Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Krūmane: "VEF bankas" akciju turētāji trijos mēģinājumos vēlējās iegūt būtisku līdzdalību bankā

"VEF bankas", kurai pašlaik ir anulēta licence kredītiestādes darbībai, akciju turētāji trīs mēģinājumos vēlējās iegūt būtisku līdzdalību bankā, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" sacīja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja Irēna Krūmane.

Viņa pastāstīja, ka bija trīs mēģinājumi, kad "VEF bankas" akciju turētāji vēlējās iegūt komisijas piekrišanu būtiskas līdzdalības iegūšanai bankā, taču neviens no šiem akciju turētajiem neatbilda likumu prasībām.

"Es arī gribu uzsvērt, ka gadījums ar "VEF banku" nav jautājums par finanšu stabilitāti, bet gan par bankas akcionāriem. Mūsu sarakstā bija tikai "VEF banka", nevienas citas. Jautājums ir - kādēļ šī banka tik ilgi bija vaļā? Banka ievēroja visus regulatora noteiktos rādītājus, bet bankas akcionāri nekādi nevarēja iegūt būtisko līdzdalību. Līdz ar to noslēgums ir likumsakarīgs. Līdzīgs gadījums ir bijis ar "Skonto banku", kur arī akcionāri nospēlēja zīmīgu lomu, un tā tika pārdota," teica Krūmane.

Jau vēstīts, ka FKTK šogad 26.maijā nolēma anulēt "VEF bankai" izsniegto licenci kredītiestādes darbībai.

Rīgas apgabaltiesa 29.maijā pieņēma lēmumu ierosināt "VEF bankas" likvidācijas lietu un apķīlāt bankas mantu, bet 3.jūnijā tiesa sāka skatīt lietu par bankas likvidāciju. Savukārt "VEF banka" 2.jūnijā vērsās Administratīvajā apgabaltiesā ar pieteikumu par FKTK lēmuma atcelšanu, ar kuru bankai anulēta licence kredītiestādes darbībai.

FKTK biroja vadītāja Anna Dravniece iepriekš paskaidroja, ka licences anulēšanas iemesls nav saistīts ar bankas maksātnespēju. "Šāds lēmums pieņemts, pamatojoties uz to, ka "VEF bankas" akcionāri ilgstoši nav saņēmuši komisijas atļauju būtiskas līdzdalības iegūšanai un banka nav nodrošinājusi Kredītiestāžu likuma prasību ievērošanu, akcionāriem neesot lemttiesīgiem un tādējādi nespējot veikt darbības, lai nodrošinātu piesardzīgu bankas darbību," viņa klāstīja.

"VEF bankas" finanšu pārskati atklāj, ka 2007.gadā par "VEF bankas" akciju kontrolpaketes īpašnieci kļuva Ukrainas iedzīvotājiem piederošā kompānija "Notum", kuras īpašumā bija 87% akciju, bet 2009.gadā par bankas lielāko akcionāru kļuva Honkongas "Uniwell Worldwide Limited", iegādājoties 58,8% "VEF bankas" akciju. Nevienam no šiem akcionāriem nebija tiesību izmantot tiem piederošo akciju balsstiesības.

Pēc aktīvu apmēra "VEF banka" pagājušā gada beigās bija 24. lielākā no 27 Latvijas bankām, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati, kuros gan nav ierindota "Parex banka", kas 2008.gada rudenī bija otrā lielākā Latvijas banka pēc aktīviem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses