Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Swedbanka piedāvā drošu iepirkšanos, bet ar nosacījumu, ka klients ir reģistrējis karti drošiem pirkumiem

Pavisam nesen Swedbank mājas lapā tika izvietots paziņojums par nepieciešamību reģistrēt klientu kartes drošiem pirkumiem. Saskaņā ar bankas mājas lapā ievietoto informāciju, pēc 22. septembra, ar kartēm, kas nav reģistrētas papildus drošības pasākumiem, pirkumus veikt vairs nevarēs.

Lai saprastu, kādēļ šāds solis ir ievests kā obligāts, uz sarunu aicinu Swedbank ikdienas pakalpojumu daļas vadītāju, Ināru Tiltiņu.

"Pakalpojums nav jauns. Mēs viņu nesākām tikko tagad, jo iespēja piereģistrēties drošiem pirkumiem tiek piedāvāta jau vairākus gadus. Jāatzīst, ka klienti gan tam nav īpaši pievērsuši uzmanību un turpina iepirkties kā līdz šim, arī riskējot ar nedrošiem darījumiem. Klienti ir visai kūtri, un mēs vēlējāmies uzsvērt drošību servisam. Šobrīd ir tas brīdis, kad klientus nemulsinās šāds solis. Mēs vēlamies izskaidrot kā droši iepirkties internetā, kas nozīmē to, ka mēs nodrošināsim to, ka klientiem būs iespēja veikt tikai drošu iepirkšanos. Vispirms klientam ir jāveic vienreizējs pasākums – jāpiereģistrē sava karte drošiem pirkumiem. Tas ir jāveic savā internetbankā, sadaļā kartes – droši pirkumi. Klients izdomā savu tekstu, ko tikai viņš pats zina un atcerēsies jau vēlāk kā paša rakstītu, piemēram, "manas dzimtas mājas sauc Liepas", plus ir jāizdomā parole."

Turpmāk veicot pirkumu, papildus kartes numuriem un CVV kodam, ik reizi būs jāievada arī papildus parole. Lai jūs varētu atpazīt, ka šī mājas lapa, kurā veicat pirkumus ir droša, tajā redzēsiet arī jūsu pašu izdomāto tekstu.

Tehniski, lai šo nodrošinātu, pastāv vairāki risinājumi. Visdrošākais ir "3D Secure" risinājums, kur jau nosaukums saka – 3 drošības līmeņi – tirgotājs, kartes lietotājs un mūsu bankas risinājums. Ja karte ir droša un tirgotājs ir drošs, tad mēs varam uzskatīt, ka šim pirkumam jums tiks nodrošināts augstākais drošības līmenis, turklāt kartes numurs netiks izsniegts tirgotājam, tas saņems tikai darījuma apstiprinājumu. Tas samazina risku, ka kartes numuri var tikt pazaudēti, tirgotājam nepievēršot pietiekamu uzmanību savu datu bāzu aizsardzībai.

Ja karte nebūs reģistrēta, tad banka aicinās to reģistrēt. Savukārt, ja karte nebūs reģistrēta un tirgotājs nepiedāvās iespēju pārbaudīt jūsu paroli, tad šis darījums tiks atteikts.

Ināra Tiltiņa piezīmē, ka šo iespēju var neizmantot klienti, kuri ir pārliecināti, ka ar konkrēto karti internetā pirkumus neveiks. Piemēram, vecākās paaudzes cilvēki biežāk nekā citi neizmanto iespēju iepirkties internetā.

Ja karte ir reģistrēta drošiem pirkumiem, bet tirgotājs šīs sistēmas dalībnieks, tad darījums notiks bez paroles pārbaudes tieši tāpat, kā jūs esat pieraduši iepirkties līdz šim. Jūs jau labi pazīstat savus interneta veikalus, kuros esat pieraduši iepirkties un tajos iepērkoties, visticamāk nekas nemainīsies.

Šeit jāpiemin, ka pārsvarā visi Latvijas interneta veikali piedāvā šo drošās iepirkšanās iespēju. Interneta veikali, kuriem ir sadarbība ar Swedbank, visi piedāvās šo drošās autorizācijas metodi, veicot pirkumu. Katrai bankai Latvijā ir savs risinājums, kā tā veicina drošu iepirkšanos saviem klientiem un ja esat citas bankas klients, jājautā tai.

Neskatoties uz to, ka mūsu sabiedrības daļa, kas veic pirkumus internetā ir salīdzinoši kompetenti un, piemēram, Swedbank zaudējumi no nedrošiem interneta pirkumiem ir salīdzinoši nelieli, tomēr Swedbank norāda, ka tiem ir nelāga tendence pieaugt, tādēļ, lai pilnībā pasargātu savus klientus un veicinātu drošības sajūtu iepērkoties, ir izstrādāts šāds risinājums un no 22. Septembra tas būs obligāts. Arī pārējiem radīt lielāku pārliecību, ka internetā iepirkties ir mūsdienīgi, izdevīgi un galvenais, droši.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vācu tresterbrands

Visos reģionos, kur audzē vīnogas un dara vīnu, izmanto arī vīnogu spiedpaliekas. Itālijā no tām gatavo grapu, Francijā – marku, bet Vācijā – tresteru (Tresterbrand).

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko