Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Atrasts gēns, kura modificēšana pasargās zobus no bojājumiem

Ardievu, zosādu uzdzenošā zobārsta urbja skaņa! Ardievu, bailes no zaudētiem zobiem. Zinātniekiem izdevies atrast veidu, kā laboratorijas apstākļos izaudzēt jaunus, skaistus, baltus "ēdiena smalcinātājus".

Lai arī atmiņas par briesmīgajiem zobārsta darbarīkiem un nepanesamajām sāpēm spožo lampu apspīdētajā krēslā aizgājušas nebūtībā kopā ar padomju laikiem, dentista apmeklējums reti kura cilvēka plānotājā tiek pasvītrots kā priecīgs notikums. Ļoti iespējams, ka tuvāko gadu laikā par zobu plombēšanu vai protezēšanu varēsim aizmirst pavisam un līdz pat sirmam vecumam saglabāsim pievilcīgu, dabisku smaidu.

Zobi bez emaljas

Gēnu pētniekiem no Oregonas Valsts universitātes izdevies atrast gēnu, kas atbildīgs par zoba emaljas augšanu. Tā ir zoba ārējā kārta, kas to pasargā no bojājumiem, taču pēc plaisas izveidošanās nespēj pati saaugt. Emalja ir veidota no viscietākajām šūnām cilvēka ķermenī. Tā sāk attīstīties jau tad, kad cilvēks vēl ir embrija stadijā.

Pētnieki gēna ietekmi apjauta, kad laboratorijā bez tā atstātai pelei izauga zobi bez emaljas. "Emalja ir viens no cietākajiem dabā sastopamajiem apvalkiem. Tas attīstījās, lai plēsējiem būtu stipri un izturīgi zobi, kas bija nepieciešami izdzīvošanai," laikrakstam The Guardian skaidroja pētījuma grupas vadītāja Krisa Kiousi.

Mākslīgi izaudzēs zobus

Gēna Ctip2 identificēšana paver vairākas iespējas. Zinātnieki jau pirms kāda laika iemācījās izaudzēt dzīvnieku zoba iekšējo, mīkstāko daļu. Pievienojot zināšanas par emaljas veidošanos, radīsies iespēja mākslīgi izaudzēt īstus zobus. Otrs variants ir pamainīt gēnu tā, ka tas ražos vēl stiprāku zoba apvalku vai arī iegūs spējas sadzīt. Tādējādi katra plaisa vai baktēriju iedarbībā radies bojājums izzudīs pats.

Paši sadzīs

Kārdinošā nākotnes perspektīva tuvākajos gados gan vēl nekļūs par realitāti. "Vēl jāiegulda daudz darba, lai to varētu izmantot cilvēki. Taču tam būtu jāizdodas. Tas nudien būs vareni, pilnīgi cita pieeja zobu veselībai," K.Kiousi ir patiesi aizrāvusies ar nākotnes vīzijas izsapņošanu un, cerams, arī piepildīšanu.

Tam, ka zobu sadzīšana ir pavisam reāla, piekrīt arī citi speciālisti. Piemēram, zobu attīstības eksperts Pols Šarps no Londonas Karaļa koledžas Dentālā institūta raidsabiedrībai BBC teica: "Ja mēs atrastu veidu, kā audzēt ameloblastu, kas veido emalju, mēs atrastu veidu, kā dabīgi salabot zobu."

Lai arī modernie mutes higiēnas līdzekļi pasargā zobus, statistika rāda, ka vismaz pusei rietumeiropiešu bērnu un pieaugušo regulāri nākas meklēt zobārsta palīdzību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko