Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Spēlē jēlu spēli

Lieliski bija laiki, kad uz nogrimušā Liepājas metalurga bāzes izdevās glābt pilsētas futbolu un radīt FK Liepāja. Tur visi bija savējie – vadību uzņēmās Māris Verpakovskis, par galveno treneri iecēla Viktoru Dobrecovu. Tieši viņš bija iniciators kluba radīšanai un pierunāja iesaistīties Māri.

Lai arī man tobrīd bija doma beigt futbolista karjeru, Viktors uz FK Liepāja pasauca arī mani, turklāt iesitu kluba vēsturē pirmos vārtus! Sākums nebija rozēm kaisīts, taču panākumi nāca ātri – pirmajā sezonā bijām ceturtie, bet nākamajā jau izcīnījām zeltu. Iekļuvām UEFA Čempionu līgā. Bijām kā ģimene. Vienoti. Pirmajos gados klubā dominēja vietējie spēlētāji. Liepājā ir laba akadēmija un vienmēr savējiem devām iespējas. Laukumā 5–7 vietējie... No tā komandā izveidojās liels patriotisms un atbildība pret savu klubu, arī skatītājiem patika vērot savējos. Tribīnes bija pilnas. 

Nu komandā toni nosaka leģionāri. Pat ar neapbruņotu aci manāms, ka vienībai šobrīd trūkst rakstura un cīņasspara. Kad pirms dažiem gadiem sastāvā bija daudz liepājnieku, katrs izjuta atbildību pret klubu. Ar leģionāriem ir citādi. Ja vēl viņi būtu labi... Šī brīža ārzemnieki vienkārši neatbilst FK Liepāja līmenim. Trūkst cīnītāju. Vienīgais, kurš palicis no vecās brigādes, ir Deniss Ivanovs. Cits liepājnieks Antons Jemeļins karjeru beidzis. Jā, vēl ir arī Kristians Torress, bet situācija kopumā ir bēdīga.

Futbolistu atlase šobrīd ir ļoti vāja. Ja es būtu pie atbildības svirām, tādus spēlētājus, kādi ir šosezon, nebūtu ņēmis. Aizgājušo Leonelu Strumiju un viņa vietā paņemto Seidū Jahaju vispār nav vērts salīdzināt. Jahaja nestāv pat blakus. Arī baltkrievu uzbrucējs... Es varētu nosaukt teju pusi komandas. Par šiem futbolistiem man ir ļoti daudz jautājumu. Kurš viņus vispār izvēlas? Vainot vienu pašu Mareku Zuntneru, manuprāt, nevar. Strumiju noteikti vajadzēja paturēt. Viņš ļoti patika arī kluba vadītājam Oļegam Hramovam.

FK Liepāja lejupslīde viennozīmīgi saistāma ar Māra pārcelšanos uz Rīgu. Tas atstāja ļoti lielu iespaidu. Domāju, Māris arī saprot, ka Dobrecova atlaišana pēc 2016. gada sezonas, kad palikām ceturtie, bija kļūda. Viņam vajadzēja turpināt darbu. Arī treneris šosezon ir neatbilstošs FK Liepāja līmenim. Komanda visos mačos spēlē vienādi. Ja vienā spēlē viens vai otrs futbolists krīt ārā no kopējā fona, viņš tāpat turpina spēlēt arī pēc tam. Treneru politika klubā pēdējos gados bijusi ļoti īpatnēja. Komanda jāvada vietējam speciālistam, dodiet vēl vienu iespēju kaut tam pašam Dobrecovam vai Oskaram Kļavam! Savējie turklāt zina jaunos futbolistus. Tomēr Liepājas jaunie tā vietā tagad labāk brauc uz RFS. Piemēram, viens no talantīgākajiem Latvijas jaunajiem aizsargiem Niks Sliede. Māris viņu dabūja uz Rīgu. Kā var pieļaut tāda talanta nocelšanu no deguna?! Vajadzēja viņu audzināt šeit un veidot par vienu no mūsu kluba sejām! Domāju, ceļam uz Rīgu sekos vēl nākamie. Kas tad Liepājā spēlēs? Leģionāri!

Klubā dažādos līmeņos vajag vairāk iesaistīt tieši liepājniekus, viņiem ir atbildība pret savu pilsētu. Liepājnieks ir liepājnieks. Savs DNS. Cilvēkiem no malas jau vienalga – vienu dienu Liepājā, otru Rīgā, bet trešo Maskavā. Komandas kodolā vienmēr bijuši liepājnieki. Agrāk futbolisti cīnījās līdz spēles pēdējām minūtēm. Kad mani izlaida laukumā uz maiņu, tieši maču izskaņā bieži guvu vārtus. Skatītāji kliedz un jūt līdzi. Laukumā notiek cīņa. Tagad neko tādu vairs neredzam. Ne vārtu gūšanas momenti, nekā nav. Spēlē jēlu spēli.

Tomēr Hramovam cepuri nost, viņš Liepājas futbolā iegulda lielu naudu. Katru gadu pumpē klubā līdzekļus. Ja šādas neveiksmes turpināsies, iespējams, viņam apniks to darīt. Naudu tērē bez rezultāta. Izšķērdība. Hramovs par komandu ļoti rūpējas, it sevišķi par futbolistu atjaunošanās procedūrām. Domāju, FK Liepāja šajā ziņā ir priekšā pārējiem Latvijas klubiem. Ja vēl būtu rezultāti laukumā... Hramovs tad noteikti būtu gatavs uzcelt jaunu halli un uzlabot stadionu. Ja vien apkārt būtu pareizie cilvēki. Tā, manuprāt, ir lielākā problēma. Hramovam sirds ir ļoti plaša, viņš ir gatavs dot un dot.

Šobrīd Liepājas futbolā ir ļoti grūti izcelt kaut ko pozitīvu. Izņemot Hramovu, kurš turpina tērēt savu naudu. Bet mūžīgi tas noteikti neturpināsies, viss atkarīgs no viņa pacietības. Ir vajadzīgas pārmaiņas sastāvā un treneru kolektīvā. Ja to nebūs, par Eirokausiem varam pat nesapņot. Viss atkarīgs no spēlētājiem. Piemēram, Riga FC klubam ir ļoti labs sastāvs, tāpēc tur var mainīt trenerus, bet komanda tāpat būs starp vadošajām Virslīgā. RFS tagad paņēmuši Viktoru Morozu. Kāpēc vietējais treneris? Tāpēc, ka viņš zina mūsu spēlētājus un klubus! Ārzemniekiem vajadzīgs ilgs laiks, lai pielāgotos un saprastu kopējo ainu.

Liepājai budžets ir viens no lielākajiem Virslīgā, bet spēles ziņā komanda ir kāda sestā septītā. Teju tikai ar vietējiem spēlētājiem sastāvā tāpat dabūtu sesto vietu. Budžets būtu mazāks, bet vismaz skatītāji uz stadionu nāktu trīsreiz vairāk un atbalstītu savējos. Jā, jaunajiem kaut kas nesanāktu, bet vismaz viņi cīnītos un spēlētu par Liepājas godu!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zinātāji zina vislabāk

Latvijas spožākajiem prātiem sportā reizi divās nedēļās ir svētku diena, jo notiek Sporta viktorīnas spēle, kurā viņiem tiek dota iespēja pārbaudīt savas spējas un uzzināt ko jaunu. Šī gada 2. februār...

Intervijas

Vairāk Intervijas


Portrets

Vairāk Portrets


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā