Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

FKTK: "stresa testos" visām Latvijā pārstāvētajām banku grupām pozitīvi rezultāti

Eiropas banku uzraugu komitejas (Committee of European Banking Supervisors (CEBS)) veikto Eiropas Savienības (ES) banku stresa testu rezultāti rāda, ka visas Latvijā pārstāvētās banku grupas ir uzrādījušas pozitīvus rezultātus, līdz ar ko ir pamats piesardzīgam optimismam, secina Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) un piebilst: piesardzīgam - jo riski saglabājās, bet optimismam - jo kapitāls ir krietni virs likumdošanā noteiktā minimuma.

Kopumā secināts, ka ES banku sektors ir labi kapitalizēts, problēmas sagaidāmas tikai septiņās banku grupās. Bankas, kuras nav izturējušas stresa testus, ir Vācijas "Hypo Real Estate Holding AG", Grieķijas "ATEBank" un piecas Spānijas bankas - "Unnim", "Diada", "Espiga", "Banca Civica" un "CajaSur".

No Latvijā pārstāvētajām bankām tika vērtētas Nordea, Swedbank, SEB, Danske Bank un Unicredit.

FKTK atgādina, ka Latvijā 2009.gada laikā kapitālu palielinājušas 13 Latvijas bankas kopumā par 998,2 miljoniem latu. Šā gada 1.pusgada laikā kapitālu palielinājušas deviņas bankas kopumā par 150,3 miljoniem latu, līdz ar to kopumā banku sektora apmaksātais pamatkapitāls ir sasniedzis 1,75 miljardu latu.

Eirozonas valstu finanšu ministru grupas vadītājs Luksemburgas premjers Žans Klods Junkers pirmdien noraidīja apgalvojumus, ka "stresa testos" neesot izmantoti pietiekami stingri kritēriji kredītiestāžu veselīguma noteikšanai.

Stresa testi tika veikti "ļoti profesionālā veidā. Tie apliecināja, ka banku sektors ir pietiekami spēcīgs", viņš sacīja žurnālistiem Slovēnijas galvaspilsētā Ļubļanā.

Ž.K.Junkers vērsās pie 91 bankas, kas tika pakļauta testam, ar aicinājumu publiskot šo pārbaužu rezultātus, lai vairotos sabiedrības uzticība šīm kredītiestādēm, ziņo BNS.

Izskanējis viedoklis, ka "stresa testi" bijuši pārāk viegli, tāpēc tie neataino patieso situāciju ES finanšu sektorā. Lielākā kritika ir par to, ka nepietiekami stingri izvērtēta ES banku ekspozīcija uz finanšu problēmās nonākušo ES perifērijas valstu parāda vērtspapīriem. Tirgos valda satraukums, ka Grieķijas vai kādas eiro zonas valsts iespējams bankrots var izraisīt arī vairāku banku krahu.

Galvenais kritērijs, pēc kura tika noteikts banku veselīgums un spēja pretoties riskiem, bija "Tier 1" kapitāla rādītājs, kas ļauj izvērtēt banku finanšu spēcīgumu hipotētiskos negatīvos ekonomiskajos apstākļos. Lai bankas izietu stresa testu, minimālajam "Tier 1" kapitālam vajadzēja būt vairāk nekā 6%.

Savukārt otrs nozīmīgākais kritērijs banku finanšu stabilitātes noskaidrošanai bija tas, cik lielā mērā bankas ir pakļautas valstu parādsaistību riskiem.

Finanšu tirgos no rīta valdīja optimisms saistībā ar testu rezultātiem, taču pēcpusdienā tas pieplaka līdz ar bažām par testa metodoloģiju. Finanšu analītiķi optimisma pieplakumu daļēji skaidro ar testu jautājumu "grūtības pakāpi".

"Stresa testu" mērķis bija novērtēt vispārējo ES banku sektora stabilitāti un banku spēju absorbēt iespējamos nākotnes kredītriska un tirgus riska šokus, kā arī noteikt patreizējo sektora atkarību no valsts atbalsta pasākumiem. Kopumā stresa testā tika iesaistītas lielākās ES pārrobežu banku grupas un dažas nozīmīgas nacionālās bankas, kopā 91 banku grupa no 20 dalībvalstīm, kas reprezentē 65% no visa ES banku sektora.

FKTK vērš uzmanību uz to, ka scenāriju pamatā ir zināmi pieņēmumi, kas var arī nākotnē neīstenoties. "Stresa testu" rezultāti nesniedz prognozi nākotnei, jo negatīvais scenārijs ir izstrādāts situācijai "kā būtu, ja", t.i., tiek ņemti vērā arī tādi ārkārtēji pieņēmumi, kuri dzīvē diez vai varētu piepildīties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZIŅAI

FKTK komentārs: Vērtējot publicētos datus, var secināt, ka Latvijā pārstāvētās Skandināvijas un Itālijas bankas darbojas atbilstoši pastāvošajām kapitāla pietiekamības prasībām, proti, 1.līmeņa kapitāla prasību rādītājs pārsniedz minimālo prasību līmeni - 4%.

Rezultāti pamatscenārija gadījumā uz 2011. gada beigām

Nordea    11.3%

Swedbank    10.7%

SEB    11.8%

Danske Bank   11.7%

Unicredit    10.0%

Rezultāti sliktākā scenārija gadījumā ar papildus valsts parāda šoku (additional sovereign shock) uz 2011. gada beigām

Nordea    10.1%

Swedbank     9.9%

SEB    10.3%

Danske Bank    10.0%

Unicredit    7.8%

Avots: FKTK

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk jākrāj pašiem

Grozījumi Pensiju likumā nosaka to, ka laika periodā no 2025. gada 1. janvāra līdz 2028. gada 31. decembrim pensiju 2. līmenī tiek novirzīti vien 5% no bruto algas, savukārt 15% tiks novirzīti...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses