Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pierādīt sevi Armēnijā

Ārkārtējā situācija ir noslēgusies, sports lēnām atgriežas! Latvijā tikai jūnija pirmajā pusē varēja sākties sporta pasākumi, bet Armēnija rīkojās laicīgāk, jau maija beigu daļā turpinot apturēto futbola čempionātu, un tieši šīs valsts klubu Erevānas Noah pārstāvošais Eduards Emsis kļuva par pirmo Latvijas sportistu, kurš piedalījies oficiālā mačā pēc Covid-19 radītā haosa beigām. Šobrīd Armēnijas čempionātā notiek izšķirošās cīņas, par iekļūšanu pirmajā trijniekā un vietu eirokausos cīnoties arī Emša klubam.

Pamēģināt ko jaunu

"Pagājušo sezonu pavadīju Jelgavas klubā, tomēr īsti netiku pie spēles laika. Sākumā sporta direktors teica, ka varam vienoties par līguma laušanu, tad atkal viņš gribēja, lai palieku. Domas visu laiku mainījās, bet es sāku runāt ar aģentu, kurš jau iepriekš man bija piedāvājis variantus no Islandes un Armēnijas. Tagad viņam atkal jautāju un aģents teica, ka ir divi klubi Armēnijā. Vairāk iepatikās Noah piedāvājums – jauns klubs, atsaucīgi cilvēki – un izlēmu izmēģināt. Beigās Jelgava vēlreiz gribēja, lai palieku, bet jau biju sarunājis, ka parakstu līgumu Armēnijā. Jelgavnieki neiebilda un palaida mani kā brīvo aģentu," stāsta Emsis, kurš 2018. gada septembrī Latvijas U21 izlases spēlē pret Angliju guva smagu traumu – viņam bija nepieciešams sašūt menisku un nācās izlaist pusgadu. Nākamās sezonas sākumā centra pussargs atgriezās treniņos, martā piedalījās divās spēlēs, bet atkal pagrieza to pašu kreiso celi un no tā atlūza neliels gabaliņš. Sekoja vēl viena operācija un šoreiz mēnesi ilga rehabilitācija.

"To, pateicoties Aleksandram Cauņam, aizvadīju Spānijā, turklāt Jelgava arī atmaksāja. Atgriezos treniņprocesā, bet drīz vien no galvenā trenera amata aizgāja prom Marians Pahars, viņa vietā atnāca Oļegs Kubarevs, man pēc traumas bija grūti ieskrieties un turpinājumā sezonā devos laukumā vēl tikai trijos mačos."

Emša aģents paziņojis, ka atbildi par pāreju uz Armēniju nepieciešams sniegt trīs dienu laikā. Viņš aprunājies ar dažiem cilvēkiem, arī pazīstamu meiteni, kura Jūrmalā pasniedz golfa treniņus Noah kluba īpašniekiem. "Viņa jau pirms tam man bija teikusi, ka klubā viss esot kārtībā, tāpēc izlēmu, ka vēlos pamēģināt kaut ko jaunu."

Treniņi arī karantīnas laikā

"Armēnijā ierados februārī. Drīz devāmies uz treniņnometni Turcijā un atgriezāmies dažas dienas pirms čempionāta atsākšanās. Paspējām aizvadīt trīs spēles. Pēdējā no tām bija pirmais pusfināls kausā un uzreiz pēc tam sākās runas par vīrusu. Vispirms tika atcelta viena spēle, lai saprastu, kādi būs ierobežojumi, bet tā arī viss iesprūda. Kādu laiku vēl turpinājām trenēties, bet pēc tam tomēr visu vēra ciet un aptuveni divas nedēļas pavadījām mājās. Atkal atsākām trenēties pa desmit cilvēkiem grupā, tomēr drīz vien palielinājās saslimušo skaits, tika secināts, ka čempionāts vēl neatsāksies, un vēlreiz uz divām nedēļām devāmies pa mājām. 

Arī šajā laikā trenējāmies, gandrīz katru dienu sazvanoties caur video zvaniem. Mūs visu laiku kontrolēja," atceras futbolists. Kad ierobežojumi atkal bija nedaudz mīkstināti, maija sākumā Noah kā pirmā atsākusi trenēties, sekoja arī pārējie klubi, līdz ar to bijis paredzams, ka drīz čempionāts turpināsies, kā tiešām arī noticis. "Bija ļoti laba sajūta, jo gribas aizvadīt oficiālas spēles, iegūt adrenalīnu, ko tikai tās var sniegt. Man personīgi nav saprotams, kāpēc nevar notikt sporta spēles, ja ir atļauts, piemēram, sēdēt restorānos. Nav nekas slikts, ja divas komandas satiekas un spēlē. Analīzes man veiktas divreiz – kad pirmoreiz atsākām trenēties, bija asins analīzes, bet Covid-19 testu veica pirms sezonas atsākšanās. Visiem rezultāti bija negatīvi."

Sajūta kā treniņā

"Šobrīd treniņos vienīgais ierobežojums ir, ka katrs spēlētājs izmanto savu ūdens pudeli. Pirmās nedēļas arī pārbaudīja temperatūru, bet tagad viss kā parastā treniņā, nekas īsti nav mainījies," neilgi pirms sezonas beigām stāsta futbolists. "Jā, sabiedriskajā autobusā gan jāsēž ar maskām un policija to rūpīgi pārbauda. Nakti pirms spēlēm aizvadām viesnīcā, kad braucam uz maču autobusā, visiem ir maskas, pirms ieejam stadionā, mēra temperatūru. Spēles notiek bez skatītājiem, nav sasveicināšanās ar pretinieku, rezervistiem vienam no otra jābūt metra attālumā un ar maskām. Tomēr pēc gūtajiem vārtiem varam priecāties, kā gribam – nesen guvām vārtus spēles pēdējā minūtē un visi sagūlāmies čupiņā."

Pirmajās spēlēs pēc ziemas pārtraukuma Armēnijas čempionātā bijusi diezgan laba atmosfēra, tāpēc, spēlējot bez skatītājiem, sajūtas esot vairāk kā treniņspēlē. Tomēr Emsis atzīst, ka arī Armēnijā uz mačiem nenāk tūkstošiem skatītāju.

"Čempionāts atsākās ar maču pret mūsu tuvāko konkurenti, turklāt abām komandām ir viens mājas spēļu stadions. Punktu starpība kopvērtējumā ir maza, katra spēle ļoti svarīga. Pēc šāda pārtraukuma ieskrieties bija grūti, bet pēc pirmās spēles kļuva vieglāk. Pirms šī mača treneris uzsvēra, ka nav iespējams paredzēt, kas notiks, – čempionātu var aizslēgt pēc jebkura mača, līdz ar to sezona noslēgtos ar tādu kopvērtējumu, kāds ir konkrētajā brīdī. Visi tuvākie sāncenši ir blakus, tāpēc svarīgi uzvarēt katru spēli," saka futbolists, kurš uz Armēniju devies, lai pierādītu sevi no jauna. "Latvijā tevi visi jau pazīst, bet šeit varēju visu sākt no nulles. Ziemā noslēdzu līgumu uz gadu, ko komandai iespējams pagarināt vēl uz sešiem mēnešiem. Mūsu mērķis bija tikt četriniekā vai uzvarēt kausu, kas ļautu kvalificēties Eirokausiem. Nekad neesmu spēlējis Eirokausos un vēlētos to piedzīvot. Paldies treneriem, kuri man uzticas, – pagaidām tikai vienā spēlē esmu devies laukumā uz maiņu, bet pārējās sācis sākumsastāvā. Esmu priecīgs, ka iegūstu lielu spēles laiku."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēlme pēc piedzīvojuma

Kaut arī visi viņi pat nav bijuši Porto pilsētā, ducis Latvijas spēlētāju šosezon veidoja vēsturē pirmās Portugāles hokeja komandas Porto kodolu, sacenšoties Spānijas čempionātā. Šis piedzīvojums a...

Intervijas

Vairāk Intervijas


Portrets

Vairāk Portrets


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā