Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas izlase Baltijas ceļa basketbola turnīru sāk ar zaudējumu lietuviešiem

Latvijas vīriešu basketbola izlase ar astoņiem debitantiem sastāvā sestdien Igaunijas basketbola simtgadei veltīto Baltijas ceļa turnīru iesāka ar zaudējumu.

Latvija ar 59:82 (12:23, 15:26, 19:10, 13:23) piekāpās Lietuvai, kas dienu iepriekš zaudēja igauņiem.

Latvijas izlasē rezultatīvākais ar 22 punktiem bija kapteinis Kaspars Bērziņš, kurš realizēja piecus no deviņiem tālmetieniem. Vēl pa deviņiem punktiem pievienoja Edgars Lasenbergs un Andris Misters, kurš arī izcīnīja sešas bumbas zem groziem.

Lietuvas valstsvienībā 19 punkti un piecas atlēkušās bumbas Mariusam Grigonim, kamēr 13 punktus pievienoja Lauris Birutis, bet vēl 12 Mareks Blazevičs. Viņa rēķinā arī deviņas atlēkušās bumbas.

Pirmās ceturtdaļas sākumu veiksmīgāk iesāka lietuvieši, kas sākotnēji ieguva piecu punktu pārsvaru (6:1), bet pēc precīza soda metiena pārsvars pieauga līdz +6. Īsi pēc tam laukumā Latvijas izlasi pārstāvēja debitanti, kuri pārsvaram neļāva pieaugt. Komandas kapteinis Kaspars Bērziņš laukumā atgriezās četras minūtes līdz ceturtdaļas beigām un ar tālmetienu panāca 6:9.

Aptuveni trīs minūtes līdz pirmās desmitminūtes beigām lietuvieši sāka atrauties (6:15), bet pirmā ceturtdaļa noslēdzās ar rezultātu 12:23. Latvijas izlase grozā raidīja vien četrus no 18 metieniem.

Pirmā puslaika otrajā pusē latvieši pretinieku pārsvaru nespēja sadeldēt, ko liedza vairums kļūdu un neprecīzie metieni pa grozu. Trīs minūtes līdz puslaika beigām lietuvieši jau bija vadībā ar 41:24. Minūti vēlāk Andris Misters realizēja tālmetienu (27:43), taču īsi pēc tam sekoja kļūda uzbrukumā un lietuvieši ar otro mēģinājumu realizēja tālmetienu. Pirmais puslaika noslēdzās par labu lietuviešiem - 49:27.

Otro puslaiku Latvijas izlase iesāka aktīvāk un spēlēja gana disciplinēti, kas drīz vien rezultāta starpību samazināja līdz -20. Pēc aptuveni trīs ar pusi nospēlētām minūtēm uz grozu devās Bērziņš, kurš bija precīzs, bet pēc tam realizētais "sodiņš" starpību mazināja līdz -17 (35:52).

Tuvojoties trešās trešdaļas izskaņai, latvieši jau bija pietuvojušies līdz -12 (42:54). Kristapam Dārgajam bija iespēja starpību samazināt līdz -10, taču abi viņa "sodiņi" bija neprecīzi. Otrā laukuma pusē Latvijas izlase apturēja lietuviešus, bet Edgara Lasenberga tāls divpunktu metiens jau panāca 46:54.

Noslēdzošās ceturtdaļas pirmajās četrās minūtēs lietuvieši veica atrāvienu - 11:5 (68:49). Turpinājumā Latvijas izlases sniegums krasi neuzlabojās, bet arī lietuvieši neieguva krietni lielāku atrāvienu. Aptuveni trīs minūtes līdz spēles beigām Bērziņš ar nelielu laika starpību iemeta divus tālmetienus, taču ar to nebija gana, lai zaudētu ar mazāku punktu starpību.

Svētdien plkst.19.30 Latvijas valstsvienība tiksies ar mājiniekiem igauņiem.

Latvijas izlase uz šo turnīru sastāvā iekļāva astoņus debitantus. Lielākā daļa debitantu iepriekš bijuši Latvijas jaunatnes izlašu līderi, taču lielāka pieredze pieaugušo izlasē ir tikai Kasparam Bērziņam. Vēl izlasē dažus mačus ir aizvadījis arī Artis Ate, Artūrs Ausējs un Artjoms Butjankovs.

Tikmēr lietuvieši varēja paļauties uz vairākiem pieredzējušiem vīriem, sākot ar Mantu Kalnieti, Luku Lekaviču un Edgaru Ulanovu.

Lietuvieši pēdējās spēles ir aizvadījuši ar mainīgām sekmēm, uzvarām mijoties ar zaudējumu. 

Kopš 2001.gada komandas savā starpā tikušās septiņas reizes, trijās - pirmajā un pēdējās divās svinot uzvaras. It sevišķi lietuvieši atceras 76:94 neveiksmi Eiropas čempionāta astotdaļfinālā 2001.gadā.

Latvijas vīriešu valstsvienības dalībnieki un kandidāti kopš jūnija sākuma "Elektrum" Olimpiskajā centrā aizvada treniņus, gatavojoties nākamajai sezonai. Sastāva izvēli Tallinas turnīram ietekmēja spēlētāju saistības ar klubiem, veselības stāvoklis un individuālie gatavošanās plāni.

Jau ziņots, ka Igaunija pirmajā Tallinas turnīra mačā pagarinājumā pārspēja Lietuvu ar 92:85.

Lietuvas basketbola komandas rēķinā ir trīs Eiropas zelta medaļu komplekti 1937., 1939. un 2003.gadā, trīs olimpiskās bronzas medaļas (1992., 1996. un 2000.gadā). un 2010.gada Pasaules kausa bronza.

Latvija ir pirmā Eiropas čempione 1935.gada sacensībās, savukārt Igaunijas valstsvienības augstākais sasniegums ir piektā vieta Eiropas čempionātā 1937.gadā Rīgā un 1939.gadā Kauņā.

Izlases galvenajam trenerim Štelmaheram palīdz Uvis Helmanis, Raimonds Feldmanis un Oskars Ernšteins.

Latvijas valstsvienības sastāvs "Baltijas ceļa" turnīram:

aizsargi - Artis Ate ("VEF Rīga"), Edmunds Elksnis ("Valmiera Glass"/"Vidzemes Augstskola"), Edgars Lasenbergs (Pasvāles "Pieno žvaigždes", Lietuva), Artūrs Ausējs (Jekaterinburgas "Ural", Krievija), Andris Misters ("Melilla", Spānija), Kristaps Gludītis ("Ventspils");

uzbrucēji - Kristaps Dārgais ("Ogre"), Artjoms Butjankovs ("Samara", Krievija), Mārcis Šteinbergs (Grankanārijas "Herbalife-2", Spānija), Edvards Mežulis ("Latvijas Universitāte");

centra spēlētāji - Kārlis Šiliņš (Floridas Atlantijas universitāte, NCAA, ASV), Kaspars Bērziņš ("Ogre").

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi