Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Godmanis piesardzīgs par nepieciešamo naudas daudzumu Parex

Premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) pagaidām piesardzīgi izsakās par kopējo naudas apjomu, ko valstij varētu nākties ieguldīt _Parex bankas _darbības nodrošināšanā. Vakar _Parex banka _saņēma pirmo injekciju - Valsts kase noguldīja depozītā 200 miljonus latu. Depozīta termiņš ir viens gads, likme – 20,27%.

“Tas vai būs nepieciešams aizdot vai guldīt, šis jautājums būs atkarīgs no tā, kā risināsies tālāk maksājumu plūsma, tāpēc neuzņemos pateikt, cik un kā. Mūsu numur viens ir panākt, lai finanšu plūsmas neapstājas,” intervijā LNT uzsvēra Ministru prezidents.  Viņš stāstīja, ka vēl 23.septembrī saņēmis dokumentus no Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK), kas pierādīja, ka uz to brīdi banku sistēma Latvijā bija pozitīva. Situācija esot mainījusies ļoti strauji. Jau ziņojām, ka pēc FKTK paziņotā, pusotra mēneša laikā no _Parex bankas _aizplūda 240 miljoni. “Te ir duāla situācija, vērtspapīri, kas ieguldīti uz laiku – tos samērā grūti novērtēt, bet otri, kas laisti tirdzniecībā – to kurss ir ļoti zems, bet tajā pašā laikā kompānijas, kas izlaidušas vērtspapīrus ir lielas, tas ir reālais bizness. Pie kam tas ir saistīts gan uz austrumiem, gan uz rietumiem. Mums ir absolūta simetrija,” straujās izmaiņas _Parex _I.Godmanis skaidroja ar vērtspapīru tirgu.I.Godmanis vēlreiz norādīja, ka _Parex_ injicētie 200 miljoni ņemti no Valsts kases un nevis no valsts budžeta. “Es negribētu šeit vairāk finanšu tehnikā ieiet, tas nav tik vienkārši. Tad mums būtu jāsasauc seminārs, jāņem baņķieris,” premjers nevēlējās iedziļināties sīkāk. Tomēr viņš uzskaitīja četrus punktus, kas būtu veicams turpmāk: a) nostabilizēt finanšu situaciju, b) apzināties cik valsts ir ieguldījusi, c) lai atgūtu visus ieguldījumus ar procentiem, d) meklēt pircēju, pirms tam cenu novērtējot starptautiski. Ja neviens negribēs pirkt, tad valdība turpināšot pārvaldīt 51% bankas akciju. “Nav tāds jēdziens tikt vaļā, ir jēdziens realizēt, pārdot, atgūstot savus ieguldījumus,” norādīja amatpersona.Valdības vadītājs piekrita, ka iedzīvotājiem varētu sniegt vairāk informācijas par situāciju banku sektorā. “Bet ir arī tāds otrs princips, jo vairāk jūs par bankām runājam, jo rodas aizdomas, ka kaut kas nav kārtībā. Tas ir vecs baņķieru princips. Bankai ir jāveic savas funkcijas. Patlaban ir tāda situācija, ka mums ir jāatrisina jautājums, kas saistīts ar šo lielo banku. Tur ir tikai viena metode – ne tik daudz ar kvēlām runām, cik ir jābūt kontrolei.” Šobrīd neesot informācijas, ka kādai citai bankai būtu finanšu problēmas. Tomēr premjers minēja, ka tuvākajā laikā parādīsies cita problēma. “Problēma, kas parādīsies tūlīt, ka bankas atturīgi piedalīsies kreditēšanā. Nākamā problēma - kā finansēties reāliem uzņēmumiem.”

Jau ziņojām, ka valsts pārņēmusi savā kontrolē finanšu grūtībās nonākušo Parex banku ar Hipotēku un zemes bankas starpniecību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

Parex bankas pārņemšanai būšot Briseles jāvārds

Parex banka saņem pirmo injekciju - 200 miljonus

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses