Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Investīciju baņķieris: ir maz cerību, ka akciju tirgus Latvijā būtiski aktivizēsies

Latvijā ir maz cerību uz būtisku akciju tirgus samazinājumu, jo iedzīvotājiem nav uzkrājumu, kurus investēt šajā sektorā, turklāt trūkst arī pievilcīga piedāvājuma ieguldījumiem, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" atzina investīciju kompānijas "Prudentia" partneris investīciju baņķieris Ģirts Rungainis.

"Cerība mirst pēdējā, bet es gan nekādu lielo optimismu attiecībā uz šo tirgu neredzu," viņš atzina un norādīja - lai tirgus atdzīvotos, ir jābūt pieprasījumam un piedāvājumam, turklāt tajā ir jāgrozās vietējai naudai, kas Latvijas tirgū nenotiek. "Kamēr neparādīsies liels daudzums vietējās naudas, kurai īsti nav citur, kur likties kā tikai akciju tirgū, un kamēr akciju tirgus nesāks izskatīties pēc tāda, kur ir saredzama attīstība - kurā pieaug kotējamo kompāniju kvalitāte un daudzums -, tikmēr nekas nemainīsies."

Pēc Rungaiņa teiktā, lai cilvēki investētu naudu akciju tirgos, ir jābūt ietaupījumiem, taču Latvijā ietaupījumu līmenis ir ļoti zems. "Latvijā principā nav naudas. Cilvēki galvenokārt dzīvo uz parāda, nevis tur depozītus bankās. Ir kopumā parādījušies daži miljardi uzkrājumos, taču, ņemot vērā iedzīvotāju skaitu, tas ir maz," sacīja "Prudentia" partneris. "Tajā brīdī, kad cilvēkam parādās pirmā nauda, viņš mēģina labāk apģērbties, īrēt lielāku mājokli, pērk televizoru un sadzīves tehniku utt. Tas ir pirmais patēriņš, kad cilvēks grib normāli dzīvot."

Rungainis sacīja, ka līdz šim Latvijā labāka alternatīva ieguldījumiem par akciju tirgu bija nekustamie īpašumi. "Protams, daļa no šīs naudas patlaban "iet ārā" no nekustamā īpašuma tirgus. Ir vairāki desmiti tūkstošu cilvēku, kuriem ir parādījušies kaut kādi līdzekļi, ko varētu uzskatīt arī par uzkrājumiem. Taču lielākoties vai nu šie cilvēki ir ekonomiski aktīvi, relatīvi jauni un turpina šos līdzekļus ieguldīt un grozīt dažādos savos biznesa projektos, vai arī tie ir cilvēki, kas ir tuvu pensijas vecumam. Veci cilvēki negrib uzņemties risku un investēt mūsu biržā, jo tā ir neliela un ar necaurskatāmiem uzņēmumiem," viņš stāstīja.

Investīciju baņķieris uzsvēra, ka Latvijas akciju tirgū nesaskata arī attīstībai adekvātu piedāvājuma pusi. "Es neredzu Latvijā pietiekami daudz un pietiekami lielus uzņēmumus, kuri varētu "iziet" biržā un normāli funkcionēt," viņš teica un atzina, ka Latvijā nav pietiekami daudz investoriem interesantu uzņēmumu, jo biržā var atrasties lielas kompānijas, kuras ir patērētājiem pazīstamas un saprotamas, taču Latvijas uzņēmumi ir nepietiekami lieli un necaurskatāmi.

"Prudentia" ir viena no lielākajām Latvijā strādājošajām investīciju kompānijām. "Prudentia" un tās partneri ir piedalījušies vairākos lielu uzņēmumu īpašnieku maiņas darījumos, tostarp "Laumas", putnu fabrikas "Ķekava", "Valpro Corp.", "Lodes".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses