Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Nanovadi zem ādas ļaus katram cilvēkam pašam saražot elektrību

Kāpēc gan cilvēkam būtu jānēsā līdzi dažādi mākslīgi elektrības glabātāji vai ražotāji, ja viņš pats ir kā spēkstacija? Ko jūs teiktu, ja mobilā tālruņa uzlādēšanai būtu tikai jāpavicina roka, jāizstiepjas vai jādodas īsā pastaigā?

Gadu gaitā inženieri radījuši ne vienu vien prototipu ierīcēm, kas varētu pārvērst elektrībā cilvēku saražoto enerģiju. Viens no pēdējiem mēģinājumiem bija pievienot pie ceļgala mehānismu, kas ģenerētu elektrību kājas salocīšanas un iztaisnošanas laikā. Ierīce ir pietiekami jaudīga, lai saražotu "barību" mobilajam tālrunim, mūzikas atskaņotājam vai klēpjdatoram, pretī paprasot tikai lielāku pārtikas devu pusdienās. Tiesa, tā ir salīdzinoši liela un nav ieinteresējusi ražotājus.

Tagad izgudrotāji gājuši vēl tālāk un par enerģijas avotu izmantos cilvēkos notiekošos bioloģiskos procesus. To vidū ir ķermeņa kustības, sirdspuksti un ap mums plūstošais gaiss. Lai savāktu lielā daudzumā cirkulējošo enerģiju, zinātnieki izmanto vadītspējīgus cinka oksīda nanovadus. Tie ir pjezoelektriski. Proti, vadi rada elektrisko strāvu, kad tiek pakļauti mehāniskai slodzei.

Zem ādas

Tas nebūtu nekas pārsteidzošs un neparasts, ja vien Džordžijas Tehnisko zinātņu institūta Materiālzinātņu skolas profesora Džona Lin Vana komandas zinātnieki neplānotu šos sīciņos vadus ieaudzēt ādā. Vidēji piecus tūkstošus reižu par cilvēka matu mazākie vadi tur varētu savākt kustību rezultātā radušos enerģiju. Tie ir elastīgi, izkaisīti pa visu ķermeni, tādēļ "spēkstacijas" darbība neapstājas līdz ar pastaigas beigām. Cilvēks turpina elpot, un torsā izvietotie nanovadi turpina ražot elektrību.

Tiesa, pagaidām amerikāņiem nav īsti izdevies panākt pienācīgu elektrības savākšanu. Patlaban voltāža un jauda neesot pietiekama, lai nodrošinātu netraucētu elektroierīču darbību, ziņo interneta vortāls ScienceDaily.

"Šis pētījums pamatīgi ietekmēs aizsardzības tehnoloģijas, vides uzraudzīšanu, biomedicīnas zinātnes un pat sadzīves elektroniku," darba grupas vadītājs Džons Lin Vans paziņojumā presei apgalvo, ka viņa paveikto nepiemeklēšot priekšgājēju liktenis, kuru darbi tā arī palikuši uz papīra.

Universālie vadi

Nanovadus var audzēt uz metāliem, keramikas izstrādājumiem, polimēriem un auduma. Tas nozīmē, ka teorētiski zinātnieki ieaudzēšanai ādā var izgatavot veselībai nekaitīgus materiālus. Ja vien tos visus izdotos pārvērst nanoģeneratoros, nanovadi kopā kļūtu par iespaidīgu spēkstaciju.

"Pavisam vienkārši, šī tehnoloģija var tikt izmantota, lai jebkuros apstākļos ražotu elektrību. Tik ilgi, kamēr vien ir kustība," Džonu Lin Vanu nemaz nesatrauca doma, ka viņš faktiski piedāvā pārveidot cilvēkus par pusrobotiem. Par nanospēkstaciju komerciālu ražošanu vēl netiek runāts, un, visticamāk, par pirmo eksemplāru lietošanu sabiedrība uzreiz netiks informēta.

Projekta sponsors ir ASV Aizsardzības progresīvo pētījumu projektu aģentūra, kas plašāk pazīstama ar abreviatūru DARPA, ASV Enerģētikas ministrija, Nacionālais veselības institūts un Nacionālais zinātnes fonds. DARPA līdzdalība nozīmē, ka vispirms izgudrojuma augļus baudīs militārpersonas un tikai pēc tam tie nonāks patērētāju rīcībā.

Armijas vajadzībām

Džordžijas zinātnieki neliedzas, ka piedāvās šādu risinājumu ASV armijai - lai karavīriem nebūtu jānēsā akumulatori vai baterijas. Nanovadi saražotu elektrību rācijām, plaukstdatoriem un navigācijas ierīcēm. Taču no cilvēku pārvēršanas kiborgos varēs izvairīties, ja nanovadus izdosies iestrādāt drēbēs vai apavos. Tad tie nebūs pat teorētisks drauds veselībai, bet dos tikpat daudz labuma kā ādā ieaudzētie. Šo risinājumu zinātnieki jau izstrādā divus gadus, kopš viņiem izdevās radīt nanoģeneratorus.

Biomedicīnas izgudrotāji jau sen gaida tādu enerģijas avotu, lai varētu zem cilvēka ādas "sabāzt" sensorus, kas ziņos par veselības stāvokli un nākotnē arī izlaidīs nanorobotu armiju veselības problēmu novēršanai. Piemēram, asinsvadu attīrīšanai vai vēža šūnu iznīcināšanai. Šobrīd fantastiskos projektus īstenot traucē elektrības trūkums. Ja sensoriem jāpievieno speciāls barošanas bloks, tie aizņems pārlieku daudz vietas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Nanoģeneratori

Ieaudzēti ādā vai apģērbā, tie izjūt berzi cilvēka kustību rezultātā

Mehāniskas slodzes ietekmē vadi nepārtraukti ražo elektrību

Elektrība tiek savākta akumulatorā

No akumulatora to pārraida uz elektroierīcēm kā mobilie telefoni, mūzikas atskaņotāji un datori

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko