Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Skaidras naudas lietošana lēnām samazinās

Bezskaidrās un skaidrās naudas attiecība Latvijā šā gada vasaras beigās bija 71% pret 29%, rāda pētījums Maksājumu radars. To veido Latvijas Banka, un šajā pētījumā ir apkopota jaunākā informācija par Latvijas sabiedrības naudas lietošanas paradumiem, izmantojot tirgus un sociālo pētījumu aģentūras Latvijas fakti veiktās iedzīvotāju aptaujas rezultātus.

Šā gada augustā salīdzinājumā ar februāri nedaudz pieaugusi skaidrās naudas lietošana – tad bezskaidrās un skaidrās naudas attiecība bija 74% pret 26% (pagājušā gada augustā – 70% pret 30%). 2022. gada augustā vidējais maksājumu skaits, ko viens iedzīvotājs veic nedēļas laikā, bija 12,6 (2022. gada februārī – 12,8, 2021. gada augustā – 13,9).

"Skaidrās naudas norēķinu īpatsvara pakāpeniska samazināšanās notiek visās galvenajās iedzīvotāju sociāli demogrāfiskajās grupās, proti, gan dažāda vecuma, gan izglītības, gan ienākumu grupās, gan pilsētās, gan laukos. Aizvien lielāka sabiedrības daļa ikdienas norēķinos dod priekšroku formātiem, kurus nodrošina mūsdienu tehnoloģiju attīstība. Atvērtāki jaunajām tehnoloģijām ir gados jaunāki cilvēki, kā arī iedzīvotāji ar augstāku izglītības un ienākumu līmeni. Šajās auditorijās vairāk nekā 70% aptaujāto maksājumu veikšanai izmanto bezkontakta maksājumu kartes, vairāk nekā 40% aptaujāto naudas pārskaitījumus veic ar zibmaksājumu, bet katrs piektais respondents maksājumus veic viedtālrunī," situāciju raksturo SIA Latvijas fakti direktors Aigars Freimanis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses