Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 27. oktobris
Lilita, Irita, Ita

Mobilo tālruni varēs uzlādēt 10 sekundēs

Litija jonu baterijas jau aptuveni desmitgadi ļoti iecienījuši dažādu pārnēsājamo elektroierīču ražotāji. Tās ir vieglas un nolietojas salīdzinoši lēni pat biežas lādēšanas režīmā. Šī iemesla dēļ litija baterijas par enerģijas glabātavu izvēlējušies arī elektromobiļu ražotāji. Taču tām ir viena nopietna problēma — uzlādes laiks.

Vidusmēra mobilā telefona 1000 miliampērstundu akumulators no gandrīz tukša līdz pilnam stāvoklim nonāk aptuveni divās stundās. Tas tāpēc, ka lādēšanas laikā litija joni tiek atbrīvoti no katoda baterijas vienā galā un tos uzsūc anods otrā. Jonu atvienošana no katoda ir kaitinoši ilga procedūra.

Mobilā telefona lādēšana vairs nebūs iemesls, lai nokavētu tikšanos. Un liela bēda nebūs arī tā, ja vakarā būsiet aizmirsis pieslēgt strāvas avotam elektromobili. Pateicoties jauna veida litija jonu baterijām, tā akumulators uzlādēsies brokastošanas laikā. Masačūsetsas Tehnisko zinātņu institūta (MIT) pētnieku izgudrojums solās tik ļoti pasteidzināt automašīnas pabarošanu, ka var kļūt par pagrieziena punktu elektromotoru darbināto spēkratu attīstībā.

Jonu supersprints

Šķiet, tagad šī problēma varētu būt atrisināta. MIT inženieri profesors Bjongvo Kangs un absolvents Gerbrands Siders izrādījuši eksperimentālu enerģijas avotu, kuru var uzlādēt simtreiz ātrāk par šodien lietotajām litija jonu baterijām. Tajā katods ir izgatavots no sīciņām litija dzelzs fosfāta bumbiņām. Katra no tām ir 50 nanometrus diametrā liela un lādēšanas laikā zibenīgi atbrīvo jonus, lai tie pa elektrolītu pārceļotu uz baterijas otru galu. Baterijai izlādējoties, joni nonāk atpakaļ katodā un tos uzsūc nanobumbiņas, raksta žurnāls New Scientist.

Par nanobumbu īpašībām bija zināms jau no iepriekšējiem pētījumiem. Tagad B.Kangs un G.Siders pārliecinājās, ka dzelzs fosfātu bumbas, ja tās pārklāj ar plānu litija fosfātu slānīti, vēl vairāk paātrina procesu. Acīmredzot apvalks ir teicams litija jonu vadītājs.

Testi uzrādīja satriecošus rezultātus un ļāva zinātniekiem izrēķināt, ka tukšu mobilā tālruņa akumulatoru varēs uzlādēt 10 sekundēs. Savukārt elektromobiļos izmantotās baterijas astoņu stundu vietā pie elektrotīkla būs jātur vien piecas minūtes. Tiesa, tam būs vajadzīgs augstsprieguma lādētājs. Pieslēdzoties pie parastas mājas kontaktligzdas, automašīnas uzlādēšana gan būs ilgāka.

Tomēr, ja atklājums būs pielietojams dzīvē, gan jau ražotāji atradīs veidu, kā ievilkt augstsprieguma līniju vismaz publiskajās uzpildes stacijās.

Veicinās auto revolūciju

Lai arī abi izgudrotāji vēl nav nepiederīgajiem ļāvuši aptaustīt savu garadarbu, viņi jau saņem atzinīgus vārdus. Robs Faringtons no Nacionālās atjaunojamās enerģijas laboratorijas nodēvējis baterijas uzlabojumus par "ievērības cienīgiem". Tomēr viņš vēl nav pārliecināts, ka ikdienas lietošanā izdosies izjust visas šī izgudrojuma priekšrocības. "Augstspriegums nozīmē pamatīgu karsēšanu. Ja ir augsta temperatūra, tad jājautā, kā tas ietekmēs baterijas dzīves ilgumu?" R.Faringtons ar jautājuma palīdzību vērš uzmanību uz nevēlamu blakusparādību. Viņš žurnālam Wired apgalvo, ka augstsprieguma radītais karstums varētu kaitēt baterijai un ātrāk "aizsūtīt to pensijā".

Par spīti gaidāmajiem šķēršļiem, izgudrotāji ir optimisma pilni. G.Siders prognozē, ka jaunās baterijas varētu nonākt tirgū jau tuvāko divu trīs gadu laikā. Licenci to ražošanai jau iegādājušās divas kompānijas.

"Spēja uzlādēt un izlādēt baterijas dažu sekunžu nevis stundu laikā var pavērt ceļu jauniem tehnoloģiskajiem pielietojumiem un izraisīt dzīvesveida maiņu," žurnālā Nature ziņojumā par padarīto rakstīja abi Masačūsetsas institūta speciālisti.

"Mēs domājam, ka lielākie ieguvēji no mūsu materiāla būs elektromobiļu īpašnieki, jo tas ir diezgan stabils un vajadzības gadījumā ātri izlādējas. Tādējādi var panākt lielāku automašīnas paātrinājumu," B.?Kangs uzsvēra, ka uzlabojumus baterijā šoferi izjutīšot arī uz ceļa.

Viņš uzskata, ka bateriju varētu uzlādēt vēl ātrāk, taču šķērslis ir meklējams elektrības avotā. "Mājās nav tāda veida elektrības. Mums vajag lielāku spriegumu. Redziet, baterijām nav ierobežojumu. Ierobežojumi ir ārējos avotos," profesors progresa bremzēšanā vainoja elektrības piegādātājus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Slavenākie krējuma liķieri

No visai plašā emulsijas liķieru klāsta šoreiz vairāk pastāstīšu par slavenākajiem krējuma liķieru zīmoliem. Tiem visiem vienojošais – tos sāka ražot salīdzinoši nesen, jo bija nepieciešamas a...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko