Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

PR: "Coface" pazemina 22 valstu reitingus. Ķīnai un Krievijai pastiprināta uzraudzība

Kredīta krīze ietekmē līdz šim pat visnoturīgākās valstis. Pirmo reizi divas no lielākajām valstīm, Ķīna un Krievija, tiek vienlaicīgi ievietotas negatīvajā novērošanas sarakstā.

Starptautiskajā līmenī prognozējamā IKP pieauguma atšķirība 2007. līdz 2009. gadam ir 3,1 punkti. Iepriekšējās kredītu krīzes laikā, kad sabruka interneta burbulis IKP pieauguma atšķirība starp 2000. un 2001. gadu bija tikai 2,5 IKP punkti. Ņemot vērā attiecīgo pieauguma prognozi, kas 2009. gadam sastāda 0,9%, šī krīze, ja runājam par pieauguma pazemināšanos, atgādina 1980. un 1990. gadu krīzes.

Māris Lukins, Coface Latvija rīkotājdirektors: „Noteikti varam teikt, ka kredītu krīze pārgājusi jaunā dimensijā, kad tā sākusi ietekmēt kompānijas valstīs, kas līdz šim spēja noturēties pret krīzi, piemēram, Vācijā. Kredīta krīze, kopš tās sākuma 2008. gada janvārī ASV, izplatījās strauji, sasniedzot citas tā saucamas „burbuļa” valstis – Lielbritāniju, Spāniju, Īriju u.c. Neviena teritorija vairs nešķiet apieta. Industriālas valstis, kas atrodas tuvu krīzes epicentram, tad valstis bez riskantiem burbuļiem, kas tomēr uzturēja noteikto pieaugumu, piemēram, Itālija, Francija, Vācija, Japāna, utt., krīze savukārt ietekmēja vienlaicīgi ar trauslām neattīstītām valstīm kā Dienvidāfriku, Vjetnamu, utt.”

François David, Coface prezidents: „Ņemot vērā visu industriālo valstu reitinga pazemināšanos 2008. gadā, Coface ievieto negatīvajā novērošanā divas no lielākajām valstīm, kas līdz šim bija pretojušās krīzei. Tomēr kredīta krīze pašlaik ietekmē šīs neattīstītas valstis – Krieviju un Ķīnu – neskatoties uz apmierinošu makroekonomisko un finansu situāciju pēdējo gadu laikā. Kompānijas šajās divās valstīs tomēr izrādīja stipras ievainojamības pazīmes.”

Attiecībā uz Latvijas lielāko kaimiņu, Krieviju, Coface prognozē 2,5% lielu pieauguma tempu 2009.gadā. Coface pieredze attiecībā uz kompāniju starpmaksājumiem Krievijā, liecina, ka tie pasliktinājās 2008. gadā, galvenokārt pastāvīgo trūkumu dēļ korporatīvajā valdīšanā. Šīs problēmas tika ņemtas, kad Krievijas reitings tika pazemināts līdz „B”.
„Krīze šobrīd visai nozīmīgi ietekmē valsti. Kopš 2005. gada Krievijas kompāniju ārējais parāds pieauga uz 140%, kas vedīs pie turpmākiem nemaksājumiem, tādēļ Krievijas reitings tika ievietots negatīvajā novērošanā,” skaidro M. Lukins.

Attiecībā uz Ķīnu Coface prognozē 7% lielu pieaugumu. Jau sešus gadus tiek pētīta Ķīnas kompāniju maksājumu uzvedība, kas norāda uz pārmērīgu konkurences ietekmi un privātsektora sarūkušo rentabilitāti. Šajā kontekstā, kas liecina par mikroekonomisko ievainojamību, gaidāms nemaksājumu pieaugums no Ķīnas kompāniju puses. Tādejādi Ķīnas A3 reitings tika ievietots negatīvajā novērošanā. Attiecībā uz Honkongu un Taivānu, tās tika pazeminātas līdz A2.

Reitingu izmaiņas

    Valsts    Iepriekšējā klasifikācija    Izmaiņas
Industriālās valstis     

    Vācija    A1    Negatīvajā novērošanā    A1
    Beļģija    A1    Negatīvajā novērošanā    A1
    Austrālija    A1    Pazemināts    A2
    Jaunzēlande    A1    Pazemināts    A2
    Spānija    A2    Negatīvajā novērošanā    A2
    Grieķija    A2    Negatīvajā novērošanā    A2

Āzija   

    Singapūra    A1    Negatīvajā novērošanā    A1
    Taivāna    A1    Pazemināts    A2
    Honkonga    A1    Pazemināts    A2
    Ķīna    A3    Negatīvajā novērošanā    A3
    Pakistāna    C    Negatīvajā novērošanā    C

Jaunās ES valstis un NVS valstis

    Slovēnija    A1    Negatīvajā novērošanā    A1
    Polija    A3    Atsaukta pozitīvā novērošana    A3
    Ungārija    A3    Negatīvajā novērošanā    A3
    Horvātija    A4    Negatīvajā novērošanā    A4
    Krievija    B    Negatīvajā novērošanā    B
    Ukraina    C    Negatīvajā novērošanā    C
    Albānija    D    Atsaukta pozitīvā novērošana    D

Dienvidamerika

    Čīle    A2    Negatīvajā novērošanā    A2
    Meksika    A3    Pazemināts    A4
    Ekvadora    C    Negatīvajā novērošanā    C

Tuvie Austrumi

    AAE    A2    Negatīvajā novērošanā    A2

Papildus informācija:

Māris Lukins
Coface Latvija rīkotājdirektors
mob. 29220802
e-pasts: [email protected]

Coface Austria & Coface Central Europe
Coface Austria, ar centrālo biroju Vīnē un filiālēm Polijā, Ungārijā, Latvijā, Lietuvā, Čehijā un Rumānijā, kopš dibināšanas 1954. gadā, ir lokālais tirgus līderis kredītu apdrošināšanas jomā. Kopš 1997. gada Coface Austria ir franču Coface meitasuzņēmums un viens no trim vispasaules spēlētājiem kredītu apdrošināšanas jomā.
Saistītais uzņēmums Coface Central Europe ir jau vairāk kā 15 gadus tirgus līderis ekonomikas informācijas jomā 14 Centrāleiropas valstīs. Papildus visā reģionā tas piedāvā parādu piedziņas pakalpojumus. Coface Central Europe ir Coface (75 procenti) un KSV1870 (25 procenti) kopuzņēmums. Kopš 2002. gada Vīne Coface koncerna ietvaros ir centrālais birojs Centrālajai un Austrumeiropai. Coface Central European Platform ir 14 valstīs kopumā ar 22 birojiem un tajā jau ir vairāk par 700 darbiniekiem.

Coface
Coface, Francijas Bank Natixis meitas uzņēmumu (pamatkapitāls 11,7 miljardi eiro 2007. gada decembra beigās) novērtējuma aģentūras Fitch vērtē ar AA (stabila perspektīva), Standard & Poor`s ar AA (negatīva perspektīva) un Moody`s ar Aa3 (stabila perspektīva). Coface mērķis ir vienkāršot B2B darījumus ar 4 darījumu sektoriem kredītu apdrošināšana, kredītinformācija un vērtēšana, parādu piedziņa un faktorings. Tas dod iespēju pilnībā vai daļēji piesaistīt debitoru parādu menedžmentu, kā arī debitoru parādu finansēšanu un apdrošināšanu. 7000 darbinieki/darbinieces 65 valstīs piedāvā 120000 klientiem, to skaitā 45% no 500 lielākajiem uzņēmumiem, visā pasaulē lokālu servisu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses