Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 21. maijs
Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna

Lemjot par Latvenergo dalību Visaginas AES projektā, ņems vērā arī kredītreitinga faktoru

Lēmums par iespējamo dalību Visaginas atomelektrostacijas (AES) projektā būs racionāls, izvērtējot visus ietekmējošos un būtiskos ekonomiskos faktorus, tai skaitā kapitāla saistības un kredītreitingu, starptautiskās reitingu aģentūras Moody's Investors Service (Moody's) brīdinājumu par iespējamu projekta negatīvu ietekmi uz kredītreitingu komentēja AS Latvenergo preses sekretāre Ivita Bidere.

"Latvenergo vairākkārt ir uzsvērusi, ka iespējamā dalība Visaginas AES projektā ir atkarīga tikai no tā komerciālā izdevīguma. Kā jau norādīts, patlaban Latvenergo savu dalības kapacitāti vērtē līdz 20% no kopējā projekta apmēra, kas ir reālais iespējamā ieguldījuma limits, sabalansējot mūsu vajadzības, investīciju iespējas un riskus," skaidroja uzņēmuma pārstāve.

Kompānija arī norāda, ka atbilstoši kredītreitingu aģentūru atrunai valstij piederoša uzņēmuma reitings nevar būt augstāks, nekā tas ir valstij kopumā, tādējādi Latvenergo ir iespējami augstākais reitings - vienāds ar valsti. Gan Latvenergo, gan Latvijas kredītreitings ir Baa3 un, ja tuvākajā laikā nemainās kādi ārējie apstākļi, kompānijas kredītreitingu nav plānots pārskatīt, norādīja Bidere un piebilda, ka Latvenergo ir atzinīgi novērtēts gan par aktivitātēm Baltijas valstu tirgos, gan par pārdomātām kapitālieguldījumu programmām.

Latvenergo ir vienīgā Latvijas kapitālsabiedrība, kas pasūta kredītreitingu izvērtējumu saskaņā ar starptautiski pieņemto labāko praksi, norāda kompānija.

Kompānija gan uzsver, ka Latvenergo starptautisko vērtējumu ietekmē ne tikai kredītreitingi, bet arī citi vienlīdz būtiski faktori, piemēram, finanšu izaugsmes rādītāji, kā arī tas, ka koncerns aktīvi strādā, lai uzlabotu korporatīvo pārvaldību, ietverot to jomu analīzi, kas ietekmē komercsabiedrības vērtību.

"Šogad pirmo reizi Latvenergo 2011.gada Ilgtspējas pārskatu pārbaudīs ārējs auditors, un tas apliecina koncerna gatavību koncentrēties augstāka darbības līmeņa un rezultātu sasniegšanai, lai stiprinātu konkurētspēju, bet klientiem ļaus atzīt, ka viņi sadarbībai izvēlējušies drošu un sociāli atbildīgu partneri," komentēja Bidere.

Jau ziņots, ka Moody's nākusi klajā ar brīdinājumu, ka Visaginas AES celtniecība Lietuvā varētu negatīvi ietekmēt Latvijas un Igaunijas energokompāniju kredītreitingus, vēsta Lietuvas biznesa ziņu portāls Vz.lt.

Patlaban Moody‘s kompānijām Latvenergo un Eesti Energia piešķīris kredītreitingus Baa3 un Baa1 ar stabilu nākotnes perspektīvu, bet, ja Visaginas AES projekts tiks īstenots ar pašreizējiem nosacījumiem, šie reitingi varētu ciest, norāda aģentūra. Par pašas Lietuvas energokompāniju kredītreitingiem tās paziņojumā nekas nav teikts.

Kā skaidro Moody‘s, pieredze ar jaunu AES projektiem Eiropā liecina, ka to celtniecībai galu galā izrādās vajadzīgs krietni vairāk naudas un laika, nekā sākotnēji domāts. "Šis projekts būtu ļoti nozīmīga investīcija relatīvi mazajām kompānijām Eesti Energia un Latvenergo, kuras kļūtu finansiāli ievainojamākas, ja sākotnējās projekta izmaksas tiktu pārsniegtas," uzsver starptautiskās reitingu aģentūras analītiķi.

Lēsts, ka AES celtniecība varētu izmaksāt piecus miljardus eiro (3,5 miljardus latu). Paredzams, ka Latvijas AS Latvenergo šajā projektā varētu iegūt 20% daļu, ieguldījumam attiecīgi sasniedzot aptuveni vienu miljardu eiro (0,7 miljardus latu). Igaunija varētu iegūt 22% daļu, Lietuva - 38%, bet stratēģiskais investors Hitachi - 20%. Pēc neoficiālām ziņām, tiek pieļauta arī iespēja, ka projektā varētu atgriezties arī Polija, lai gan tā pērn savu dalību tajā apturēja.

Šobrīd tiek lēsts, ka AES būve varētu ilgt līdz 2020.-2021.gadam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses