realizētie alternatīvo ienākumu avotu veicināšanas projekti Latvijas laukos daudzos gadījumos izrādījušies dzīvotspējīgi. Lielā daļā gadījumu tās ir nelielas viesu mājas, laivu bāzes, slēpošanas kalni, kas dod darbu dažiem iedzīvotājiem un arī citiem uzņēmumiem. Ne vienu vien projektu apstādinājusi krīze, taču citiem tā parādījusi attīstības virzienu, kurā būs iespējams izdzīvot arī smagākos ekonomiskajos apstākļos.

Pirmie ar ES naudu

Rojas novada Rudes centrā esošā viesnīca Rojupe savulaik, 2002. gada pavasarī, kļuva par pirmo Eiropas naudas līdzfinansēto projektu tūrisma nozarē Latvijā. Zemnieku saimniecības Madaras īpašnieks Juris Kokins pirmais no Latvijas zemniekiem parakstīja līgumu par līdzekļu piešķiršanu turpat 60 000 latu apmērā no ES pirmsiestāšanās strukturālā fonda SAPARD. Izmantojot līdzfinansējumu, tolaik tika veikta viesnīcas otrās kārtas rekonstrukcija - pagrabstāvā izbūvēja divas pirtis, baseinu un atpūtas telpu viesiem, pirmajā un otrajā stāvā ierīkoja telpas svinībām un konferenču zāli. Tagad J. Kokins stāsta, ka vēlāk pieteikušies vēl vienam finansējuma, taču abu kredītsaistības jau sen atmaksātas un aizmirstas. «Nekādas lielās naudas jau otrajā reizē neņēmām, un tas jau arī nomaksāts vēl labajos laikos, tagad tik viegli vairs neiet,» skaidro viesnīcnieks.

Pirms astoņiem gadiem J. Kokins Dienai stāstījis: «Tāpēc jau ir šī [SAPARD] nauda, lai arī tādā nomaļā vietā varētu attīstīties, lai nav jāiet prom no laukiem.» Cik tas ir piepildījies, saimnieks tagad negribēja skaidrot, vien pieminēja, ka vairākus gadus uzņēmums strādājis ar stabilu peļņu, bet tagad līdzīgi kā citi tikai lēnām attopas no ekonomiskās lejupslīdes.

Izglāba paplašināšanās

Netālu no Ogresgala ciema Ogres novadā atrodas Debesu bļoda. Viesu nams, nogriežoties no šosejas, izskatās pēc nelielas lauku mājiņas, kuru izceļ tikai spilgti oranžā krāsa, taču tā patieso lielumu var redzēt, piebraucot klāt. Debesu bļodā saimnieko Māris un Sabīne Strautiņi, kuri mantotajā zemē sākotnēji vēlējušies īstenot savu sapni par lauku māju, taču, drauga viesnīcnieka pieredzes un Eiropas fondu iespējas iedvesmoti, izlēmuši būvēt viesu māju. 2006. gadā Māris ar Sabīni - toreiz vēl zaļi un bez pieredzes - atklāja Debesu bļodu, kuras būvniecībā bija izmantots arī ES līdzfinansējums vairāk nekā 40 000 latu. Gadu laikā viesu nams ir paplašināts, un tajā vēl bez saimniekiem strādā divi darbinieki. «Par Eiropas naudu uzbūvējām pamatēku ar desmit gultasvietām. Tolaik līdzfinansēja pusi no paredzētajām izmaksām, bet, tā kā no projekta iesniegšanas līdz tā realizācijai pagāja turpat divi gadi, būvniecības izmaksas tolaik bija paspējušas pieaugt pat divreiz,» stāsta Sabīne.

Kopš tā laika viesu namā daudz kas mainījies. Sākotnēji saimnieki bija orientējušies uz ģimeņu un nelielu cilvēku grupiņu uzņemšanu, taču vēlāk sapratuši, ka galvenā auditorija Rīgas tuvuma dēļ ir kāzinieki un dažādas organizācijas, kas seminārus un mācības vēlas rīkot ārpus biroja. Tādēļ, strauji krītoties pieprasījumam, par vēl 2008. gadā nopelnīto izlemts būvēt piebūvi - sarīkojumu zāles pagarinājumu ar terasi otrā stāvā, tā nodrošinot iespēju rīkot seminārus līdz pat 150 vietām pie galda un paredzot brīvu vietu arī citām aktivitātēm. «Ja mums nebūtu tapusi piebūve, mēs jau būtu bankrotējuši, jo mazo viesu namu ir daudz, bet, kolīdz ir lielāka kompānija, piemēram, 60 cilvēku, viņiem nav kur palikt. Garāmbraucošajiem ceļotājiem varam piedāvāt palikt tikai darbdienās, jo visas vasaras garumā nedēļas nogales ir aizņemtas. Brīvas ir tikai divas piektdienas augustā,» teic saimniece.

Strautiņu ģimene Latvijas Lauku atbalsta dienestā ir pieteikusi jaunu projektu, kurā paredzēts mājai piebūvēt vēl vienu spārnu.

Vietējo centrs

Atšķirībā no Ogres novadā esošā viesu nama, kurā vietējo iegriešanās ir retums, Āķagals Pāvilostas galā izveidojies par tādu kā vietējo centru. «Neesam lieli, bet esam vienīgā ēdināšanas vieta Pāvilostā. Vasarā dažkārt ir tā, ka visā Pāvilostā tukšs un kluss, bet pie mums mašīnas kā Zvejnieksvētkos. Arī ziemā, kad atpūtnieku nav un aizveram kafejnīcu, vietējie sūkstās, ka neesot kur kafiju padzert un ar draugiem privātos svētkos pasēdēt,» stāsta Āķagala saimniece Janeta Kristapsone. Ziemā viesu nams dod darbu četriem cilvēkiem, vasarā personāls nelielajā uzņēmumā ir līdz pat 20 cilvēkiem. Visi strādājošie ir Pāvilostas iedzīvotāji, strādā un papildu naudu nopelna arī studenti, kas dzimtajā pilsētā atgriežas vasarā.

Pagājušajā gadā par ES līdzekļiem iegādāts jauns ēdināšanas bloka aprīkojums un veikta vienkārša rekonstrukcija - nomainīti logi, ap māju uzlikts bruģis un vecās krāsnis nomainītas pret spēcīgākām. «Paši to droši vien arī varētu izdarīt, bet tas būtu daudz ilgāk,» saka viesnīcas īpašniece un piebilst: «Vienīgi birokrātija varētu būt mazāka, piemēram, kad pērkam krāsni, piegādātājs mums līdzi dod vienu sertifikātu, bet vēlāk institūcijas pieprasa citu. Tad atkal meklējam rokā piegādātāju un prasām, ko vajag.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Starp populistiem un politikas "sanitāro kordonu"

Vēlēšanu gads Lietuvā sasniedzis kulmināciju – šīs nedēļas nogalē kaimiņvalsts pilsoņi jau trešo reizi šajā gadā tika aicināti uz vēlēšanām. Maijā tika vēlēts prezidents, šo amatu saglabājot līdzši...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?